9:54 π.μ.

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΤΥΛ- Ελιτίστικος λαϊκισμός

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |









Ο λαϊκισμός όταν δεν αναφέρεται ευθέως στα λαϊκά στρώματα, μετασχηματίζεται σε ελιτισμό που εμφανίζεται στα στρώματα των "διανοουμένων" ή στον σνομπισμό των αστικών και μικροαστικών στρωμάτων.
Και οι τρεις εκδοχές γεννιόνται κατά τον ίδιο τρόπο, από την ίδια ατομική ανεπάρκεια και αποβλέπουν στην απαίτηση της ατομικής αναγνώρισης, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο από την ενστικτώδη ανάγκη της υπεροχής και της κυριαρχίας.

Σ τη περίπτωση Βαρουφάκη είναι ευδιάκριτος τόσο ο ελιτισμός όσο κυρίως ο σνομπισμός.                 Ο λαϊκισμός, είναι η προσπάθεια να επιβεβαιώσει με τη πολιτική του συμπεριφορά τα δύο παραπάνω, προς χάριν των λαϊκών στρωμάτων.
Σε τελευταία ανάλυση, ο Βαρουφάκης αναδύει μία επικοινωνιακή εικόνα, προσιτή και αρεστή στα λαϊκά στρώματα διότι εμφανίζεται ως κομμάτι αυτών, που διαπερνά τα κοινωνικά όρια σαν εκδικητική παρουσία ιστορικής νομοτέλειας του λαού, κόντρα στους ισχυρούς της γης.
Τώρα πως θα το πάρουν οι ισχυροί της γης είναι άλλο θέμα.
                                                              
Ο Βαρουφάκης κατάφερε και εδραίωσε την εικόνα  του λαϊκού ήρωα με επιτυχία, διότι εκεί απέβλεπε. Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ένα εργαλείο για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων.

Ντόρη Κουτουράτσα 

14 comments :

Ανώνυμος είπε...

Αυτά να τα βλέπει ο Σαμαράς που δεν κατάφερε ποτέ να κάνει μία επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική.

Ανώνυμος είπε...

O Λιάνης όμως κάπως καλύτερα τα κατάφερε σε σχέση με τον Σαμαρά. Μέσα από ένα συνοθίλευμα επαρχιώτικου ελιτισμού και σνομπισμού εξέφρασε έναν λαικισμό σε λογοτεχνίζουσα έκδοση και κατά προτίμηση έμμετρη .

Ανώνυμος είπε...

Η κ. Πέρκα σαν ώριμη πολιτικός νομίζω πως θα έπρεπε να επιδιώξει μία βραδυνή έξοδο με τον κ. Βαρουφάκη.

Ανώνυμος είπε...

O ΣΚΟΠΌΣ ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ

Ανώνυμος είπε...

IΔΙΟΣ Ο ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΕΙΝΑΙ

Ανώνυμος είπε...

"ΜΠ" for Mparoufakıs!

Ανώνυμος είπε...

Ο Λιάνης τώρα που κολλάει; Αφήστε τον Λιάνη να απολαμβάνει την μεγάλη σύνταξη που παίρνει. Ο Λιάνης ήταν ένας ξάδερφος που "παπανδρέϊζε" (δηλ. έκανε σε επίπεδο Φλώρινα ό,τι έκανε ο Α.Παπανδρέου σε επίπεδο Ελλάδας). Και στον Λιάνη ο λαός της Φλώρινας εξασφάλισε υψηλό μισθό και υψηλή σύνταξη. Ο λαός της Φλώρινας τι πήρε σε αντάλλαγμα από τον Λιάνη; "Παπανδρεϊσμούς"!

Ανώνυμος είπε...

μιά χαρά κολλάει ο Λιάνης. Για πολιτική συμπεριφορά και ειδικότερα για λαικίστικη πολιτική συμπεριφορά μιλάει η κρουά. Του Βαρουφάκη είναι επιπέδου και ο Βαρουφάκης είναι ευφυέστατος και την υποστηρίζει. Και ο Λιάνης σε άλλο επίπεδο . αλλά τον λαικισμό του τον έκανε. Κάτι με τους πολιτικούς πρόσφυγες που τόπαιξε ντεμέκ συνεναιτικά για να προσεγγίσει ντόπιους κλπ, μετά αναμορφωτής με κάτι ποιήματα και κάτι ρητά που πετούσε, ανέδειξε και πνευματικούς άνδρες όπως ο ποιητής Ναούμ. Επειδή δεν είχε όμως τις δυνατότητες ούτε του Παπανδρέου αλλά ούτε και του Βαρουφάκη, κατέληξε πρωταγωνιστής σε θέατρο σκιών. Το ότι του εξασφάλισε η Φλώρινα παχυλή σύνταξη, είναι που οι Φλωρινιώτες μασάνε καλά τους λαικισμούς. Σαν να βλέπω τώρα στο πεζόδρομο χαιρετούρες με το χέρι στη τσέπη!!!

Ανώνυμος είπε...

Βαρουφάκης: << Το 67% των μεταρρυθμίσεων ΄έπρεπε να το είχαμε κάνει μόνοι μας >> . Καλά κρασιά, μας δουλεύει άγρια ο κ. Μπαρουφάκης.

Ανώνυμος είπε...

Σύγκριση με Βαρουφάκη μπορεί να γίνει με κάθε πολιτικό και με κάθε πολιτική συμπεριφορά. Ο Λιάνης κατά τη γνώμη μου, για τον μόνο λόγο που δεν θα έπρεπε να συγκριθεί είναι επειδή στερείται των αναγκαίων και απαραίτητων προδιαγραφών. Επιπλέον η αναφορά στη κ. Πέρκα είναι πάρα πολύ σωστή. Αν καταφέρει να εξασφαλίσει μία νυκτερινή έξοδο με Βαρουφάκη νομίζω πως θα έχει ολοκληρωθεί η πολιτική της εξέλιξη και έτσι θα μπορεί να αποσυρθεί εν θριάμβω!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

KAI EMEIΣ ΤΙ ΓΕΥΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ;
ΣΕΛΤΣΚΟ ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΒΟ;

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως, η ετυμολογία των επωνύμων παρέχει χρήσιμες πληροφορίες περί του φέροντος...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ

Δημοσίευση σχολίου