11:24 π.μ.

Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας 8η Μαρτίου

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |






Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας σήμερα στην Γυναίκα που όπως είπε   στη στιχομυθία της η Κασσιανή στον αυτοκράτορα Θεόφιλο:
-Εκ γυναικός τα χείρω.
-Kαι εκ γυναικός τα κρείττω.
Γιατί η Γυναίκα είναι το Αιώνιο θηλυκό,η Μάνα, η φίλη, η σύντροφος, η σύζυγος, η αδελφή,η δασκάλα,η εργαζόμενη,η νοικοκυρά, η  Εύα με το προπατορικό αμάρτημα μα και η Παναγιά η μητέρα του Σωτήρα μας…
 

Δυστυχώς στις μέρες μας πολύ φοβάμαι πως ξαναεπιστρέψαμε σε ημέρες που οι κοινωνίες μεταχειρίζονταν τις γυναίκες  σαν « αντικείμενα»
 Σήμερα, χαμηλοϋψείς πολιτικοί ταγοί της χώρας μας υποθηκεύουν μέσω των δανειακών συμβάσεων τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας και οδηγούν τον Ελληνικό λαό στην πλήρη εξαθλίωση. Συνθλίβουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και κυρίως των γυναικών. Περικόπτουν τους μισθούς και τις συντάξεις, τα επιδόματα πολύτεκνων οικογενειών, τα επιδόματα της μητρότητας και οδηγούν καθημερινά στην ανεργία χιλιάδες γυναίκες, ενώ όσες έχουν ακόμη εργασία υπόκεινται σε εξαντλητικά ωράρια και σε αρκετές περιπτώσεις κακομεταχειρίζονται από τους εργοδότες. Οδηγούν τις νέες και τους νέους στην μετανάστευση, απογοητεύουν και αφαιρούν από τις γυναίκες την δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μας να είναι μια χώρα γερόντων.

Οι γυναίκες  σήμερα,  θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, διεκδικώντας ισονομία, ισοτιμία, εργασία, δημιουργία ζωής κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Γιατί, την αναγνώριση της γυναίκας ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας την κατοχυρώνουν όχι οι επίπλαστοι νόμοι, αλλά ο συνεχής αγώνας στην εργασία, στο σπίτι, στην κοινωνία, για την πατρίδα και τη θρησκεία, τις διαχρονικές αξίες που θωράκισαν τους αγώνες τους.
Κρατώντας, λοιπόν, στη μνήμη μας και στην καρδιά μας το σπουδαίο κοινωνικό ρόλο που διαδραμάτισε η γυναίκα, στην Ελλάδα σε  δύσκολες περιόδους, ας υψώσουμε και μείς το ανάστημά μας ώστε να προσφέρουμε ότι μπορούμε ξανά, και να κατανοήσουμε την αξία της φύσης μας όπως
Περιγράφτηκαν  από την Διοτίμα στου  (Πλάτ. Συμπόσιον) και όπως διακηρύχθηκαν από την Αντιγόνη: «ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν  έφυν», ώστε  με θάρρος και τόλμη να αγωνιστούμε  για μια ελεύθερη και καλύτερη Ελλάδα, για να μην μείνει αυτή  η μέρα ένα απλό ευχολόγιο για την Γυναίκα…
Στέλνουμε την αγάπη μας και τις ευχές του σήμερα στην Γυναίκα που  σήμερα έχει την τιμητική της  και της εύχεται Χρόνια πολλά  με λόγια που έγραψαν για κείνη οι μεγάλοι μας ποιητές :
 
«Όσοι φοβούνται πως άμα χειραφετηθούν οι γυναίκες κι έμπουνε κι αυτές με τα όλα τους στον αγώνα της ζωής, θα χάσει η γυναίκα τη χάρη της και την ποίησή της, μου θυμίζουν τα επιχειρήματα του Ruskin και άλλων πως τάχα με τους σιδηροδρόμους και με τον πολιτισμό θα χάσει την ομορφιά η φύση. Και τι είναι το στρώσιμο και το πέρασμα ενός σιδηροδρόμου στ’ απέραντα του φυσικού κόσμου γύρω του; Αφήνω πως μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως κι ένα τρένο πλουτίζει τη φύση μ’ ομορφιά. Ανάλογα κι οι φόβοι για τη χειραφετημένη γυναίκα μου φαίνονται ρομαντικοί. Όπως κι αν αποκατασταθούν οι γυναίκες, σε όλα ισότιμες με τον άντρα, η γυναίκα- το αιώνιο “θηλυκό” του ποιητή- δε χάνεται. Πάντα θα ζει, θα ζώνεται και θα ξεζώνεται.»

(Κ. Παλαμάς, Άπαντα, τ. 10, Γκοβόστης)

πηγή Λογοτεχνικό Περιβόλι

3 comments :

Ανώνυμος είπε...

Μεταξύ άνοων, μίζερων, ανέλπιδων , άμουσων, ανέραστων ,ανομικών , ανασφαλών ή στρεσαρισμένων ή νεοβάρβαρων ή αντίθετα μη ανδροπρεπών έως και θηλυπρεπών αρσενικών , διαβιούν όλα τα είδη των αντίστοιχων θήλεων, τις περισσότερες φορές πολύ πιο σύνθετες και πιο ευφυείς και πιο ευφάνταστες και σχεδόν πάντα πιο καλαίσθητες και επιθυμητές μορφές και αντικείμενο οράματος και πόθου και αγάπης και έρωτα και ελπίδας.
Χρόνια πολλά στο πραγματικό άλας της γης, το οποίο σίγουρα ποτέ δεν θα μωρανθεί!

V.A. 12 είπε...

κυρία Κουτουράτσα

ξεχάστηκε στην χαράδρα να μπεί και το ζλόγκαν με αυτές τας ....εορτάς των ανθοπωλών των αρωματοπωλών πολλών άλλων ειδών γυναικείας κόσμησης και αρωματοθεραπείας....ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ως ΖΑΡΤΙΝΙΕΡΑ η για ΓΛΆΣΤΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΣΤΑ Δ.Σ. .... αν ήσουν εσύ υπήρχαν πάρα πολλές πιθανότητες να ακουστεί και κάτι επι της ουσίας τώρα είναι πλέον πολύ πααααρα πολύ αργά ....ΦΑΛΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ στην ΧΑΡΑΔΡΑ και σας κοροιδεύουν με άνθη και τριαντάφυλλα ....Πάντως εχθες εγω με την γυναικα μου το γιόρτασαμε και ΜΆΛΙΣΤΑ την ημέρα αυτή την εορτάζουμε ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ και ΟΧΙ ΜΙΑΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΝ ΚΡΟΝΟ........ΝΤΟΡΙΣ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙΣ.....

Ανώνυμος είπε...

Φαλλοκρατικό είναι το σύστημα σε κάθε χαράδρα .
Με μαθηματική ακρίβεια οι άνδρες εάν αφεθούν να έχουν την εφαπτομένην αναζητούν και την διχοτόμο.
Οπότε όχι θάρρος στους μαθηματικούς και τους τριγωνομέτρας.
Μεταφορικά πάντα.

Δημοσίευση σχολίου