7:25 π.μ.

ΚΟ- ΚΟ-ΚΟ Η ΚΟΚΑ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

Οι έμποροι της κοκαΐνης των μεγάλων καρτέλ της Λατινικής Αμερικής είχαν σχεδιάσει τα πάντα. Οι τρεις Αργεντινοί εγκέφαλοι του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, είχαν κανονίσει τα πάντα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Φόρτωσαν την άσπρη σκόνη σε καράβι που έφευγε από το λιμάνι του Περού με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Το κοντέινερ είχε φορτωθεί από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής και τα έγγραφα που το συνόδευαν ανέφεραν ότι μετέφερε ξυλεία δαπέδου, το γνωστό σε όλους μας παρκέ. Στο εσωτερικό τους όμως οι ξύλινες σανίδες έκρυβαν την τεράστια ποσότητα των 292 κιλών κοκαΐνης.


Το πλοίο που μετέφερε τον λευκό θάνατο διέσχισε δύο ωκεανούς, πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ και πριν από ένα μήνα κατέπλευσε στο λιμάνι της συμπρωτεύουσας. Το κοντέινερ είχε τελικό προορισμό μια εταιρεία στη Βουλγαρία. Οι μέρες περνούσαν και καθώς δεν είχε εμφανιστεί κανείς να το παραλάβει, οι υπάλληλοι του τελωνείου άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο κοντέινερ. Έτσι ειδοποίησαν τις διωκτικές αρχές και προχώρησαν στον έλεγχο του εμπορευματοκιβωτίου. Όταν το άνοιξαν, είδαν ότι μετέφερε παρκέ. Δεν ικανοποιήθηκαν όμως και αποφάσισαν να ελέγξουν και το εσωτερικό των ξύλινων σανίδων. Τότε είδαν ότι το παρκέ έκρυβε μια τεράστια ποσότητα κοκαΐνης.

. Οι βαρόνοι των καρτέλ της Νότιας Αμερικής, όπως φαίνεται και στις αποκαλυπτικές εικόνες, έχουν «δέσει» ανάμεσα στα ξύλα την ποσότητα του ναρκωτικού, έτσι ώστε ακόμα και όταν το κοντέινερ ανοιχτεί από τις Αρχές, να μη φαίνεται πως υπάρχουν κρυμμένα ναρκωτικά.

Μετά το εντυπωσιακό τους εύρημα οι αστυνομικοί περίμεναν τον παραλήπτη. Tότε π εμφανίστηκε ο Ελληνας επιχειρηματίας για να εκτελωνίσει το εμπόρευμα και να το μεταφέρει στη Βουλγαρία. Οι άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών και του ΣΔΟΕ τού πέρασαν αμέσως χειροπέδες. Στη συνέχεια συνέλαβαν και τους τρεις αρχηγούς του κυκλώματος από την Αργεντινή, άλλους τρεις Ελληνες και δύο Αλβανούς.

Ιδιοκτήτης εταιρείας με σκάφη αναψυχής

Ο Ελληνας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης ναυτιλιακής εταιρείας που διέθετε σκάφη αναψυχής, εδώ και αρκετό καιρό είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Οι άντρες της Δίωξης Ναρκωτικών και του ΣΔΟΕ τον είχαν θέσει σε διακριτική παρακολούθηση. Οι πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει οι δύο υπηρεσίες έλεγαν πως το συγκεκριμένο πρόσωπο, μαζί με έναν κύκλο ανθρώπων, έκανε «δουλειές» με κόκα και είχε επαφές με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής.

Ο ίδιος όμως ήταν πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του. Απέφευγε τη μεγάλη ζωή, τα πολυτελή αυτοκίνητα και γενικά η ζωή του ήταν μετρημένη προκειμένου να μην κινεί υποψίες. Ετσι οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία εναντίον του. Γι’ αυτό, όταν τον αντίκρισαν μπροστά τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έτοιμο να παραλάβει σχεδόν 300 κιλά κοκαΐνη, έμειναν άφωνοι από την έκπληξη. Το μεγάλο ψάρι που έψαχναν τελικά έπεσε στα δίχτυα τους.

Αμοιβή 60 κιλά ναρκωτικά

Ο Αθηναίος επιχειρηματίας, ο οποίος είχε αναλάβει τον εκτελωνισμό του κοντέινερ που έκρυβε τον λευκό θάνατο και τη μεταφορά του στη Βουλγαρία, θα λάμβανε ως aμοιβή για τις υπηρεσίες του 60 κιλά καθαρή κοκαΐνη, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 3.000.000 ευρώ. Οταν όμως «σπάσει» και πουληθεί στη λιανική αγορά, τα κέρδη διπλασιάζονται και φτάνουν στα 6.000.000 ευρώ. Η αξία ολόκληρου του φορτίου των 300 κιλών καθαρής κόκας φτάνει τα 13.000.000 ευρώ, ενώ εάν «έσπαγε», οι έμποροι θα έβαζαν στην τσέπη τους μέχρι και 30.000.000 ευρώ.

Βρήκαν έναν τόνο στην Ουκρανία

Το 2010 ανακαλύφθηκαν σε λιμάνια της Ευρώπης 177 κοντέινερ που μέσα στην ξυλεία για παρκέ είχαν ποσότητες κοκαΐνης, άνω των 120 κιλών, οι οποίες κατασχέθηκαν. Στην Ουκρανία εντοπίστηκε η μεγαλύτερη ποσότητα για το 2011, ένας τόνος κοκαΐνη. Τέσσερα από αυτά τα κοντέινερ ξεφορτώθηκαν σε ελληνικά λιμάνια.


ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ  Αναδημοσίευση ΕSPRESSO 27-5-2011

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου