Ξεκινά σήμερα  το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Φλώρινας, το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και του δήμου Φλώρινας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013: ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Προεδρείο: Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
09.00 πμ. Έναρξη προσέλευσης και εγγραφή συμμετεχόντων.
09.30 πμ. Παρουσίαση των συμμετεχόντων και χαιρετισμοί από:
α) τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής
β) τους συνδιοργανωτές και τους επίσημους προσκεκλημένους
(Υπουργός, Περ/αρχης, Αντιπερ/άρχης, Δήμαρχος κλπ. )
γ) εκπρόσωπο του ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου
δ) εκπροσώπους άλλων ομογενειακών οργανώσεων (ΣΑΕ, HEC, ΑΧΕΠΑΝΣ, κλπ)
ε) εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Απογόνων Μακεδονομάχων.
στ) εκπροσώπους Ελλήνων άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων (Μανιατών, Κρητικών)
ζ) εκπροσώπους άλλων Ελλήνων (Βλάχων, Ποντίων, κλπ)
11.45 πμ. Διάλειμμα
12.00 πμ. Ομιλία Ιωάννη Ζούκα, με θέμα:
«Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1913-2013 και η συνθήκη του Βουκουρεστίου»
(Ο κ. Ιωάννης Ζούκας είναι Αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Διοικητής του Γ’ Σ. Στρατού / NDC-GR. Έχει μεγάλη και διεθνή διοικητική εμπειρία και γνώση των γεωπολιτικών δεδομένων.
Το 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τέλος των Βαλκανικών πολέμων και από την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου (10-10-1913) η οποία διαμοίρασε τα οθωμανικά εδάφη στα Βαλκάνια και στην οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε διαίρεση της υποτιθέμενης μεγάλης Μακεδονίας που να περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της πόλης των Σκοπίων.)
12.30 μμ. Ομιλία Μαρίας Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου, με θέμα:
«Τα όρια της πραγματικής Μακεδονίας»
(Η κ. Μ. Νυσταζοπούλου Πελεκίδου είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, γραμματ. της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων.
Τα όρια της πραγματικής Μακεδονίας, δηλαδή του γεωγραφικού χώρου που κατοικήθηκε από Μακεδόνες, βορείως έφθαναν μέχρι τις περιοχές του Κρουσόβου, του Πρίλαπου (Prilep), της Στρώμνιτσας, και του Μελένικου, και ποτέ δεν περιελάμβαναν την περιοχή της πόλης των Σκοπίων.
Δηλαδή ο γειτονικό Κενροβαλκανικό κράτος κατέχει μόνον το 17 % της πραγματικής Μακεδονίας και δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία για όλη την επικράτειά του, πολύ δε περισσότερο για τους κατοίκους του.)
13.00 μμ. Κλείσιμο της συνεδρίασης από την Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων κ. Νίνα Γκατζούλη
19.00 μμ. Επίσημη έναρξη του 3ου Παμμακεδονικού Ανταμώματος Σιταριάς
(Το Παμμακεδονικό Αντάμωμα διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Σιταριά της Φλώρινας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σιταριάς «Νέοι Ορίζοντες»με την συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και του Δήμου Φλώρινας. )

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Προεδρείο: Ν.Γκατζούλη, π.Π.Τσορμπατζόγλου, Δ.Γιουματζίδης
09.00 πμ. Έναρξη προσέλευσης και εγγραφή συμμετεχόντων.
09.30 πμ. Παρουσίαση των δράσεων και των προτάσεων από εκπροσώπους:
Πολιτιστικών συλλόγων της Μακεδονίας
Πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων της υπολοίπου Ελλάδος
Πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων Ελλήνων προερχομένων από το τμήμα της πραγματικής Μακεδονίας εκτός Ελλάδος (Μοναστηριοτών, Στρωμνιτσιωτών, Μελενικιωτών κλπ)
Ελλήνων που ζουν εντός της ΠΓΔΜ (Σλαβόφωνων, Βλαχόφωνων, Σαρακατσάνων, απογόνων πολιτικών προσφύγων εμφυλίου πολέμου 1946-49, απογόνων παιδομαζώματος εμφυλίου πολέμου 1946-49)
Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης
Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ
Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά
Παμμακεδονικής Ένωσης Οντάριο Καναδά
Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Σίδνευ Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Αδελαϊδας Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Πέρθ Αυστραλίας
Παμμακεδονικής Ένωσης Αφρικής
12.00 μμ. Συζήτηση και έγκριση προτάσεων και τελικού ψηφίσματος.
13.00 μμ. Ανακοίνωση του ψηφίσματος από την Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κ. Νίνα Γκατζούλη
18.00 μμ. 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα στην Σιταριά Φλώρινας
(Δεκάδες σύλλογοι Μακεδόνων από τους 13 νομούς της Μακεδονίας, την υπόλοιπη Ελλάδα και από το Εξωτερικό με την Ελληνική σημαία και το Λάβαρο του συλλόγου τους θα ανταμωθούν από τρείς κατευθύνσεις στην κεντρική πλατεία της Σιταριάς όπου θα χορέψουν όλοι μαζί το «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα». Θα ακολουθήσει Μακεδονικό γλέντι.)

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ (ΠΓΔΜ)
08.00 πμ. Αναχώρηση από την Φλώρινα
10.00 πμ. Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ηράκλειας (Ηράκλεια Λυγκηστίς) την οποία ίδρυσε το 352 πχ. ο Φίλιππος ο Β’. Αργότερα δίπλα της πέρασε η αρχαία Εγνατία οδός. Βρίσκεται δίπλα από την πόλη του Μοναστηρίου (Bitola) 14 χλμ εντός της ΠΓΔΜ. Από τις ανασκαφές έχουν βρεθεί ψηφιδωτά, το αρχαίο θέατρο και πολλές Ελληνικές και Ρωμαϊκές επιγραφές.
12.00 μ. Ξενάγηση στην Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι μία από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες του γεωγραφικού χώρου της ΠΓΔΜ. Κτίστηκε το 1830 από την πολυπληθή Ελληνική κοινότητα της πόλης, και όλες οι εικόνες και οι νωπογραφίες της είναι γραμμένες στα Ελληνικά. Ήταν ο καθεδρικός Ναός της Ελληνικής κοινότητας Μοναστηρίου έως το 1912 που η περιοχή περιήλθε στην Σερβική κυριαρχία και μεγάλο μέρος των Ελλήνων αναγκάσθηκε να μετακομίσει εντός των συνόρων του Ελληνικού κράτους, κυρίως στην Φλώρινα και στην Θεσσαλονίκη.
13.00 μμ. Περιήγηση στην πόλη για να δούμε τα εντυπωσιακά Ελληνικά αρχοντικά του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Στην κεντρική πλατεία του Μοναστηριού ψηλά στον τοίχο μίας οικοδομής, υπάρχει ηλιακό ωρολόι και η επιγραφή «PANTA REI».
14.00 μμ. Γεύμα παρουσία επίσημων προσκεκλημένων.
19.00 μμ. Έναρξη του 3ου Παγκοσμίου Ανταμώματος των απανταχού Φλωρινιωτών
Οι εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων είναι προσκεκλημένοι στην επίσημη έναρξη του 3ου Παγκοσμίου Ανταμώματος των Φλωρινιωτών που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Πληροφορίες και στους επίσημους ιστοχώρους των Παγκοσμίων Συνεδρίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων
macedonians-convention.blogspot.com
και facebook “ninagatzoulis”

Οι Μακεδόνες όλου του κόσμου συνεργαζόμαστε, διασκεδάζουμε και διεκδικούμε τα δίκαια του Οικουμενικού Ελληνισμού.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου