Αν σας πουν πως είμαι πυρομανής μην εκπλαγείτε. Έχω μία πολύ καλή πρόταση για τη Φλώρινα που απευθύνεται σε ανθρώπους με τόλμη, καθαρή καρδιά και φωτεινό μυαλό.                                                          ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!

 Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Φλώρινας, ο Σύλλογος Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε την ανάλογη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τη Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012.

Σημαντική η παρουσία των ετεροδημοτών,  που εκφράζει το ενδιαφέρον και την αγάπη για τον τόπο. Εκτός των άλλων – ομιλίες, βραβεύσεις και την ομολογουμένως επιτυχημένη έκθεση φωτογραφίας του Θανάση Βογιατζή – ο Σύλλογος ανέλαβε τη πρωτοβουλία για την προσέγγιση αναπτυξιακών προτάσεων μέσα από υποτιθέμενη συζήτηση.

Βρέθηκα κάπου στο μέσον της εκδήλωσης και είχα την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή «τη συζήτηση» , όσο μου το επέτρεψαν βεβαίως.

Στο πάνελ ,ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημ. Γάκης αντάλλασε «αναπτυξιακές πάσες» με τον Φλωρινιώτη κ. Περικλή Μήτκα , για τα επόμενα 100 χρόνια της Φλώρινας. Ο κ. Περικλής Μήτκας προσέγγισε το θέμα μέσα από μερικές ιστορίες – προσωπικά βιώματα.  για να εντοπίσει την έλλειψη προγραμματισμού και την έλλειψη κοινωνικής συνοχής αφού προηγουμένως μίλησε για τη μοναδικότητα της Φλώρινας ΦΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Στο σημείο αυτό ακούστηκε πως κάποιος – δεν θυμάμαι το όνομά του- όταν ήρθε στη Φλώρινα, τα χρώματα του δειλινού του θύμισαν το Ρίο Ντε Τζανέιρο!!!                                      Εντύπωση  έκανε του κ. Μήτκα  το γεγονός, όταν άκουσε Φλωρινιώτη καλλιτέχνη να λέει πως «δεν συμμετέχω στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού για να μη κάνω μάγκα τον δήμαρχο». Αμφότεροι – Γάκης και Μήτκας, συνέστησαν ομόνοια και χαρακτήρισαν το γεγονός ως  σύμπτωμα της μικρής πόλης,  κατέληξαν στο τρίπτυχο  ΦΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ για την ανάπτυξη της Φλώρινας .

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Σωτήρης Βόσδου, ο οποίος πρότεινε «την εισαγωγή  τεχνοκρατών» για την κατάρτιση αναπτυξιακής πρότασης και δεν παρέλειψε να θίξει τα καλές πρακτικές ως Περιφεριάρχης Ιονίων νήσων. Για να μη ξεχνιόμαστε δηλαδή.

Στη παρέμβασή μου ξεκίνησα με ένα προβληματισμό. «Πως είναι δυνατόν μία μοναδική περιοχή όπως η Φλώρινα να μην μπορεί να αναπτυχθεί; Άραγε είναι τόσο μοναδική;                                                 
 Όλη η Ελλάδα, όλη η Δυτ. Μακεδονία  μήπως δεν έχουν ΦΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;                                                                                                                
Απευθυνόμενη στο πάνελ , σημείωσα την παρατήρησή μου πως μας μιλούν για τα επόμενα 100 χρόνια, με πρόταση πριν από μία 10ετία. Ο κ. Γάκης  συμφώνησε  πως έχω δίκιο, όμως επέμενε σε πρόταση και τότε ξεστόμισα «ΚΑΨΙΜΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ»!                                                                                             Ο κ. Μήτκας δεν συμφώνησε «να κάψει το σπίτι του» παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γάκη πως ήταν μεταφορική η έννοια!!!

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να συνεχίσω, δεν μου το επέτρεψαν γι αυτό δίνω τη συνέχεια από αυτόν εδώ τον τόπο.

Αγαπητοί μου Φλωρινιώτες, εντός και εκτός τόπου                                                                  
Όσοι έλαχαν σε αυτόν τον τόπο να διαχειρίζονται τα του τόπου, δεν ενδιαφέρονται για κανένα πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δική τους ανάπτυξη , η δική τους επανεκλογή για να είναι μέσα στα πράγματα.

Η έλλειψη κοινωνικής συνοχής δεν είναι σύμπτωμα της μικρής πόλης αλλά του κομματο- πελατειακού συστήματος που χωρίζει τους ανθρώπους της Φλώρινας σε δικούς του και μη δικούς του.                                                                                                                                                                   Αυτό δεν το ξέρετε κ. Γάκη; Αυτό δεν το ξέρετε κ. Μήτκα;                                                                             Η Φλώρινα δεν διδάχτηκε από τον Εμφύλιο. Καθημερινά υπάρχει στη πόλη ένας μικρός εμφύλιος για να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου;                                                                                                                    
Αυτό δεν το ξέρετε κ. Γάκη; Αυτό δεν το ξέρετε κ. Μήτκα;  Δεν ξέρετε η μοναδικότητα της Φλώρινας είναι οι ρουφιάνοι;  Aν δεν το ξέρετε, λυπάμαι, είστε εκτός τόπου και χρόνου.

Η πόλη αυτή, ναι,  θέλει κάψιμο και ξανά από την αρχή για να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της!  Θέλει τόλμη για να απαγκιστρωθεί από τις παθογένειές της που συνοψίζονται σε μία λέξη,                             Κομματο - πελατειακό σύστημα!                                                                                                                         Αυτό το σύστημα πρέπει να καεί  για να πάψει η πόλη και οι άνθρωποι να καταστρέφονται καθημερινά.                                                                                                                                                        Όποιος δεν το καταλαβαίνει και δεν θέλει να το καταλάβει η πόλη αυτή σε λίγο θα υπάρχει μόνο στη καρδιά μας και μέσα από τις φωτογραφίες του Θανάση Βογιατζή.

   Ντόρη Κουτουράτσα 25-11-2012                                                                                                                                       

 Υ.Γ.  Όσο για το Προεδρείο του Συλλόγου Φλωρινιωτών  και για να κάνω το χατήρι του κ. Γάκη με μία πρόταση, ας βάλουν γυαλιά ή ας αλλάξουν γυαλιά για να δουν τα πράγματα στη πραγματική τους διάσταση και μετά να μπουν στη διαδικασία ρεαλιστικών προτάσεων για την ανάπτυξη της Φλώρινας.   

Δεν θα ήθελα να αφήσω πληγωμένο τον κ. Μήτκα από τα λεγόμενα του καλλιτέχνη, Ρωτήστε κ. Μήτκα τον δήμαρχο της Φλώρινας τι έκανε γι αυτούς τους καλλιτέχνες της πόλης. Αγόρασε τουλάχιστον έναν πίνακά τους σε συμβολική τιμή από τα χιλιάδες ευρώ που δαπανάει για προβολή αυτής της πόλης;     

Υ.Γ. ΥΓ. Ελπίζω κάποια στιγμή, ο κ. Γάκης να μου δώσει το περιθώριο του χρόνου και τη δυνατότητα να αναπτύξω τη πρότασή μου στους Φλωρινιώτες της Θεσσαλονίκης..Του το ζήτησα άλλωστε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για την ώρα μπορούμε να επιδοθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο  μέσα από αυτή τη σελίδα                                                             

 

12 comments :

Ανώνυμος είπε...

Πολύ φυσικό να μη θέλει ο Μήτκας "να κάψει το σπίτι του". Να κινδυνεύσει το κόμα και η οικογένεια;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να σε αφήσουν κρουά να μιλήσεις; Ποιόν συμφέρει από όλους αυτούς να μιλήσεις; Στη πυρά εσένα θέλουν να ρίξουν. Δεν μας φτάνουν οι τοπικοί τώρα έχουμε και τους Θεσσαλονικείς της Φλώρινας να κάνουν διάγνωση στη διάγνωση και να μας πουλάνε μυαλό.

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε παιδιά, είστε με τα καλά σας;
Από τους κρατικοδίαιτους διορισμένους γιατρούς, καθηγητές και μηχανικούς τί περιμένετε;
Οπως άλλωστε και από όλους τους διορισμένους τελωνειακούς, πολιτικούς υπαλλήλους, ΟΑΕΔ κλπ.
Αυτοί άμα έχει κρατικό χρήμα βουρ στο πατσά,να μοιράσουν πράμα,ο ένας καλύτερα; από τον άλλο.
Τώρα που δεν έχει κρατικό χρήμα έχει μπούγιο.
Και όσο περνάει ο καιρός χωρίς χρήμα θα έχει περισσότερο μπούγιο, τόσο που θα ισοφαρίζει τουλάχιστον το λαϊκό κλάμα που τους έφερε όλη αυτή η κάστα των βολεμένων των παλιού τύπου κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.Διώξτε τους όλους.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Ριο ντε Τζανέιρο η Φλώρινα..Τι άλλο θα ακούσω Θεέ μου. Υπήρχε δηλαδή κόσμος που καθότανε και άκουγε υτέτοιες π......ς

Ανώνυμος είπε...

Πουρνό, πουρνό έκανα μία γύρα στον τοπικό τύπο για την "έγκυρη ενημέρωσή μου". Εκφράζεις μία προκλητική αλήθεια κρουά, την οποία επιμελώς αποκρύπτουν οι πάντες με πηχαίους τίτλους και φλύαρα δελτία τύπου. Άκουσα και από ένα άλλο παιδί του συστήματος τις μεγαλειώδεις πρωτοβουλίες του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης. Σε λίγο θα μας πουν και να τους προσκυνήσουμε. Άκουσα πως η Θεσσαλονίκη διοικείται από Φλωρινιώτες. Αναρωτήθηκα για την τύχη αυτών των ανθρώπων αν ήταν στην Φλώρινα. Το πιθανότερο είναι να τους είχε καταπιεί το σύστημα το οποίο πολύ σωστά θίγεις. Αν είναι έτσι βρε παιδιά να μεταφέρουμε τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη για να έχουμε και θάλασσα. Μας βαυκαλίζουν με ανοησίες γιατί άραγε; Για να μας ανεβάσουν το ηθικό; Η Φλώρινα έχει πεθάνει. Αυτή είναι η αλήθεια. Το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι εδώ στη χαράδρα. Μένουμε μέχρι να βρούμε επιλογές αλλού. όλα τα άλλα είναι για να μας χρυσώνουν το χάπι και να επιβιώνουν οι επιτήδειοι.Η Φλώρινα τελεί υπό τη ομηρία του συστήματος. Υποκλίνιμαι κρουά στη τόλμη σου να τα λες χοντρά. Την καλημέρα μου στους ραγιάδες της Φλώρινας.

Ανώνυμος είπε...

''Αγαπητοί μου Φλωρινιώτες, εντός και εκτός τόπου
Όσοι έλαχαν σε αυτόν τον τόπο να διαχειρίζονται τα του τόπου, δεν ενδιαφέρονται για κανένα πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η δική τους ανάπτυξη , η δική τους επανεκλογή για να είναι μέσα στα πράγματα.''

Λακωνικα και με σαφηνεια,η κατασταση αυτης της πολυπαθης εσχατιας,που ζουμε.
Ολα τα υπολοιπα ειναι, χαβαλες να γινεται και να περναμε καλα.

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί να μη κάνουν οι μάγκες χαβαλέ; όλοι τους βολεμένοι κομματικοδίαιτοι το παίζουν και προφήτες αυτού του τόπου. Απο ποιόν να αρχίσεις; Από το παιδί που με το πλατύ χαμόγελο - τι να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος, τι να θυμάται και μονίμως χαμογελά; - την ωραία Ελένη _αλήθεια αυτή βολεύτηκε σε κανένα νοσοκομείο;- τον κ. καθηγητή και όλο του το σόιτης οικογενείας της ΝΔ;Μακάρι ρε Ντόρη να τα κατάφερνες και να τους τα έλεγες μπροστά στα μούτρα τους!

ΠρομΥθεύς Αδέσμευτος είπε...

Την Φλώρινα την κατέστρεψε μία κλίκα ανθρώπων. Αυτοί εφήρμοσαν το διαίρει και βασίλευε. Αυτοί είχαν και έχουν σχέσεις με το σκοτεινό παρακράτος που λυμμαίνεται την Φλώρινα. Αυτοί χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τα εθνικά θέματα για να "διαχειρίζονται" μυστικά κονδύλια, να διορίζονται στο δημόσιο, να κορδώνονται ως μεγάλοι και τρανοί. Αυτοί προωθούν μέτριότητες έως ανικάνους σε θέσεις αιρετών, για να μπορούν να ελέγχουν από το παρασκήνιο. Αυτή η ίδια κλίκα έχει απλώσει τα πλοκάμια της και στον Σύλλογο Φλωρινιωτών Θεσσαλονίκης.

ΦΛΩΡ είπε...

Που να τους δείτε πως κουρδίζονται στον Σύλλογο!Και μαζεύονται και οικογενειακώς συν γυναιξί και τέκνοις. Και ύφος να δείτε!Την έχουνε δει δυναστεία και το κακό είναι πως το πιστεύουν. Άσχετα αν από πίσω τρώνε θάψιμο. Όλοι τους έχουνε πάρει χαμπάρι. Αλλά ποιός τολμάει να μιλήσει;Μήπως οι Φλωρινιώτες της Θεσσαλονίκης δεν είναι κότες; Κρουά και εκεί δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα, σε διαβεβαιώ.Όλοι τους είναι ίδιοι. Γνωρίζω πολλούς Φλωρινιώτες που δεν θέλουν ούτε να ακούνε για τον Σύλλογο επειδή έχουν καταλάβει τι παίζεται. Άσε που κανένας νέος δεν πάει. Αφού ο Πρόεδρός τους δεν γεννήθηκε στη Φλώρινα. Περαστικός ήταν, φίλος της Φλώρινας και τον κάνανε Πρόεδρο. Από αυτό πολλά καταλαβαίνει κανείς. Τώρα η έκθεση του Βογιατζή ήταν που είχε ενδιαφέρον σε άλλη περίπτωση θα έπεφτε γραμμή από το κόμα για να πάνε. Παρατήρησέ το σε παρακαλώ σε επόμενη εκδήλωση και δες τα πράγματα με λίγη υποψία. Θα καταλάβεις ακόμα πεισσότερα.

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...

12.10 Έχω ζήσει τον Σύλλογο τη περίοδο 1990 - 2000. Πρόεδρος ήταν ο Βαγγέλης ο Μπάρας ο οποίος ήταν ...δεν βρίσκω να πω λόγια. Έδινε τη ψυχή του για τους Φλωρινιώτες. Δεν υπήρξε ποτέ εκδήλωση που να είχα διοργανώσει και να μην είχαν έρθει όλοι οι Φλωρινιώτες σε όλες. Οι άνθρωποι βεβαίως ήταν πολύ μεγαλύτεροί μου , φίλοι των γονιών μου- αλλά πάντα αισθανόμουν την μεγάλη τους αγάπη. Την μετά Μπάρα εποχή δεν την έζησα πολύ, έχω όμως πολύ καλά λόγια να πω και για τον Τάκη τον Μουρτζίλα τον επόμενο Πρόεδρο.Την σημερινή κατάσταση δεν τη γνωρίζω. Πάντως είναι πολλοί αυτοί που νοσταλγούν την εποχή της Προεδρίας του Βαγγέλη Μπάρα.

Ανώνυμος είπε...

O Γάκης επί χούντας, ήταν ή δεν ήταν διορισμένος αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών ;

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Προμηθεας Δεσμώτη Μία Μυστική Συμμορία έχει λόγο στα της Φλώρινας και δρά εκ του παρασκηνίου έίτε με επι δεξιάς είτε επι αριστερής βλ πασόκ νυν σύριζα . Οι άνθρωποι αυτοί κοιτάν να βολεύουν υμετέρους να βολεύοντε οι ίδιοι .Δύο εξ αυτών είναι οι Αρχιερείς της διαπλοκής είτε χωριστά είτε "ενωμένοι". Σε αυτή την χαράδρα τίποτε δέν γίνεται τυχαία και αθώα.Απλά διατηρούν τα προσχήματα μέχρι να αποκαλυφθούν τί ρόλο έπαιζαν επι δεκαετίες ανεξαρτήτως καθεστώτων. Στο κόλπο είναι και αρκετοί δημοσιογράφοι σε εισαγωγικά που οργανώνουν διάφορα εδω πέρα. Οι αιρετοί είναι τα πιόνια Προμηθέα Δεσμώτη και αυτοί τα όρνεα που τρώνε τα σωθηκά της πόλης ετούτης.

Δημοσίευση σχολίου