Γράφει  ο Παύλος  Χρ. Αλτίνης, Δικηγόρος
Φλώρινα 30-1-2018
Δεν είχα σκοπό να γράψω και να σχολιάσω τις απόψεις του Ν. Ι. Μέρτζου για τον «έντιμο συμβιβασμό» με τα Σκόπια που προτείνει.
Όμως το θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω, διότι ο ίδιος έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα υπέρ της πολιτικής που ο ίδιος ωραιοποιεί με τον όρο «έντιμος συμβιβασμός», δίνοντας συνεντεύξεις και αρθρογραφώντας επανειλημμένως.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα!!!
Αυτό που ο Ν. Ι. Μέρτζος ωραιοποιεί ονομάζοντάς το «έντιμο συμβιβασμό» δεν είναι παρά παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Και το όνομα της Μακεδονίας παραδίδεται όχι στους Σκοπιανούς, αυτοί είναι περισσότερο θύματα του «μακεδονισμού» από εμάς του Έλληνες. Παραδίδεται σε αυτές τις δυνάμεις οι οποίες πάντα είχαν και έχουν στόχο την απο-Ελληνικοποίηση της Μακεδονίας.
Παραδίδεται στις δυνάμεις που είχαν, και έχουν, θέσει ως στόχο την αποσύνδεση της Μακεδονίας από τον κορμό του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας. Παραδίδεται στις εν λόγω δυνάμεις που προσπαθούν να υλοποιήσουν τον στόχο τους διαχρονικά με διάφορους τρόπους και δια διαφόρων «οχημάτων». Στην αρχή προσπάθησαν μέσω του (προωθούμενου δια της Βουλγαρίας) πανσλαβισμού και του βουλγαρο-μακεδονισμού των τσάρων της Ρωσίας. Απέτυχαν!!! Συνέχισαν μέσω του (προωθούμενου δια της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας) σλαβο-μακεδονισμού των κομμουνιστών. Απέτυχαν!!! Σήμερα προσπαθούν μέσω του (προωθούμενου δια των Σκοπίων) «μη-Ελληνικού-αρχαιο-μακεδονισμού» των δυτικο-καπιταλιστών. Θα αποτύχουν!!!!
Σε αυτούς θέλουν να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας μας!!!
Ο Ν.Ι. Μέρτζος με το εφεύρημα του «εντίμου συμβιβασμού» συνεργεί στο να παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας μας σε αυτούς και όχι στους σκοπιανούς. Και αποτέλεσμα της παράδοσης του ονόματος θα είναι το να απο-Ελληνικοποιηθεί η η Μακεδονία μας!!!
Ο Ν. Ι. Μέρτζος τόσα χρόνια ταύτισε την παρουσία του στην δημόσια ζωή της Ελλάδος με το «Μακεδονικό».
Ο Ν. Ι. Μέρτζος:
1.      Οικοδόμησε το δημόσιο προφίλ του ως σύγχρονος Μακεδονομάχος στον αγώνα προάσπισης της Ελληνικότητας της Μακεδονίας,
2.      Χωρίς να γνωρίζω με βεβαιότητα, διότι δεν έχω δει στοιχεία, αλλά υπάρχει η εντύπωση ότι χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από το Ελληνικό κράτος για να προασπίσει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας
3.      Αναρριχήθηκε σε πολύ υψηλά αξιώματα λόγω του προφίλ του ως συγχρόνου Μακεδονομάχου
4.      Υπήρξε μέσα στον πυρήνα του κατεστημένου της Ελλάδος και εκλεκτός του ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ  ασκούσε εξουσία στην Ελλάδα. Οι πρωθυπουργοί έρχονταν και παρέρχονταν, αλλά ο Μέρτζος ήταν και είναι εκεί, σαν τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης!!! Πέραν και υπεράνω όλων!!! Και επί στρατιωτικών κυβερνήσεων, και επί δεξιάς, και επί σοσιαλιστών, και επί συγκυβέρνησης, και επί αριστεράς, ο Μέρτζος παρέμενε ακλόνητος. Και όλα αυτά με προμετωπίδα το προφίλ του ως Μακεδονομάχου που προασπίζεται την Ελληνικότητα της Μακεδονίας!!!
Αφού ο Ν. Ι. Μέρτζος έκανε όλα τα παραπάνω, έφτασε στο σημείο να προτείνει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τα Σκόπια και να συμφωνεί με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας!!!! Και μάλιστα, στο άρθρο του περί «εντίμου συμβιβασμού» να προβάλει έμμεσα και επιχειρήματα υπέρ  της θεωρίας της «πολυεθνικής Μακεδονίας»!!!!!

Όπως ήταν αναμενόμενο οι όψιμες αυτές απόψεις του Μέρτζου δημιούργησαν μεγάλη αντίδραση εναντίον του. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις ο  Ν. Ι. Μέρτζος ρωτάει, αυτούς που αντιδρούν: «Και ας μετρηθούμε, επιτέλους, αφού με προκαλούν όσοι πολλά λαλούν! Τι έπραξαν αυτοί;» (Εφημερίδα «Δημοκρατία» 26-1-2018).
Ας του δώσω μια απάντηση:
Αυτοί που κατακρίνουν τον Ν.Ι. Μέρτζο για τα περί «εντίμου συμβιβασμού», αλλά και περί «πολυεθνικής Μακεδονίας», δηλαδή όσοι κατά τον Μέρτζο «πολλά λαλούν», «έπραξαν» το ότι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτό έπραξαν!!!!
Υπάρχουν όμως και πράγματα που ΔΕΝ έπραξαν, αν και αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας:
1.      ΔΕΝ θέλησαν να οικοδομήσουν δημόσιο προφίλ ως σύγχρονοι Μακεδονομάχοι.
2.      ΔΕΝ χρηματοδοτήθηκαν για να προασπίσουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
3.      ΔΕΝ αναρριχήθηκαν σε υψηλά αξιώματα ως σύγχρονοι Μακεδονομάχοι.
4.      ΔΕΝ υπήρξαν εκλεκτοί ΚΑΜΙΑΣ εξουσίας με προμετωπίδα τον αγώνα τους για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
5.      Αλλά κυρίως ΔΕΝ δέχονται να εκχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας μας και την θεωρούν ΕΛΛΗΝΙΚΗ, αρνούμενοι ότι έχει καταστεί «πολυεθνική».
Αυτά έπραξε ο Ν. Ι. Μέρτζος! Αλλά και αυτά έπραξαν οι «άλλοι», οι όσοι «πολλά λαλούν» κατακρίνοντας τον Ν. Ι. Μέρτζο. Οπότε, καλόν θα είναι ο Ν. Ι. Μέρτζος να μην τους εγκαλεί!
Επίσης, λίαν ατυχής η προσπάθεια του Μέρτζου με το άρθρο του στην «Δημοκρατία» να προβάλει τους προγόνους του, για πείσει για τον πατριωτισμό του. Βγάζει τα μάτια του με τα δάχτυλά του. Δηλαδή, εάν οι πρόγονοι κάποιου έχουν κάνει κάτι, ή δεν έχουν κάνει κάτι, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το πιστώνεται ή να το χρεώνεται και ο απόγονος; Υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Γιατί ο Ν. Ι. Μέρτζος δεν αναφέρεται στον πατέρα του;
Ο Ν. Ι. Μέρτζος με το παραπάνω άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» «βγάζει τα μάτια του με τα δάχτυλά του» και με έναν άλλον τρόπο. Δίνει την εντύπωση ότι τόσο πολύ «καίγεται» να πείσει για τον «έντιμο συμβιβασμό» και για την «πολυεθνική Μακεδονία», που δεν διστάζει να επιστρατεύσει τον δικό του πατριωτισμό και τον πατριωτισμό των προγόνων του στον αγώνα για να πείσει!!!! Να πείσει ότι πρέπει να κάνουμε έναν «έντιμο συμβιβασμό», δηλαδή να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας!!!! Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι ακυρώνει τον πατριωτισμό που επικαλείται; Ή είναι τόσο σημαντικό το να πείσει, που διακινδυνεύει το να ακυρώσει τον πατριωτισμό που επικαλείται;
Αν και η στάση του Ν. Ι. Μέρτζου είχε σαν αποτέλεσμα να ακούσει πολλά και καθόλου κολακευτικά, ο Ν. Ι. Μέρτζος επανήλθε με άρθρο του στην εφημερίδα «Real News» της 28-1-2018, με τίτλο «4 όροι για μια έντιμη συμφωνία», όπου συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας μας και, συνακόλουθα, της απο-Ελληνικοποίησης της Μακεδονίας μας.
Σε αυτό το άρθρο του ο Ν. Ι. Μέρτζος μας λέει ότι δήθεν «Η σταθερότητα του μικρού κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ελλάδα.» Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: «Σήμερα έχουν κεφαλαιώδη σημασία; Όταν ο Μέρτζος έσειε την σημαία της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, δεν είχαν κεφαλαιώδη σημασία;» Και εάν ο οιοσδήποτε, θέλοντας να υπερασπισθεί τις απόψεις που στηρίζει ο Μέρτζος, ισχυριστεί ότι «τα πράγματα άλλαξαν τώρα σε σχέση με τότε», ας λάβει υπ’ όψιν του ότι το μόνο που πράγματι άλλαξε, είναι ότι τότε η Δύση, με πρώτες τις ΗΠΑ, ήταν υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, ενώ τώρα είναι κατά! Είναι το μόνο που άλλαξε!!! Όλα τα άλλα παραμένουν ίδια!!!
Τέλος, δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχει μια συσχέτιση. Δίδεται η εντύπωση ότι οι απόψεις Μέρτζου και ΗΠΑ συμβαδίζουν! Είναι έτσι; Αν ναι, είναι τυχαίο; Μπορεί……! Αλλά, μπορεί και όχι………..!



Διαβάστε περισσότερα ...





Φίλοι αναγνώστες , φιλοξενούμε σήμερα τον εμπνευστή και δημιουργό του βρεφονηπιακού σταθμού ΔΙΑΝΑ «επιλογή για το παιδί», κ. Δημήτρη Κεσίδη .


ΦΩΤΟ Δημ. Κεσίδης 

Ο σταθμός ξεκίνησε να λειτουργεί πριν τα Χριστούγεννα με επιτυχία και βρίσκεται στην οδό Πινδάρου 12, δίπλα στην ΔΕΗ .

Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε την εικόνα λειτουργίας που είναι πραγματικά εντυπωσιακή για τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες που προσφέρει, για την φύλαξη και εκπαίδευση  των παιδιών βρεφονηπιακής ηλικίας. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  με την Ντόρη Κουτουράτσα 
Τι επιλογές έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι γονείς για την φύλαξη και φροντίδα  των παιδιών βρεφονηπιακής ηλικίας ;

Γιαγιάδες, ενδεχομένως κάποια γυναίκα  ή μια οργανωμένη και εξειδικευμένη δομή όπως ένας δημόσιος  ή ιδιωτικός βρεφονηπιακός σταθμός.

Στην Φλώρινα, πόσοι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν και πόσοι ιδιωτικοί;

Οι δημόσιοι σταθμοί είναι πολλοί αλλά είναι νηπιακοί σταθμοί. Δηλαδή αναλαμβάνουν την φύλαξη παιδιών από 2,5 ετών με την προϋπόθεση ότι τα παιδιά έχουν καθαρίσει από την πάνα. Ο βρεφονηπιακός σταθμός ΔΙΑΝΑ, είναι ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός και φροντίζει παιδιά από την βρεφική ηλικία, δηλαδή ακόμα και ένα βρέφος 2 μηνών, και φυσικά αλλάζουμε και πάνα !


Ένας ιδιωτικός σταθμός, αποτελεί υψηλή δαπάνη για τους εργαζόμενους γονείς;


Το κοστολόγιο μας δεν διαφέρει από το ύψος της δαπάνης που ούτως ή άλλως θα διέθετε ένα ζευγάρι. Λιγότερα χρήματα θα δώσει η οικογένεια στον σταθμό μας από αυτά που θα διέθετε για να πληρώσει μία γυναίκα αλλά θα λάβει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες για το παιδί.  Επίσης ορισμένα  ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν αυτή την δαπάνη και σ αυτές τις περιπτώσεις δεν επιβαρύνεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός.   Επιπλέον εφαρμόζουμε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  για όσους γονείς έχουν κάνει αιτήσεις και εγκρίθηκαν ή αυτούς που  θα κάνουν αιτήσεις.
 Το σημαντικότερο όμως στην περίπτωση του κόστους είναι οι ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχουμε. Είναι αυτό που λέμε «τι παίρνεις» - «τι δίνεις». Στο πλαίσιο αυτό , νομίζω πως προσφέρουμε πολλά.
Επιπλέον, παρ όλο που ο σταθμός ΔΙΑΝΑ λειτουργεί από τις 8 το πρωί   μέχρι τις 4 το απόγευμα , οι γονείς   μπορούν να επιλέξουν ένα πρόγραμμα λιγότερων ωρών και να διαμορφώσουν οι ίδιοι την δαπάνη .

Για ποιόν λόγο, ο δικός σας σταθμός αποτελεί ΔΙΑΝΑ «επιλογή»;

Για τις πολλές και ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρουμε.. Οι εγκαταστάσεις μας και το εξειδικευμένο προσωπικό μας προσφέρουν υπηρεσίες από την αλλαγή της πάνας ενός βρέφους μέχρι και την εκπαίδευση ενός παιδιού. Είναι μεγάλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρουμε. Άλλο είναι η φύλαξη ενός παιδιού, άλλο είναι η φροντίδα με φαγητό και απασχόληση και άλλο είναι η εκπαίδευση. Και εδώ στον βρεφονηπιακό σταθμό ΔΙΑΝΑ, έχουμε την δυνατότητα για ολοκληρωμένες υπηρεσίες Τα κάνουμε όλα, σύμφωνα με την λαϊκή ρύση .                                                   

Παρ όλο που δεν έχουμε τοπικό ανταγωνισμό, εν τούτοις τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι σε σχέση με βρεφονηπιακούς σταθμούς υψηλών προδιαγραφών της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού

Τι είδους εγκαταστάσεις διαθέτετε και τι είδους προσωπικό.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός ΔΙΑΝΑ, στεγάζεται σε έναν χώρο 1500 τμ.!!! Οι εσωτερικές εγκαταστάσεις σε (900 τμ) και οι  εξωτερικές εγκαταστάσεις σε  (600τμ)  λειτουργούν κατόπιν αυστηρών ελέγχων. Παιδική χαρά εξωτερικά, χώροι ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, φαγητού  ακόμα και ανάπαυσης. Για τα βρέφη είναι ειδικά διαμορφωμένοι οι χώροι για την αλλαγή της πάνας, με ειδικά κρεβατάκια κλπ.










Η ομάδα μας αποτελείται από καταρτισμένο και εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό με συνεχή παρουσία στο χώρο. Πέραν του εκπαιδευτικού μας προσωπικού υπάρχουν και εξωτερικοί συνεργάτες . Παιδίατρος ,  παιδοδοντίατρος, παιδοψυχολόγος, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, μουσικός, γυμνάστρια κ.α . Όλοι τους  βρίσκονται σε συχνή και διαρκή επαφή με τα παιδιά αξιολογώντας και δίνοντας την δική τους συμβολή στο όλο εγχείρημα.

Τι μπορεί να χαρακτηριστεί καινοτομία στον σταθμό «ΔΙΑΝΑ»;

 Θα τολμούσα να πω , ότι τα πάντα εδώ με τον τρόπο που είναι δομημένα και στημένα είναι καινοτόμα.

Καινοτομία είναι για τον σταθμό μας η αλλαγή της πάνας για τα βρέφη και τα παιδιά! Δεν περιγράφεται η έκπληξη των γονέων όταν τους λέμε πως ναι, αλλάζουμε και πάνες!

Καινοτομία αποτελούν και οι αίθουσες απασχόλησης που είναι τόσο μεγάλες ! Συνήθως αυτοί οι χώροι είναι μικρότεροι , με αποτέλεσμα να στοιβάζονται τα παιδιά! Εμείς διαθέτουμε αίθουσες άνω των 60 τμ!

Μία ακόμα καινοτόμα ιδέα που εφαρμόζουμε, είναι η επικοινωνία με τους γονείς. Οι γονείς έχουν καθημερινή επαφή με το εκπαιδευτικό μας προσωπικό και ενημερώνονται σχετικά με τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους. Υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας και επίσης έχουμε πλέον καθιερώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης. Μέσα από την εφαρμογή αυτή οι γονείς μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενημερώνονται από το κινητό η τον ΗΥ για το τι δραστηριότητες έκανε καθημερινά, εάν έφαγε το φαγητό του, πόσες φορές άλλαξε την πάνα ή πήγε τουαλέτα και μπορούν να βλέπουν φωτογραφίες και βίντεο από την ημέρα του και να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς και τη διεύθυνση.

Με την συνεργασία παιδοψυχολόγου, οργανώνουμε την ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ, με θέματα που ενδιαφέρουν τους γονείς ή με αυτά που οι ίδιοι θα ζητήσουν να συζητήσουμε.


Γνωρίζω ότι πολλοί γονείς αισθάνονται τύψεις όταν αναγκάζονται να αφήνουν το παιδί τους στον παιδικό σταθμό. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς;

Δεν θα πρέπει οι γονείς να βλέπουν τον παιδικό ως μια λύση ανάγκης. Τα αρνητικά συναισθήματα των πρώτων ημερών είναι αναμενόμενα. Τα οφέλη όμως που τα παιδιά αποκτούν από την φοίτηση στον βρεφονηπιακό είναι πολλά και απαραίτητα.  Και όπως βλέπετε, με όλο το εγχείρημα που έχουμε κάνει, αισθανόμαστε ευτυχείς που απενοχοποιούμε τους γονείς, παρέχοντας ασφάλεια και υψηλή φροντίδα. ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ παιδιά εδώ στον βρεφονηπιακό σταθμό ΔΙΑΝΑ και γι αυτό είμαστε υπερήφανοι.



Η λειτουργία του σταθμού, στα μέσα της χρονιάς, δημιουργεί πρόβλημα προσαρμογής σε νέο περιβάλλον  στα παιδιά;

Είναι μια λογική σκέψη και αν δεν γνώριζα τα πράγματα εκ των έσω πιθανώς να την είχα κι εγώ ως γονέας. Αφ ενός τα παιδιά έχουν φοβερή προσαρμοστικότητα , αφ ετέρου το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο και κατάλληλο ώστε να βοηθήσει τόσο το παιδί στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσαρμογή στον σταθμό όσο και τους γονείς προκειμένου να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και πληροφόρηση ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τη διαδικασία.



Όλοι γνωρίζουμε την επιτυχημένη σας  δραστηριότητα στον παιδότοπο ΚΑΣΤΡΟ, τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο σας βοήθησε για να στήσετε τον βρεφονηπιακό σταθμό ΔΙΑΝΑ;

Η εμπειρία που αποκτήσαμε στο ΚΑΣΤΡΟ, είναι η προίκα για τον βρεφονηπιακό σταθμό ΔΙΑΝΑ. Γνωρίσαμε από κοντά τις ανάγκες και των παιδιών και των γονέων. Μας έδωσε και γνώση και εμπειρία και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μας.

Ποιό είναι το μήνυμά σας;

Τολμώ να πω με παρρησία, πως στον βρεφονηπιακό σταθμό ΔΙΑΝΑ, ξεπερνάμε την βασική ανάγκη για φύλαξη και φροντίδα των παιδιών. Στην κυριολεξία, μέσα από τις δομές και το πρόγραμμά μας, ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ, σε συνεργασία με τους γονείς.
Για τους γονείς , η επιλογή τους να μας εμπιστευτούν είναι πράγματι «διάνα επιλογή»! Δεν καλύπτουν απλά την άμεση ανάγκη τους για φύλαξη και φροντίδα, αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών τους και την κοινωνικοποίησή τους, γεγονός που θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και εκ των προτέρων να ευχαριστήσω αυτούς που θα μας τα εμπιστευτούν
..............................................................................................................................................................
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον σταθμό στο σταθερό μας τηλέφωνο 2385024828 ή να με καλέσουν προσωπικά στο 6948367643. Για όσους είναι χρήστες του fb η σελίδα μας λέγεται «Διάνα-Βρεφονηπιακός Σταθμός Φλώρινας» και το emailμας είναι diana.eduflo@gmail.com




Διαβάστε περισσότερα ...

1:01 μ.μ.

Στην μνήμη του Γρηγόρη Χατζηλάμπρου

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |



Θυμάμαι πως ήμουν 10 ετών περίπου…Συγκεντρωμένοι στο σπίτι του Γρηγόρη,  σε ένα σπίτι όλο χαρούμενες φωνές και γέλια πάντα, όλο το σόι θαύμαζε έναν πίνακα που απεικόνιζε μια κοπέλα καθιστή και σκεπτική,  να στηρίζει το πρόσωπό της στην παλάμη της…
-Αυτό το έκανε ο Γρηγοράκης μου, έλεγε όλο καμάρι  η θεία Πέρσα, η μαμά του.
-Καλέ κοίτα τι έκανε αυτό το παιδί, συμπλήρωνε η θεία Ευτυχία…
Όλοι κολλημένοι  στον πίνακα, επιβεβαιώνανε όχι μόνο το έργο αλλά το ταλέντο του στην ζωγραφική  που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς…
Σε κάθε οικογενειακή συνάντηση ακολουθούσε και ένα γεύμα ή δείπνο, με πολύ τραγούδι. Πάντα ακούγονταν "το γιλεκάκι που φοράς" , "ο μπάρμπα Γιάννης ο κανατάς" και κυρίως το "βρε ντουνιά να σου δώσω μιά"!

Έτσι μεγάλωνε ο Γρηγοράκης μας, σε ένα αστικό περιβάλλον γεμάτο αγάπη και χαρά και δημιουργία.  Ένα αγαπησιάρικο πλάσμα – εξ ου και το χαϊδευτικό του όνομα- ένα πρόσωπο φωτεινό και γελαστό πάντα, με μια πληθωρική προσωπικότητα.                    
Για όλη την οικογένεια και τους συγγενείς ήταν και είναι ο Γρηγοράκης μας. 
Όλα τα αδέλφια ήταν ξεχωριστά. Ο Τζιμάκος ήταν ο μικρότερος ,εξ ίσου πληθωρικός και ο Χρήστος ο μεσαίος,  χαμηλών τόνων αλλά τόσο γλυκός κι ευγενικός!!!
Ο μπαμπάς του,  στρατιωτικός, με παρουσιαστικό στιβαρό και επιβλητικό, αλλά πολύ ανοιχτόκαρδος  ήταν ο θείος Πετράκης, η μαμά του η Περσούλα, δασκάλα, ήταν   «έξω καρδιά»,  η θεία Ευτυχία αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας, διάσημη για τις μαγειρικές της ικανότητες και η γιαγιά η Μάνα όπως την αποκαλούσαμε, προσωποποίηση της καλωσύνης και της ευγένειας,  συνέθεταν έναν πίνακα οικογενειακής ευτυχίας.

Αντλώντας από το οικογενειακό του περιβάλλον την συναισθηματική του ωριμότητα και  πληρότητα, ο Γρηγοράκης μας σε όλη του την ζωή έδινε και έπαιρνε αγάπη. Με αυτή την «προίκα» έφτιαξε και την δική του ξεχωριστή οικογένεια με την μεγάλη του αγάπη την Αυγούλα. Οι κόρες του, η Μαρία «καθ εικόνα και καθ ομοίωση» του Γρηγόρη πήρε το καλλιτεχνικό του DNA και η Πέρρυ τα χαρίσματα της ευγένειας και της λεπτότητας.

Η πληθωρική του προσωπικότητα, η δημιουργικότητα που τον διέκρινε, το ταλέντο του τον έκαναν μία ξεχωριστή παρουσία στην κοινωνία, στον επαγγελματικό του χώρο ως οδοντίατρο και στην καλλιτεχνική οικογένεια της Φλώρινας ως εικαστικό. Συμμετείχε  σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες , πολιτική , σύλλογοι όπου  εξέφραζε πάντα δημιουργικές ιδέες και απόψεις.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό με τον Γρηγόρη  Χατζηλάμπρου, είναι οι κοινωνικές του σχέσεις. Θαρρείς πως η κάθε σχέση που ανέπτυσσε κοινωνικά και εξελίσσονταν σε βαθιά φιλική, μοιάζει με τους πίνακές του!                                                                              
Η κάθε μια σχέση,  είναι ξεχωριστή! Ο καθένας έχει να θυμάται και να πει κάτι διαφορετικό, και όλοι καταλήγουν στο ίδιο.
Σε διαφορετικό πλαίσιο η κάθε σχέση αλλά δουλεμένες όλες με τα ίδια υλικά. Με αγάπη και ευγένεια και με αστείρευτη διάθεση προσφοράς!

Ο Γρηγόρης δεν ήταν απλά ένας καλλιτέχνης ακόμα της Φλώρινας. Δεν είναι μόνο  το καλλιτεχνικό  αποτύπωμα που αφήνει χνάρια για να τον αναζητούμε, αλλά η σφραγίδα  μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας που έχει γράψει στις καρδιές όσων τον γνώρισαν!
………………………………………………………………………………………….
 
Γρηγοράκη μας,
Όταν σου είπα πως αποπειράθηκα να αντιγράψω εκείνο το έργο σου με την κοπέλα και μετά κατέληξε ένα ωραίο προσάναμμα για την σόμπα, γέλασες πολύ , με είπες τολμηρή και έκτοτε  με ενεθάρρυνες σε κάθε μου  προσπάθεια μου!
Μοιραστήκαμε πολλές φορές εκείνη την ωραία ανάμνηση – προ 50ετίας- με τον Άγιο Βασίλη που μας έκανες  από φελιζόλ και γκοφρέ χαρτί και τα χριστουγεννιάτικα ελαφάκια , όταν τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια ήταν μόνο μπάλες και ίσως φωτάκια!
Δεν μπορώ να ξεχάσω τις προσκλήσεις που φιλοτέχνησες για τον γάμο μου και τις βαφτίσεις των παιδιών μου!
Και ύστερα… με αφορμή  την οικογενειακή συνάντηση, έδωσες ζωή στο άψυχο χαρτί με το γενεαλογικό δένδρο που ζωγράφισες μοναδικά, και έχουμε όλοι ως ενθύμιον!
Στην φωτογραφία -  πορτραίτο, νομίζω πως κάτι  έκανες για  να φαίνομαι ωραία..
Οι πίνακές σου στον τοίχο, θα μιλάνε για σένα..

- Γρηγοράκη μας, σκέφτηκα αυτό, θα με βοηθήσεις, σου έλεγα πάντα!
- Ναι ρε κούκλα…απαντούσες με προθυμία…
Το εικαστικό ημερολόγιο της Φλώρινας το 2000 το κάνατε ξεχωριστό εσύ και η Μαρία σου.
Τις χάρτινες φιγούρες με τις παραδοσιακές στολές της Δυτ. Μακεδονίας ήταν έργο δικό σου και της Μαρίας σου.
Πόσα ακόμα μπορώ να θυμηθώ! Πόσα ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω.

........................................................................
26-1-2018
- Γρηγοράκη μας, θα με βοηθήσεις να...
- Πολύ θα το ήθελα κούκλα,  αλλά...πες της Μαρίας...

Αντίο Γρηγοράκη μας,  αντίο  Γρηγόρη θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη…

Ντόρη Κουτουράτσα



Διαβάστε περισσότερα ...






Το ντόμινο της ηττοπάθειας: Η Ελλάδα έδωσε το “φιλέτο” πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση

Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

 Η πέρα από τις προσδοκίες εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων πολιτών, στο χθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, ξεπερνά κατά πολύ τον καβγά γύρω από τα νούμερα και τον όγκο του, και αποδεικνύει ότι παρά την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας, του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ενός πολιτικού σκηνικού που παραμένει εγκλωβισμένο στην σκόπιμη ισοπέδωση της ιστορίας, της κληρονομιάς και κάθε ηθικής αξίας των εθνών, κρατών, από το σύστημα μιας στρεβλής παγκοσμιοποίησης, υπάρχει ακόμη Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες λίγο πριν το βήμα στην άβυσσο, σπάνε την οκνηρία τους και κάνουν αισθητή την παρουσία τους. 

Η χθεσινή δυναμική παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, υπερβαίνει πολιτικές ιδεολογίες, μικροπολιτικές τακτικές και δείχνει ότι σιωπηρά αλλά σταθερά αρχίζει να διαμορφώνεται ένα ρεύμα επιστροφής στις ρίζες, την ιστορία, την κληρονομιά και τις αξίες της Ελλάδας.                               Ένα ρεύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη και σε κάθε χώρα έχει τα δικά του διακριτά χαρακτηριστικά.                                                                                                                      Ένα ρεύμα σιωπηρής, μέχρι αυτή τη στιγμή, αγανάκτησης το οποίο αρχίζει να μορφοποιείται και τείνει πολύ σύντομα να καταγράψει πλειοψηφικές τάσεις διεθνώς. 

Η πολιτική ηγεσία στην ουσία αισθάνθηκε αμήχανα από τη χθεσινή παρουσία των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη. Με μια και μοναδική εξαίρεση(που δεν έχει αλλάξει θέση εδώ και δεκαετίες) οι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν πριν και απέτυχαν, και αντέδρασαν κατόπιν χωρίς να καταλάβουν. 

Η ηγεσία της Εκκλησίας, με όλο τον σεβασμό, αλλά είναι όπως δείχνουν τα γεγονότα αποκομμένη από το ποίμνιο, και εάν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο θα το απωλέσει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το έθνος στιγμή. 

Τα μέσα ενημέρωσης, για μια ακόμη φορά αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων αδυνατώντας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουν το χρέος τους που είναι η αμερόληπτη παρουσίαση της είδησης με την έκφραση της άποψης να είναι καθόλα θεμιτή, αλλά να ακολουθεί την είδηση. 

Το χθεσινό γεγονός ξεπερνά τα στενά όρια της ονομασίας των Σκοπίων και ας προσπαθήσουν κάποιοι να το περιορίσουν, να το μεταφράσουν στρεβλά και να το αγνοήσουν. Αυτό που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, δείχνει ότι οι Έλληνες πολίτες κατανοούν, ότι πέρα από τα μνημόνια που έχουν εξουθενώσει την κοινωνία και έχουν οδηγήσει τη χώρα στο να απωλέσει μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα και το έθνος αρχίζει να αγγίζει τα όρια της ύπαρξης και της επιβίωσης.                                                                                                                    Το γεγονός ότι πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση η Ελλάδα, έχει δώσει το φιλέτο, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι πρόκειται για την αρχή ενός ντόμινο με πολλές δυσμενείς εξελίξεις. Και πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε, μέχρι που μπορεί να φτάσει η ηττοπάθεια; 
Πόσο βαρύ θα είναι στο τέλος το τίμημα. 
Τα Βαλκάνια βράζουν. 
Η δολοφονία του μετριοπαθή Σέρβου πολιτικού ηγέτη, η υποβόσκουσα εκρηκτική κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, το βρώμικο παιχνίδι της Αλβανίας, η εμπλοκή της Ρωσίας και τα σχέδια της Ουάσιγκτον, δεν αποτελούν καν θέμα έστω και απλής συζήτησης στην Ελλάδα. 

Παρόλα αυτά το ένστικτο επιβίωσης του Έλληνα, όπως έδειξε χθες η Θεσσαλονίκη, παραμένει ζωντανό και ισχυρό, ξεπερνώντας το άνευρο και άοσμο πολιτικό σύστημα, το οποίο εγκλωβισμένο στη δίνη του Eurogroup, της λογιστικής των μνημονίων και των χρυσοκάνθαρων των Βρυξελλών, αδυνατεί να προσφέρει ηγεσία και όραμα. 
Είναι πολύ νωρίς να το πει κανείς με βεβαιότητα, και ένα μόνο γεγονός δεν μπορεί να το εξασφαλίσει, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας περίπτωσης που η κοινωνία θα ηγηθεί των πολιτικών και εάν αρνηθούν να πάρουν το μήνυμα θα τους ξεπεράσει. 
Η Ελλάδα είναι ζωντανή. 
Ισχύει το ίδιο για το πολιτικό της σύστημα; Μένει να το δούμε… 

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University.

Πηγή: Το ντόμινο της ηττοπάθειας: Η Ελλάδα έδωσε το “φιλέτο” πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση http://mignatiou.com/2018/01/ke-omos-iparchi-ellada-minima-ke-epiptosis-apo-to-chthesino-sillalitirio/
Διαβάστε περισσότερα ...




Μεγάλη διάσταση είχε δοθεί στο τέλος του 2017, για την περίφημη σύσκεψη στο Νοσοκομείο Φλώρινας για την Παιδιατρική. Και να φωτογραφίες και δώστου φωτογραφίες, και να δηλώσεις οι βουλευτάδες , ο Κίρκος φύλαγε καραούλι όλες τις γιορτές στην Φλώρινα...

Και μετά και μετά, ήρθαν τα μαντάτα για την Παιδιατρική! Σήμερα δε, η διοίκηση και του  Υπουργείου  και  του ΓΝΦ έγιναν ρόμπα από την Π.Ο.Ε.ΔΗ Ν. και πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά κανάλια! Πως κατάφεραν να λειτουργεί η Παιδιατρική κλινική μόνον απογεύματα και μάλιστα σαν εξωτερικό ιατρείο, είναι ασύλληπτο! 

Αναρωτιέται κανείς , τι λένε σ αυτά τα συμβούλια που κάνουν! Λύσεις πάντως δεν δίνονται! 
Λέτε να πίνουν καφέ; Μήπως παίζουν καμία μπιρίμπα; 

Κι όμως φίλοι μου! Ποτάμια ιδρώτα ρίχνουν! Σηκώνουν τα μανίκια και είναι έτοιμοι για δουλειά!!! Επαρκέστατοι διοικητικά, όχι σαν κάτι άλλους!                                                                                        Και οι  διάλογοι μεταξύ τους; Έχουν ένα επίπεδο! 
Αν δεν με πιστεύετε , οι φωτογραφίες από το αποκλειστικό ρεπορτάζ , είναι άκρως αποκαλυπτικές! 
Να τους χαιρόμαστε βρε! 







Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κόμης Μόντε Χρήστο
Διαβάστε περισσότερα ...



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, καταγγέλλει με δελτίο τύπου αυτήν την πρωτοφανή αναλγησία για την  λειτουργία της Παιδιατρικής στην Φλώρινα!!!



09.01.2018

Δελτίο Τύπου Νοσοκομείου Φλώρινας:Έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική 15 Δεκεμβρίου 2017

ΑΘΗΝΑ 9/1/2018
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4073
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΕΚΛΕΙΣΕ η Παιδιατρική κλινική 15 Δεκεμβρίου 2017 και ως εκ τούτου σταμάτησαν οι γέννες στο Νοσοκομείο αν και υπάρχουν γυναικολόγοι
Οι έγκυες γυναίκες αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα για να γεννήσουν.
Πολλές έγκυες γυναίκες της περιοχής αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο Μπίτολα Σκοπίων για να γεννήσουν.
Η Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ζήτησε συγγνώμη από τον Βρετανικό λαό για την κατάσταση των Νοσοκομείων και γενικότερα της Δημόσιας Υγείας στη Μ. Βρετανία.
Οι Δημόσιες Δαπάνες εκεί είναι 8,5% του ΑΕΠ. Και τι ΑΕΠ!!!
Ο κος Πολάκης πανηγυρίζει για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας με Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5% του ΑΕΠ. Και τι ΑΕΠ στη χώρα μας.
Στην ίδια γραμμή και ο κος Τσίπρας ο οποίος ωραιοποιεί την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα Νοσοκομεία με ψεύτικες εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησης.
Θυμίζουμε ότι ο κος Πολάκης είχε αποπέμψει τον Διοικητή του Νοσοκομείου Φλώρινας, επειδή συμφωνούσε με το Σωματείο Εργαζομένων και την ΠΟΕΔΗΝ, ότι υπάρχουν ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο.
Ο νέος Διοικητής είναι κοινός για τρία Νοσοκομεία. Της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και της Φλώρινας. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλει, πώς να τα καταφέρει; Μια ή δυο μέρες την εβδομάδα βρίσκεται στη Φλώρινα.
Τελικά ποιος είχε δίκιο ο κος Πολάκης που απέπεμψε τον πρώην Διοικητή ή η ΠΟΕΔΗΝ και το Σωματείο Εργαζομένων που ανέδειξαν υπαρκτά προβλήματα ελλείψεων γιατρών;
Από 15 Δεκεμβρίου 2017 έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου, επειδή δεν έμεινε ούτε ένας γιατρός Παιδίατρος. Συνταξιοδοτήθηκε ο Διευθυντής και η μοναδική Παιδίατρος που απέμεινε στην Παιδιατρική κλινική έχει άδεια τοκετού. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ζήτησε όπως ορίζει ο Νόμος από το Υπουργείο Υγείας, να προκηρυχθεί η θέση έξι μήνες νωρίτερα από την συνταξιοδότηση του Διευθυντή. Επίσης ζήτησε την προκήρυξη μιας θέσης επιμελητή Παιδιάτρου από παλαιότερο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος. ΜΑΤΑΙΑ τα ζήτησε!!!
Μέχρι τώρα τίποτα. Θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη του Διευθυντή πριν την συνταξιοδότηση του υπάρχοντος. Επειδή έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική, σταμάτησαν και οι γέννες στο Νοσοκομείο παρότι υπάρχουν γυναικολογικοί Ιατροί.
Οι έγκυες γυναίκες από την ακριτική πόλη αναγκάζονται να πηγαίνουν να γεννήσουν στην Πτολεμαΐδα και την Κοζάνη.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς έγινε σύσκεψη στην πόλη υπό τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ παρουσία Υπηρεσιακών και Πολιτικών παραγόντων της περιοχής. Ξέρετε τι λύση δόθηκε; Το Νοσοκομείο θα καλύπτουν κάποιες ημέρες του μήνα τις εφημερίες Παιδίατροι με μετακίνηση από Κέντρα Υγείας ή Νοσοκομεία και βέβαια όχι το πρωί. Μετά το μεσημέρι. Μόνο για τα έκτακτα περιστατικά και όταν κρίνεται αναγκαίο θα διακομίζονται. Η Παιδιατρική συνεχίζει να παραμένει κλειστή.
Οι γέννες αναστέλλονται επ’ αόριστο.
Από τη σύσκεψη όμως που έγινε ευτυχισμένος βγήκε μόνο ο τοπικός Βουλευτής του Σύριζα κος Σέλτσας.
Έχουμε δεκάδες καταγγελίες από κατοίκους της περιοχής ότι αρκετές έγκυες γυναίκες αναγκάζονται να πηγαίνουν για να γεννήσουν στα Σκόπια στο κοντινό Νοσοκομείο της πόλης Μπίτολα σκεπτόμενοι τα λιγοστά έξοδα.
Να που κατάντησε η Δημόσια Υγεία!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Διαβάστε περισσότερα ...









Φίλοι αναγνώστες,

Ως ηχηρό χαστούκι, θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανοικτή επιστολή του τέως διοικητή του Γεν. Νοσοκομείου Φλώρινας κ. Νίκου Κοτοπούλη προς τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ κ. Γιώργου Κίρκου με αφορμή την συνέντευξη Κίρκου που εδόθη τελευταία σχετικά με την λειτουργία;;;;; της Παιδιατρικής Μονάδας στην Φλώρινα, της Νεφρολογικής Κλινικής και γενικά με την κατάσταση στο τοπικό νοσοκομείο.

Είναι αλήθεια πως σε κάθε συνέντευξη που δίνεται τελευταίως από τον κ. Κίρκο, αλλά και από άλλους της εξουσίας π.χ. ο κ Σέλτσας με διθυραμβικό σχόλιο " το νοσοκομείο Φλώρινας θα ξαναβρεί τον βηματισμό του", όλοι τους προσπαθούν να μας πείσουν πως η αιτία για όλα τα κακά ήταν ο κ. Κοτοπούλης . Προφανώς προσπαθούν να καλύψουν τον ίδιο τους τον εαυτό,  διότι οι συνθήκες παύσης του κ. Κοτοπούλη, ήταν διωγμός , πολιτικός διωγμός δηλαδή.

Στην παρακάτω επιστολή ο κ. Κοτοπούλης αποδομεί εντελώς τον κ. Κίρκο. Αυτό όμως δεν είναι τόσο σημαντικό - διότι ο κ. Κίρκος την έχει δει πολύ εξουσία και δεν φαίνεται ούτε να κοκκινίζει- όσο σημαντικό είναι πως από τα γραφόμενα προκύπτει πως μπορεί όλη διαδικασία για την λειτουργία της Παιδιατρικής και της Νεφρολογικής , να αποτελεί μία μεθοδευμένη προσπάθεια υποβάθμισης του Νοσοκομείου, ίνα εκπληρωθεί η προφητεία Κωτίδη - στην καλοκαιρινή  συνέντευξη των τεσσάρων  - πως καλύτερα το Νοσοκομείο Φλώρινας να γίνει Κέντρο Υγείας.
Εκτός κι αν είναι όλα μία σατανική σύμπτωση!

Είναι πασιφανές πως η παρουσία της νεφρολόγου κ. Ρένας Βασιλείου είναι εμπόδιο στα σχέδια για την διάλυση της μονάδας του νεφρού και την μεταφορά στην μονάδα της Πτολεμαίδας.                 Και είναι πολύ λυπηρό και ανησυχητικό που αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος πως η κ. Βασιλείου λοιδωρήθηκε επανειλημμένως  με τον πιο χυδαίο τρόπο .

Αγαπητοί αναγνώστες
Αφιερώστε λίγο χρόνο και δώστε προσοχή στα γραφόμενα Κοτοπούλη. Η επιστολή, είναι μακροσκελής, αλλά αξίζει να την διαβάσετε.
Το μέλλον του νοσοκομείου μας, είναι υπόθεση όλων των Φλωρινιωτών .

Για την εφημερίδα
κρουά - κρουά "το κράξιμο"

Ντόρη Κουτουράτσα.

...............................................................................................................................................................

ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΨΕΜΜΑΤΑ!!!


Hµεροµηνία :   02 / 01 / 2018


Never argue with “vulgar liars”,
they will drag you down to their level and
beat you with experience παράφραση γνωµικού του MARK TWAIN

Ανοιχτή επιστολή προς διοικητή 3ης ΥΠΕ 
Το Ψέµα και η Αθλιότητα έχουν όρια κ. Κίρκο. 

Ο κ Κίρκος εκτός από διοικητικά ανεύθυνος αποδεικνύεται και χυδαίος ψεύτης προκειµένου να
µαζέψει τα ασυµµάζευτα. Και η δήθεν «ηρεµία» που επικαλείται για να απαντήσει, µάλλον ήταν η
λογική του τώρα που τον διώξαµε ας πούµε ό,τι θέλουµε, ποιος θα καταλάβει ή ποιος θα ασχοληθεί
εκ των υστέρων τι έγινε.
Σας απαντώ λοιπόν κ. Κίρκο παρά την παραπάνω παράφραση, γιατί ενώ µεν έχετε κάθε δικαίωµα να
µου ασκήσετε πολιτική δίωξη γιατί δεν παραβρέθηκα στην οµιλία του πρωθυπουργού, γεγονός το
οποίο µε ιδιαίτερη υπερηφάνεια και καµάρι τονίσατε µπροστά στους προϊσταµένους σας κατά τη
δήθεν αξιολόγησή µου,  δεν έχετε όµως απολύτως κανένα δικαίωµα να διασπείρετε χυδαία ψεύδη εις βάρος µου µε τη λογική του «πες –πες στο τέλος κάτι θα µείνει», µεθοδολογίες παλιότερων εποχών
που ακόµα σας είναι ιδιαίτερα αγαπητές από ότι φαίνεται. 

Και ερχόµαστε στην ουσία: 1ο Ψέµα: Από τον Απρίλιο του 2017 είχατε ενηµερωθεί και λάβει σχετικά έγγραφα για το πρόβληµα
της παιδιατρικής, τις οποίες αγνοήσατε επιδεικτικά. Το αποκορύφωµα βέβαια της ανευθυνότητάς σας ήταν σε συνάντηση στο ΓΝΦ, παρουσία των δύο µελών του ∆Σ Γεωργίου και Σταύρου, όταν άρχισα
να απαριθµώ τα προβλήµατα στελέχωσης του ΓΝΦ, δείξατε δυσαρέσκεια και αποστροφή
αποµακρύνοντας τα έγγραφα από µπροστά σας µε την ατάκα «βαρέθηκα να ακούω για
προβλήµατα»!!!.
Και όταν απευθυνθήκατε στα παρόντα µέλη του ∆Σ ποια είναι τα προβλήµατα στο
ΓΝΦ η απάντηση των ήταν ακόµα πιο αποστοµωτική: «ο διοικητής δεν βγαίνει να δώσει
συνεντεύξεις»!!! (βλέπετε δεν είχα καταλάβει ότι ό βασικός µου ρόλος ήταν να κάνω πολιτική
διαφήµιση) Αυτό κατά την αντίληψή τους ήταν το µεγάλο πρόβληµα του ΓΝΦ!!!

Φυσικά πώς να ασχοληθείτε µε το ΓΝΦ και την Παιδιατρική όταν τρέχατε πίσω από τον ευνοούµενο
του υπουργού κ. Κοσκοσά και τις υποδείξεις του, συντηρώντας χρόνιες διαµάχες και έριδες;
Την Παιδιατρική την αγνοήσατε επιδεικτικά γιατί πιο πολύ χρόνο αφιερώσατε σε παλιά Ε∆Ε
θαµµένη στα δικά σας συρτάρια τουλάχιστον 1,5 χρόνο πριν αναλάβω καθήκοντα και στο κυνήγι του  ∆ιευθυντή της Παιδιατρικής, προφανώς κατά υπόδειξη του κ. Κοσκοσά, γιατί τόλµησα και
συνεργάστηκα µε τους Κυρίους Τσινέκε και Μπουχτίµα προκειµένου να καλυφθεί η λειτουργία της
Μαιευτικής ολόκληρο τον Απρίλιο του 2017 ενώ µέχρι τότε ήταν 12 ηµέρες το µήνα κλειστή,
κάνοντας µια προσπάθεια σε πνεύµα συνεργασίας να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες της
Φλώρινας, παρά τις αντιδράσεις και τις απειλές του µαινόµενου κ. Κοσκοσά.

Και αντί να επαναληφθεί η διαδικασία για το καλό των πολιτών, προτιµήσατε να κάνετε χατίρια και
να «θυµηθείτε» την «παλιά θαµµένη» Ε∆Ε ως απάντηση και φυσικά η αχαρακτήριστη απαίτηση σας
να ζητήσω συγγνώµη από τον κ. Κοσκοσά αν ήθελα να παραµείνω διοικητής. Αλήθεια ποιο ήταν το
αποτέλεσµα της «έντιµης και αριστερής» παρέµβασης που κάνατε για την  «αποκάλυψη της αλήθειας  των παλαιών Ε∆Ε των Παιδιάτρων» για τις οποίες κατηγορήθηκα εκ των υστέρων και σκόπιµα, ότι  τις έκρυβα στα συρτάρια;
Μιας Ε∆Ε που είχατε στα συρτάρια της ΥΠΕ καιρό πριν, επειδή είχε παραπεµφθεί στο πρωτοβάθµιο
πειθαρχικό συµβούλιο και λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί ο ∆ιευθυντής της Παιδιατρικής «θυµηθήκατε»
να τις ξεθάψετε και να ζητήσετε να κάνω εγώ την επίδοση ενός πορίσµατος του παρελθόντος το
οποίο δεν είχατε µπει καν στην διαδικασία να την κοινοποιήσετε εγκαίρως, παραβιάζοντας
κατάφωρα κάθε νοµιµότητα και διαδικασία διενέργειας Ε∆Ε!!

Μήπως απλά σας ενόχλησε το ότι ο ∆ιευθυντής της Παιδιατρικής τόλµησε να µε στηρίξει και να
καλύψει εφηµερίες της Μαιευτικής σε συνεργασία µε τον Μαιευτήρα - Γυναικολόγο Κύριο Τσινέκε
του οποίου εσείς, µετά από σχετική αλληλογραφία, εγκρίνατε την µετακίνηση;

Ασχοληθήκατε µε την Παιδιατρική κ. Κίρκο επειδή βγήκε το πρόβληµα στη δηµοσιότητα όπως τον
Ιούλιο 2017 µε την χειρουργική. Τότε είχατε εξαφανιστεί για µέρες εκείνο το διάστηµα κάνοντάς το
εσείς κ. Κίρκο τραγικό µε τη δική σας τραγική ανευθυνότητα και όχι οι δήθεν «αντιπαραθέσεις
µεταξύ εργαζόµενων». Πριν βγει στη δηµοσιότητα το θέµα της χειρουργικής ούτε στο τηλέφωνο δεν
απαντούσατε εκείνο το διάστηµα. Αυτή δυστυχώς είναι η τραγική αλήθεια κ. Κίρκο. Προφανώς δεν
θέλατε να σας χαλάσουµε την καλοκαιρινή σας ηρεµία.
Τις ίδιες θέσεις παιδιάτρων που υπόσχεστε και µοιράζετε µε τόση ευκολία τώρα, τις γνωρίζατε από
τις αρχές του 2017, ότι θα έπρεπε να καλυφθούν το συντοµότερο αλλά φαίνεται ότι τότε σας χαλούσα την ηρεµία σας για να συνεργαστείτε µαζί µου και να δοθεί πραγµατική λύση.
Σήµερα θριαµβολογείτε για περιστασιακά ηµίµετρα τα οποία στην ουσία µετατρέπουν την
παιδιατρική κλινική σε εξωτερικό ιατρείο «πρωτοβάθµιου νοσοκοµείου» για άγνωστο χρονικό
διάστηµα.

2ο Ψέµα: Αφορά την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Φαίνεται ότι η εµµονή σας µαζί µε αυτή του κ.
Κοσκοσά,  σας έχει κάνει να χάσετε και την µνήµη σας και την αξιοπρέπεια σας και να γνωρίζετε κ
Κίρκο πως για ό,τι γράφω υπάρχουν και έγγραφα που το τεκµηριώνουν.
Μόνος σας είπατε δηµοσίως, σε παλαιότερη ραδιοφωνική συνέντευξή σας στην ΕΡΑ Φλώρινας, ότι
δέχεστε πιέσεις να κλείσει η µονάδα. Και εγώ δέχτηκα έγγραφα όπου µου καταλόγιζαν
αναποφασιστικότητα και έλλειψη πολιτικού θάρρους να κλείσω την ΜΤΝ και να την µεταφέρω στην Πτολεµαΐδα, από τον κ. Κατσίνα διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής Πτολεµαΐδας, παλιό σας φίλο και συν-συνδικαλιστή.

Η εµµονή να κατηγορούµαι από εσάς, τον κ. Κωτακίδη και τον κ. Κοσκοσά επειδή δεν ταυτίστηκα µε τη µεθοδευµένη διαδικασία να εκδιωχθεί η µοναδική ιατρός Νεφρολόγος από το ΓΝΦ και να κλείσει η µονάδα τεχνητού νεφρού, αγγίζει τα όρια του παραλόγου. 
∆ιότι από τη µια υπάρχει η εκφρασµένη δηµόσια επιθυµία και ευχή των παραπάνω – στην περίφηµη
συνέντευξή τους, να εκδιωχθεί ως ανεπιθύµητη η µοναδική Νεφρολόγος µαζί µε την απόλυτη
δέσµευσή των ότι θα αποκατασταθεί την εποµένη κιόλας ηµέρα η θέση του Νεφρολόγου  και από την  άλλη εσείς οµολογείτε δηµόσια ότι δεν µπορείτε να βρείτε νεφρολόγο να µετακινήσετε.

Αποφασίστε κ. Κίρκο µεταξύ σας τι θα λέτε. Οι µεν µε κατηγορούν ότι δεν είχα το θάρρος να την
κλείσω την ΜΤΝ και ό,τι στήριξα τη Νεφρολόγο παραπάνω από ότι έπρεπε και εσείς λέτε ότι σας
πίεζα έστω και έµµεσα να κλείσει η ΜΤΝ. Αυτό λέγεται θρασυδειλία κ. Κίρκο και έλλειψη
οποιασδήποτε σοβαρότητας διότι «το ψέµα είναι ανανδρία» (Ν. Καζαντζάκης).

Τραγικό ψέµα ότι σας έκανα εισηγήσεις να πάρει άδεια η Νεφρολόγος πιέζοντάς σας έµµεσα να 
κλείσει η µονάδα. Αλήθεια πότε και πως σας πίεσα;

Είναι µεγάλο ψέµα πρώτον γιατί δεν είναι αυτή η προβλεπόµενη διαδικασία (τόσο απλά) και
δεύτερον η Νεφρολόγος έχει πάρει άδειες κάποιες ελάχιστες ηµέρες κυρίως για λόγους υγείας, χωρίς
να σας χαλάσουµε την ηρεµία σας βάζοντάς σας να ψάχνετε να βρείτε νεφρολόγο να µετακινήσετε,
γιατί απλούστατα υπήρχε δεύτερη νεφρολόγος µε δελτίο παροχής υπηρεσιών που κάλυπτε αυτή την
ανάγκη. Τα ψέµατά σας κ. Κίρκο είναι τόσο τραγικά όσο και η ανικανότητά σας να ασχοληθείτε
σοβαρά µε την ουσία. Εκτός αν πιστεύετε ότι είµαστε όλοι µειωµένης αντίληψης ή µνήµης διότι
προφανώς έχετε πάθει σύγχυση µε το θέµα των αδειών που πρόεκυψε µε την ΜΤΝ της Κοζάνης πριν µερικούς µήνες όπου και εκεί υπηρετεί µοναδικός ιατρός Νεφρολόγος.
Να έχετε το θάρρος ως διοικητής και όχι ως πολιτικός, να µας πείτε την πραγµατική αλήθεια για τις
πιέσεις που έχετε δεχτεί. Το ξεδιάντροπο ψέµα ότι σας πίεσα να κλείσει η ΜΤΝ της Φλώρινας είναι
το µόνο που µπορείτε να σκεφτείτε για να δικαιολογήστε τα αδικαιολόγητα ή να συγκαλύψτε
πράγµατα;

Μήπως όµως αυτό δεν υπαγόρευε στην ουσία το «πόρισµα»  της 1ης Ε∆Ε που διενήργησε ο κ. 
Κοσκοσάς;  Ένα « πόρισµα» το οποίο στην ουσία ήταν µια έκθεση ιδεών και ο εκφρασµένος διακαής πόθος του κ. Κοσκοσά να «ξεφορτωθεί» την Νεφρολόγο, όπως µου εκφράστηκε και από άλλο  µεγαλόσχηµο διοικητικό στέλεχος του Νοσοκοµείου, µε το που ανέλαβα υπηρεσία «ως φιλική
συµβουλή», δηλαδή να µετακινηθεί - εκδιωχθεί σε άλλο νοσοκοµείο και να κλείσει «προσωρινά» η
ΜΤΝ µέχρι να βρεθεί – και αν βρεθεί - Νεφρολόγος.
Παρά τις συστάσεις να «συµµορφωθώ» και ακολουθώντας την απόλυτη νόµιµη διαδικασία
ολοκλήρωσα την σχετική Ε∆Ε µε κάθε νοµιµότητα την οποία όµως επιδεικτικά αρνείστε. Μια Ε∆Ε
την οποία έτσι και αλλιώς θα ήµουν υποχρεωµένος να επαναλάβω, µετά το αµετάκλητο απαλλακτικό  βούλευµα της Εισαγγελέως για τα ίδια περιστατικά και τις ίδιες παραβάσεις.
Η ενόχληση ήταν τόσο µεγάλη ώστε στάλθηκαν έγγραφα τα οποία αµφισβητούσαν ακόµα και τη
∆ικαιοσύνη.
Η επιµονή σας, σας οδήγησε να διατάξετε να σας απαντήσω µε έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας της ΜΤΝ. Σας έστειλα απάντηση, η οποία προφανώς δεν σας βόλευε και η οποία περιείχε και την
γνώµη των ασθενών που είναι οι πρώτοι που δικαιούνται να οµιλούν για τις υπηρεσίες που
απολαµβάνουν και την γνώµη της υπεύθυνης ΜΤΝ εκ µέρους όλων των νοσηλευτριών.

Η Νεφρολόγος κα Βασιλείου εκτελεί άριστα τα επιστηµονικά της καθήκοντα µε συνέπεια, 
ανθρωπισµό και µε ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους ασθενείς της, βάζοντας τις ανάγκες τους πάνω από δηµόσιες σχέσεις, ρουσφετολογικά – προσωπικά χατίρια και βολέµατα, που καθιστούν ανίκανη κάθε ουσιαστική διοικητική παρέµβαση µια και όλοι απολαµβάνουν ασυλία και ο καταγγέλλων κάθε φορά γίνεται το εξιλαστήριο θύµα. 
Αντί να αφήσετε τη µονάδα να λειτουργήσει όπως κανονικά λειτουργεί τα τελευταία 2,5  χρόνια
επιµένετε να δηµιουργείτε αναστάτωση προφανώς ακολουθώντας τις εµµονές των άµεσων
συµβούλων σας οι οποίοι επικαλούνται δηµόσια την εύνοια και στήριξη υπουργού.
Αυτό φάνηκε και στο µένος που εκδήλωσαν στη σχετική συνέντευξή τους. Καλό θα ήταν να την
βλέπατε για να διαπιστώσετε τις πραγµατικές παθογένειες του ΓΝΦ.

3ο Ψέµα: Από την πλευρά σας υπήρξε ή δεν υπήρξε σκόπιµη άρνηση στην έγκριση µετακίνησης
αγροτικής ιατρού για να στηρίξει τη λειτουργία της ΜΤΝ;
Στο σχετικό αίτηµα µου υπήρξε έγγραφη αρνητική απάντηση από την πλευρά σας, ότι δεν γίνεται
τέτοια µετακίνηση γιατί είναι παράνοµη και µόνο όταν σας κοινοποίησα ίδια δική σας απόφαση που
είχατε υπογράψει ένα χρόνο πριν για το ίδιο ακριβώς αίτηµα, τότε µόνο αναγκαστήκατε να
υπογράψτε αµέσως σχετική απόφαση. Φαίνεται έχετε πολύ αδύναµη µνήµη για ό,τι είχατε υπογράψει ένα χρόνο πριν.
Πως γίνεται αυτό που υπογράψατε ένα χρόνο πριν να είναι νόµιµο, ενώ ένα χρόνο µετά η ίδια
ακριβώς διαδικασία να γίνεται ξαφνικά παράνοµη ή σας έπιασε ξαφνικά ιδιαίτερη ευαισθησία για το
τι είναι παράνοµο ή νόµιµο στο νοσοκοµείο της Φλώρινας ;


Έχετε κάθε δικαίωµα να κάνετε πολιτική λέγοντας ψέµατα – αυτό εξάλλου επιβάλει ο ρόλος ενός πολιτικάντη - αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωµα να γίνεστε ένας χυδαίος ψεύτης θίγοντας 
ανεπανόρθωτα την υπόληψή µου και να παραποιείται τα γεγονότα για να καλύψετε την απόλυτη ανεπάρκεια και την επικίνδυνη αδιαφορία σας. 

Ειδικά για το θέµα του µέλλοντος του ΓΝ Φλώρινας επίσηµα ακούστηκε στη συνέντευξη των
τεσσάρων ότι πρέπει να γίνει «Πρωτοβάθµιο Νοσοκοµείο» και µάλιστα επίσηµος τοπικός
παράγοντας ερωτηθείς σχετικά τη βρήκε και ενδιαφέρουσα την πρόταση!!! Μήπως όλα αυτά που
γίνονται (ΜΤΝ – Παιδιατρική είναι µόνο η αρχή) και σε συνδυασµό µε την ιδιαίτερη ευκολία και
χαρά µε την οποία «αποχαιρετούνε» τους ανεπιθύµητους ιατρούς - βλέπε πάλι την συνέντευξη των
τεσσάρων - όταν φεύγουν αγανακτισµένοι από τις διαµάχες χρόνων οδηγούν σιγά – σιγά στην
υλοποίηση «της ενδιαφέρουσας πρότασης να υποβαθµιστεί το νοσοκοµείο της Φλώρινας σε
Πρωτοβάθµιο»;

Παρεµπιπτόντως κ. Κίρκο όλη µου η αξιολόγηση από την πλευρά σας ήταν η περίφηµη φράση
µπροστά στους προϊσταµένους σας ότι ήµουν ο µοναδικός διοικητής που έλειπε από την οµιλία του
πρωθυπουργού;
Έχετε το θάρρος να µου κοινοποιήστε την αξιολόγηση µου - αν έγινε ποτέ, στοιχειώδες δικαίωµα
κάθε αξιολογούµενου παγκοσµίως;

 Τέλος δεν µπορώ να µην συγχαρώ τον κ. Γεωργίου για την ενδιαφέρουσα σύσταση που µου έκανε κάποτε ότι «εδώ σε φέραµε να κάνεις πολιτική και όχι διοίκηση». 

Επιφυλάσσοµαι παντός νοµίµου δικαιώµατός µου

Νίκος Κοτοπούλης 
Διαβάστε περισσότερα ...