12:12 μ.μ.

ΚΟΛΧΙΧΗ ΑΚΟΥΣ;

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

      


Συνέχεια της επιστολής του κ. Στέλιου Κατικαρίδη - μέρος β΄


Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βοσκόπουλο
και προς τους συγχωριανούς μου Κολχικιώτες που εμπλέκονται.
                                     Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

 είμαι κι εγώ απο την Κολχική,ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός (Φυσικός) και διαμένω μόνιμα τα τελευταία 30 χρόνια στο Γέρακα Αττικής με την οικογένειά μου. Το χωριό μου το επισκέπτομαι χωρίς διακοπή κάθε χρόνο για να δω τα αγαπημένα μου πρόσωπα αλλά και να χαρώ τα αγαπημένα μουμέρη.Χαίρομαι με τα καλά νέα απ το χωριό και στενοχωριέμαι όταν είναι κακά. Και τον τελευταίο καιρό-κυρίως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές- τα νέα  είναι άσχημα γιατί δημιουργήθηκαν  αντιπαλότητες ανάμεσα σε παιδιά του χωριού μας ,που μέχρι χτες  ήταν φίλοι μεταξύ τους και  μαζί διασκεδάζαν και κάναν τις  πλάκες τους. 

Θα πω όμως και κάποια πράγματα για τους αγαπητούς μου συγχωριανούς, τους "μεν"  και τους "δε" και σαν τα βρουν σωστά να τα κρατήσουν και σαν τα βρουν       λάθος να τα πετάξουν,να τα ...πάρει ο αέρας.
      Πρώτα πρώτα  θα μου επιτρέψετε να σας πω,ως μεγαλύτερος ίσως σε ηλικία, λίγα λόγια  για την καταγωγή μας ημών των κατοίκων της Κολχικής αλλά και όλων των Ποντίων.Η καταγωγή μας εναι απο την αρχαία ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας,
που τη λέγανε ΜΙΛΗΤΟ. 
Και ξέρετε ποιά ήταν η Μίλητος; Ήταν η πρωτεύουσα του πολιτισμού εκείνα τα χρόνια (8ος αιώνας π.χ.). Απο τη Μίλητο κατάγονταν ο ΘΑΛΗΣ (ένας απο τους 7 σοφούςτης αρχαιότητας),ο ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ,ο ΑΝΑΞΙΜΕΝΗΣ κ.λ.π.  
Όλοι αυτοί ανήκουν στους γνωστούς μας προσωκρατικούς φιλόσοφους που βάλανε τις βάσεις του "ορθού λόγου". Σόλα τα πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκονται μέχρι  και σήμερα για τους προσωκρατικούς φιλόσοφους, τους προγόνους μας. 
Απο κει λοιπόν, απο τη ΜΙΛΗΤΟ  ξεκίνησαν τον 8ο αιώνα π.χ. οι πρόγονοί μας και πήγαν στον Πόντο.Αυτή όμως η κληρονομιά των σοφών προγόνων  βάρυνε πάντα σ΄όλες τις γενιές και γι αυτό οι  παπούδες και πατεράδες μας όλα αυτα τα χρόνια πάντα  φροντίζαν  να έχουνε σχολεία για να μαθαίνουν γράμματα τα παιδιά τους.Ζήσανε πάνω απο 2,5 χιλιάδες χρόνια σ΄εκείνα τα μέρη και στα 1924 ήρθαν στην Ελλάδα.
Σ όλη τη διαδρομή τους μέχρι σήμερα υποστήκανε όλα τα δεινά, απο πολέμους, προσφυγιές , φτώχειες και ξανά πολέμους,ακόμα και εμφύλιο και φτάσαν μέχρις εδώ. 
Κάμανε-κατά πως λέμε - το σκατό τους παξιμάδι για να στήσουν ένα χωριό νοικοκυρεμένο και  καμαρώναν πάντα πως τα καταφέρνανε να σπουδάζουν τα παιδιά τους.Δεν υπάρχει σπίτι στην Κολχική που να μην έχει σπουδαγμένα παιδιά. 

Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί τώρα πως σαυτό το χωριό των  πολιτισμένων ανθρώπων θα ερχόταν μια γενιά νέων ανθρώπων και θα  αλληλοβρύζονταν εξαιτίας των διαφορών τους .Ποιών διαφορών δηλαδή; Άλλοτε με τις ανοησίες περί "κέλαληδων" και "γέτσαληδων" και τώρα -άκουσον άκουσον- επειδή οι "μεν"   ψηφίσανε τον τάδε για Δήμαρχο και οι "δε" τον άλλον. Το κτήριο του σχολείου είναι   εκεί για όλους και για τους ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ  ΚΟΛΧΙΚΗΣ και για τη ΔΟΞΑ ΚΟΛΧΙΚΗΣ και για το ΜΟΥΣΕΙΟ. 

 Όλοι οι πολιτισμένοι άνθρωποι λύνουν τις διαφορές τους με τη συζήτηση και τη λογική,όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας φιλόσοφοι. Οι άξεστοι και οι  απολίτιστοι τσακώνονται και αλληλοβρύζονται .  Τα παιδιά της Κολχικής ένα πράγμα να καμετε.Να καθήσετε σένα τραπέζι και να συζητήσετε αφήνοντας κατά μέρος τους εγωισμούς και έχοντας εφόδιο το "συγνώμη φίλε"να  μονοιάσετε,να γίνετε ΕΝΑ,όχι δύο και τρία κομμάτια. Μην ακούτε  "καλοθελητάδες" που για τα δικά τους συμφέροντα σας θέλουν χωρισμένους . ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΟΛΑ, ενώ με αντιπαλότητες ποτέ το χωριό δε θα πάει μπροστά και θα γινόμαστε όλοι μας -μικροί και μεγάλοι- ο περίγελος της Φλώρινας.
                                                                                          Κατικαρίδης  Στέλιος/ 19.02.΄15

6 comments :

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Στέλιο!!!!!!!!!!!!!!

K12 είπε...

KROYA O TAXITHELIS ME TIN GNOSTI PAREA SE EXOUN BALEI STO SKOPEFTRO....PERITHORIAKIS ..EKTOS KI EAN KI ESI EISAI MESA STO GAME...???PARE THESI KAI MIN XARIZIS SE KANENAN....DEN TOYS EXEIS PLEON ANAGKI...EKTOS KI EAN.....

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

κ12 όταν είσαι στον έβδομο όροφο, δεν μαλώνεις με τον θυρωρό. Άσε τον ταξιθέτη να βάζει τις καρέκλες στη θέση και να τις ξεσκονίζει.

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

κ12 όταν είσαι στον έβδομο όροφο, δεν μαλώνεις με τον θυρωρό. Άσε τον ταξιθέτη να βάζει τις καρέκλες στη θέση και να τις ξεσκονίζει.

κ12 είπε...

ρητορική η απάντηση σου ...οι παλιατζήδες ξεσκονίζουν τις αντίκες τους και οι χρυσοχόοι γυαλίζουν τα ρολόγια...

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Και οι μυημένοι καταλαβαίνουν και οι ανίδεοι διαβάζουν Εμονίδη κ12

Δημοσίευση σχολίου