Ο καθηγητής ρητορικής Γ. Ανδιανάτος αποτιμά το ντιμπέιτ

Στην αποτίμηση της χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας προχώρησε ο καθηγητής ρητορικής και διαλεκτικής Γιάννης Ανδριανάτος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star με στόχο να προσδιορίσει νικητές και ηττημένους αλλά και να επισημάνει τα λάθη τόσο των κυρίων Τσίπρα-Μεϊμαράκη, όσο και των λοιπών ελλήνων πολιτικών.
«Είναι δύσκολο να βρούμε νικητή στη τηλεμαχία της Δευτέρας, από την στιγμή που πλέον δεν συζητάμε για θέματα ηγεσίας αλλά για θέματα διαχείρισης. Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο υποψήφιους διαχειριστές, "συνενόχους στο ίδιο έγκλημα", έχουν ψηφίσει και οι δύο το μνημόνιο, άρα στην ουσία δεν μπορούν παρά να υποσχεθούν στον ελληνικό λαό καλύτερη διεκπεραίωση της κηδείας» ανέφερε ο καθηγητής ρητορικής. Διευκρίνισε μάλιστα πως επειδή δεν υπήρξε πόλωση, στην πραγματικότητα τα κόμματα που δεν συμμετείχαν στο ντιμπέιτ δεν ζημιώθηκαν καθόλου.
Αναλύοντας την στρατηγική των δύο αρχηγών ο κ. Ανδριανάτος διευκρίνισε πως από πλευράς του ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να συνδέσει τον κ. Μεϊμαράκη με τον παρελθόν, «να τον βάλει μέσα στα 40 τελευταία χρόνια διακυβέρνησης» ώστε να υποστηρίξει πως πρόκειται για το γνωστό παρελθόν απλώς με διαφορετική εμφάνιση. Όσο για τον κ. Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τον καθηγητή διαλεκτικής, θέλησε να δείξει ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αφερέγγυος. Εφόσον δεν υπάρχει κόμμα ξέφυγε από αυτό και στόχευσε το πρόσωπο. Ήταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας που υπόσχεται περισσότερα πράγματα από όσα μπορεί να υλοποιήσει κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο στόχος ήταν να αποδομηθεί ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός.
Εξαιτίας αυτού βέβαια, όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδριανάτος, ο κ. Μεϊμαράκης έφτασε να χρησιμοποιήσει φράσεις που δύσκολα θα ακούγαμε σε ντιμπέιτ άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα «μας έχει ζαλίσει με τις 17 ώρες».
Η «έλλειψη ρητορικής» όμως, που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ, είναι σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάτο γενικευμένη στην ελληνική πολιτική σκηνή. «Η γνωστή τέχνη της διαλεκτικής έχει κανόνες, ο ομιλητής χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παραδείγματα, αντεπιχειρήματα, δημιουργεί συνθέσεις, και φυσικά για να γίνουν όλα από κάποιος προϋποθέτει να έχει επεξεργαστεί τον εαυτό τους χωρίς αυταρέσκεια, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους πολιτικούς στην Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Ανδριανάτος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ρητορικής «η πιο ενδιαφέρουσα φράση του ντιμπέιτ από πλευράς του κ. Τσίπρα ήταν το «παρά φύση κυβέρνηση», η οποία όμως ήταν φράση που του είχε δοθεί για να ειπωθεί. Στην αντίστοιχη περίπτωση του κ. Μεϊμαράκη η πιο ενδιαφέρουσα φράση ήταν «η εθνική ομάδα» εξίσου προετοιμασμένη να την χρησιμοποιήσει. Όλες οι άλλες φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν καρμπόν με εκείνες προηγούμενων ομιλιών, με ελάχιστες μάλιστα παραλλαγές».
Κατά την ανάλυσή του ο κ. Ανδριανάτος κατέληξε πως «εν τέλει, όπως φάνηκε από την χθεσινή τηλεμαχία, δεν φταίει η διαδικασία αλλά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν έχουν κάτι να πουν, δεν γνωρίζουν  τι να πουν γιατί αδυνατούν να εμπνεύσουν το λαό αλλά και να εμπνευστούν από αυτόν».
Επίσης με μια σύντομη ανάλυση της γλώσσας του σώματος που επιχείρησε ο καθηγητής, σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας «ήταν λίγο πιο ήρεμος σε σχέση με το προηγούμενο ντιμπέιτ» ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει αξιοσημείωτη την ποσότητα νερού που κατανάλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Πρέπει να ήπιε 3-4 λίτρα νερό, αν δεν ακολουθούσε κάποια ειδική δίαιτα, αυτό το γεγονός δείχνει εσωτερική ένταση». Όσο για τον κ. Μεϊμαράκη αυτό που επεσήμανε ήταν το «χαμόγελο κάτω από το μουστάκι το οποίο σημείωσε πως «δεν είναι πολιτικά ορθό αφού περισσότερο κρύβει παρά αποκαλύπτει».

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου