8:08 π.μ.

KATAΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΧΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ;

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |





 
 
Ερώτηση
προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

ΘΕΜΑ: Καταστρέφονται τα οχυρά της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου
Είναι αλήθεια ότι η προσοχή όλων αυτή την εποχή είναι στραμμένη στα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, στα μέτρα που έρχονται. Υπάρχουν θέματα, όμως, τα οποία ζητούν συνεχή εγρήγορση και επαγρύπνηση. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια ως λαός και ως κράτος να περιμένουμε άλλες, ήρεμες, περιόδους για να ασχοληθούμε μαζί τους.
Ένα μείζον θέμα έχει προκύψει για τα 21 οχυρά της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου, τα οποία υφίστανται μία συστηματική καταστροφική λαφυραγωγία.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», τα ιστορικά οχυρά της ελληνικής «Γραμμής Μαζινό», της επονομαζόμενης «Γραμμής Μεταξά», καθώς και οι πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις που τα περιβάλλουν, αποψιλώνονται από διάφορους «εμπόρους σιδήρου», οι οποίοι αφαιρούν κάθε χρήσιμο υλικό και το πουλάνε αργότερα για σκραπ στη Βουλγαρία.
Μάλιστα, προσφάτως οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν στις Σέρρες Βούλγαρους, οι οποίοι είχαν αφαιρέσει παρανόμως υλικά από τα ιστορικά οχυρά του όρους Μπέλες και τα μετέφεραν στη χώρα τους.
Όπως είναι γνωστό, τα 21 οχυρά αναπτύσσονται σε συνολικά 251 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, από το βουνό Μπέλες στον Νομό Σερρών μέχρι το χωριό Νυμφαία στη Ροδόπη. Κάθε οχυρό αποτελεί ουσιαστικά ένα δαιδαλώδες και αθέατο για τον εξωτερικό παρατηρητή συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από υπόγειες σήραγγες και επιμέρους επίγειες οχυρές κατασκευές, παρατηρητήρια, πυροβολεία, πολυβολεία κ.λπ., καθώς και μια τεράστια ανάπτυξη αντιαρματικών τάφρων, σιδηροπηγμάτων και σκυροδέματος, προσφέροντας πλούσια «λεία» για όσους επίδοξους τα λεηλατούν και αρπάζουν υλικά των εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, η σημερινή κατάσταση των πάλαι ποτέ υποδειγματικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων είναι απογοητευτική, αφού έχουν καταντήσει, ουσιαστικά, χωματερές, με απορρίμματα κάθε είδους και μεγέθους, ενώ πολλά κτίρια χρησιμοποιούνται αυθαίρετα ως μαντριά, αποθήκες, μέχρι και ως καταλύματα παράνομων μεταναστών.
Παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, με την πρωτοφανή κρίση από την οποία διερχόμαστε, κάποιες ενέργειες, παραμένουν διαχρονικές, αναγκαίες και δεν επηρεάζονται από τις εποχές και τις περιόδους. Οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε όλοι, έστω και με λιγοστά μέσα, ώστε να διασωθούν τα ιστορικά μας μνημεία, ως ελάχιστο χρέος μας προς τους πεσόντες ήρωες του Έπους του 1940-’41.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

           Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στο οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση των παροπλισμένων οχυρών, ώστε να διαφυλάξει τα 21 οχυρά της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου;
          Υπάρχει κάποιος ευρύτερος σχεδιασμός και για την αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τοπικούς φορείς;

           
                                                                               Αθήνα 21.11.2012

                                                                               Ο Ερωτών Βουλευτής

 Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

  Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης

Το εξοργιστικό είναι -και διερωτώμεθα- τί κάνουν οι στρ.Σχηματισμοί στην Ζώνη τους ,όπου υπάρχουν τα οχυρά ;Και βέβαια μη τολμήσει κανείς στρατηγός και βρεί δικαιολογία, ότι δεν υπάρχουν στρατιώτες ή γενικώς στρ.προσωπικό για να τα "ελέγχει" αφήνοντας τους βουλγάρους να μας ξευτελίζουν ,διότι θα κατανομάσουμε στον κύριο ΥΕΘΑ Μονάδες της Θεσ/νίκης και αλλαχού ,που δεν έχουν κρεβάτια για να κοιμηθούν οι υπεράριθμοι "βυσματούχοι",με αποτελεσμα να τους βγάζουν έξω μετά την σκοπιά τους ,για να κοιμηθούν στα σπιτάκια τους ή εκατοντάδες στρατεύσιμους που "λουφάρουν " προκλητικότατα σε Μονάδες που δεν είναι απαραίτητοι!!! Επιτέλους αυτό το "παραμύθι" για την μη ύπαρξη στρ.προσωπικού πρέπει κάποτε να τελειώσει και αυτό δυστυχώς περνά -εδώ και χρόνια-στους συνήθως άσχετους ή "επεμβαίνοντες" Υπουργούς Εθνικής Αμυνας ή στους υποκύπτοντες σε κομματικά "ρουσφέτια" στρατιωτικούς.Η χώρα μας χρειάζεται στρ.προσωπικό εκπαιδευμένο και "μάχιμο" και όχι στρ.προσωπικό ,που "να ξύνει πατσιές",διότι "έχει μπάρμπα στην κορώνη" και με την ευκαιρία ακόμη περιμένουμε την δημιουργία Μόνιμης Επιτροπής Ελέγχου ( υπαγομένης απευθείας υπό τον κ.ΥΕΘΑ ) του αξιομάχου των ΕΔ με την συμμετοχή-οπωσδήποτε- Αποστράτων Αξκών ,που προτείνουμε από το 2010 ,απευθυνόμενοι βέβαια ...σε ώτα μη ακουόντων!!!Ν.Ναούμ.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου