9:37 μ.μ.

ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


  


Ακόμα δεν τελείωσαν οι προχθεσινές εκλογές και νάσου, φθάνουν και καινούργιες. Τελικά το πρόβλημά μας είναι οι εκλογές;
Α ν γυρίσουμε λίγες μέρες πίσω, θα δούμε πως αντί οι εκλογές τις 6 ης Μαίου να λύσουν προβλήματα, δημιούργησαν ακόμα περισσότερα. Αν προσέξετε είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με την όπισθεν. Με το βλέμμα στραμμένο στο 2008 επιχείρησαν οι φιλόδοξοι νέοι κυβερνήτες της εξουσίας να μας μιλήσουν για την διαχείριση της κρίσης. Χωρίς προηγούμενη επεξεργασία, χωρίς σχέδιο και χωρίς όραμα. Προσπάθησαν να μας πείσουν,  ξαφνικά από πελάτες να γίνουμε πολίτες. Η διαλυμένη κοινωνία αποτυπώθηκε σε πολλές μειοψηφίες κομμάτων που δυστυχώς δεν δημιουργούν πλειοψηφικό ρεύμα.
Ο μύθος της εποχής, μνημόνιο – αντιμνημόνιο, μπορεί να δημιουργεί αριθμούς και υποτιθέμενα μέτωπα, στην ουσία εκθέτει όλους τους πρώην – νυν, αλλά και εμάς τους ψηφοφόρους τους .  Για όλα φταίνε οι ξένοι, οι μετανάστες, οι Γερμανοί. Εύκολη και βολική κατασκευή για να μας διατηρήσει στην αδιέξοδη κατάσταση και να τους διατηρήσει στην εξουσία. Και ενώ μέχρι τώρα είχαμε τον δικομματισμό, τώρα έχουμε τον διπολισμό. Τους πέτυχε η συνταγή, δε λέω , αλλά πόσο παραμύθι να φας ακόμα;
Όλη αυτή η προεκλογική προσπάθεια, απεδείχθη πως τα κόμματα εξουσίας δε θέλουν και δεν έχουν επιλογές. Το μόνο που ξέρουν είναι να διαπαιδαγωγούν τη κοινωνία με εύκολες και βολικές λύσεις, χωρίς προσπάθεια και χωρίς κόπο. Το μνημόνιο – αντιμνημόνιο, είναι το νέο φρούτο προς τέρψη και βρώση που στόχο έχει τη μετακίνηση των ψηφοφόρων από τους μεν στους δε. Ο ένας κλέβει πελάτες ψηφοφόρους από τον άλλον. Έτσι καταλήγουμε, πως οι ψηφοφόροι νομίζουν πως έχουν επιλογές.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έγινε πρωθυπουργός, κοινώς έχασε τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ ήταν έτσι κι αλλιώς χαμένο και το ήξερε ήδη από το 201ο .Ο Σαμαράς έκανε λες και κέρδισε το τζόκερ. Να μη ξεχνάμε πως η ΝΔ αφού εκτροχίασε την οικονομία, τα παράτησε στα μέσα της θητείας και άφησε το ΠΑΣΟΚ να βγάλει το φίδι από τη τρύπα. Ο Σαμαράς, αντί να κάνει αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ  έκανε αντιπολίτευση στην Ευρωπαική Ένωση για να δημιουργήσει αντιμνημονιακό μέτωπο. Στη συνέχεια διέγραψε τους μισούς επειδή ψήφισαν μνημόνιο και τους άλλους μισούς επειδή καταψήφισα ν το μνημόνιο. Και μετά, για να επιβεβαιώσει και να ολοκληρώσει αυτή τη μεγαλοφυή πολιτική του, σκέφτηκε να γίνει και πρωθυπουργός, και ζητούσε εκλογές.
Τώρα τη θέση του Σαμαρά τη πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πήγε πιο καλά από ότι περίμενε.  Από τις πλατείες, ο ΦΩΝΑΖΑ, ΤΣΙΡΙΖΑ, ΣΦΥΡΙΖΑ, έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Παρ όλη την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος από αυτές τις εκλογές που όλοι ζητούσαν, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συμμετέχει σε μία κυβέρνηση σωτηρίας. Αν δεν το κάνει τώρα, πότε περιμένει να δείξει την χρησιμότητά του;   
Ναι αλλά αυτούς, τους ψηφίσαμε εμείς. Τους εκλέξαμε. Τους πιστέψαμε. Είναι οι δικοί μας. Βιαστήκαμε πολύ να βάλουμε   Χ στους βολεμένους, τους κλέφτες πολιτικούς, ξεχάσαμε το «μπουρδέλο τη Βουλή», τη κυβέρνηση των δοσίλογων.
Όλοι τους, δυστυχώς,  όλοι αυτοί που τους ψηφίσαμε, μέρες τώρα, προσπαθούν να αποφύγουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι θέλουν εξουσία, αλλά χωρίς ευθύνες. Τον δρόμο τους τον ανοίξαμε εμείς. Αλλά κλείσαμε όλους τους δρόμους για να ωριμάσει το πολιτικό μας σύστημα και για να ωριμάσουμε και εμείς  σαν κοινωνία .
Το πελατειακό κράτος της μεταπολίτευσης τελείωσε.  Το μόνο που μας μένει είναι να χτίσουμε σε συντρίμια ή μία καταστροφική επιστροφή στο παρελθόν;
Το δίλλημα θα παραμένει. Είμαστε δυστυχώς ανώριμοι και κακομαθημένοι. Εθισμένοι στη βόλεψη, όσες εκλογές και αν κάνουμε θα συνεχίσουμε να συντηρούμε ένα αδέξιο και ανίκανο πολιτικό σύστημα, που δεν κατάφερε χρόνια τώρα να μετεξελιχθεί από πελατειακό δίκτυο σε σύγχρονο πολιτικό μηχανισμό.
 Ντόρη Κουτουράτσα

1 comments :

Ανώνυμος είπε...

Κοιμισμένοι Φλωρινιώτες ξυπνήστε! Έχετε μια τελευταία ευκαιρία (αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές), να θάψετε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλιώς θα μας θάψουν όλους.

Δημοσίευση σχολίου