9:42 π.μ.

Η ΤΕΧΝΗ ΠΕΝΘΕΙ - ΑΝΤΙΟ ΛΑΖΑΡΕ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |






Ένας φίλος, ένας καλλιτέχνης, ένας Φλωρινιώτης, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Γλυκός άνθρωπος, χαμογελαστός, καλοκάγαθος, μοναχικός και βασανισμένος. Τίποτα δεν του δόθηκε εύκολα στη ζωή του.



Ο Λάζαρος Σπύρου γεννήθηκε στην Φλώρινα το 1958. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1985 (μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών τεχνών Ελλάδας). Στους δασκάλους του στην ζωγραφική συμπεριλαμβάνονται οι Κ. Λούστας, Β. Βλαχόπουλος και Δ. Μυταράς ενώ στην γλυπτική οι Θ. Πανουργιάς και Δ. Καλαμάρας. Πολλά από τα έργα του εκτίθενται σε δημόσιους χώρους, μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.








Εμπνευσμένος   από την αισθητική της κλασικής αρχαιότητας αλλά και από την αρχαία ελληνική παράδοση, δημιούργησε σχέδια και ζωγραφική που έχουν σαν κύριο άξονα τα ιδανικά πρότυπα των αναλογιών του αντρικού και του γυναικείου σώματος.

Σχεδίαζε  με το πινέλο, ενώ η ελευθερία στην κίνηση στον τρόπο που χειρίζονταν την πινελιά του, τα ζωηρά χρώματα, η εκφραστική ένταση στα βλέμματα των μορφών και οι αφαιρετικές προσεγγίσεις δηλώνουν την εξπρεσσιονιστική του διάθεση.



Στην ενότητα των έργων με τα γλυπτά είναι εμφανές ότι «ανακαλύπτει» τις μορφές του, ψηλαφώντας τα υλικά,  καταλήγωντας σε πλάσματα της φαντασίας του και του υποσεινηδήτου,  όπως αγγέλους και πήγασους,  φανερώνοντας πνευματική ανάταση ψυχής και αθωότητα.

Οι φίλοι του Λάζαρου θα τον αποχαιρετίσουμε στην Αίθουσα Billy's Palace απέναντι από την είσοδο των Κοιμητηρίων στις 11:00 το πρωί και η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνεις στις 12:00 το μεσημέρι.
Αντίο Λάζαρε.

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου