9:30 π.μ.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ; 9 Ιουνίου, «Παγκόσμια ημέρα αρχείων»

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


 

 

 


Όλοι ξέρουμε τις γνωστές επετειακές ημέρες: «Παγκόσμια ημέρα θεάτρου», «Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος», κτλ. κτλ. Ασφαλώς λίγοι γνωρίζουν την «Παγκόσμια ημέρα αρχείων», που γιορτάζεται στις 9 Ιουνίου.

«Ασήμαντο γεγονός, ανάξιο λόγου», θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος. Και όμως το ιστορικό αρχειακό υλικό είναι μια παρακαταθήκη πολύ σημαντική για την ιστορική μνήμη ενός τόπου. Η Τοπική Ιστορία δεν είναι η μεγάλη εθνική αφήγηση, δεν έχει ως στόχο της την ανάδειξη μεγάλων ηρωικών, με τη συνήθη σημασία, μορφών, αλλά ανιχνεύει την καθημερινή δραστηριότητα των απλών ανθρώπων, τον αγώνα και τη συμβολή τους στον πολιτισμό, δεν είναι χρονολογική αλλά θεματική. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αρχείο δε σημαίνει μόνο απώθηση και απενεργοποίηση γεγονότων και υποθέσεων, αλλά Μνήμη. Ότι την Ιστορία δεν τη γράφουν οι μεγάλοι. Οι ταπεινοί κινούν τη ρόδα της.

Τα αρχεία αποτελούν τον βασικότερο και ασφαλέστερο συνδετικό κρίκο με το ιστορικό παρελθόν και γι’ αυτό σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχουν άρτια οργανωμένες αρχειακές υπηρεσίες. Το αρχειακό υλικό συλλέγεται συστηματικά, και καταλήγει στο αναγνωστήριο ή στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους για τους μελετητές και το κοινό ή ψηφιοποιείται και διατίθεται μέσω διαδικτύου.

Σε μια εποχή κατά την οποία η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα, τα κρατικά Αρχεία δεν φυλάσσουν απλώς έγγραφα, αλλά διαχειρίζονται πληροφορίες αποθηκευμένες σε ποικίλα υποστρώματα. Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους θέλουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς της ιστορικής έρευνας, της πολιτιστικής δράσης, της διοικητικής πληροφόρησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ανάμεσα στους στόχους τους συγκαταλέγονται:

·         Η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, ψηφιοποίηση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της χώρας και η διάθεση προς μελέτη όλων των δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, εγγράφων και χειρογράφων, τα οποία αναφέρονται στην ιστορία και στην πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού έθνους και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή του ελληνικού κράτους.

·         Η επισήμανση και απογραφή των εχόντων ιστορικό ενδιαφέρον δημόσιων αρχείων, η επιλογή και εισαγωγή τους στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η προετοιμασία για τη διάθεση στους μελετητές.

·         Η συνεργασία με τις αρχές της Εκκλησίας, των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών ιδρυμάτων και άλλων θρησκευτικών φορέων για τη διάσωση του αρχειακού υλικού.

·         Η συνεργασία με τους κατόχους ιδιωτικών αρχείων, τα οποία παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.

·         Η εποπτεία των ειδικών αρχείων που ιδρύονται και λειτουργούν σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Φλώρινας λειτουργούν από το 1994 και είναι Αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Στο διάστημα αυτό έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού που άπτεται κάθε τομέα της ζωής μας. Με μεγάλη ευχαρίστηση το προσωπικό τους εξυπηρετεί ερευνητές και επισκέπτες στις αναζητήσεις τους.

Τα Αρχεία είναι και πρέπει να είναι ανοικτά για το κοινό.



Για τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Φλώρινας

Ιωάννης Καρατζάς

 

1 comments :

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑ ΑΡXEIA MAΣ ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ.
ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡΣ ΤΩΡΑ.

Δημοσίευση σχολίου