Γράφει  ο Παύλος  Χρ. Αλτίνης, Δικηγόρος
Φλώρινα 30-1-2018
Δεν είχα σκοπό να γράψω και να σχολιάσω τις απόψεις του Ν. Ι. Μέρτζου για τον «έντιμο συμβιβασμό» με τα Σκόπια που προτείνει.
Όμως το θεωρώ υποχρέωσή μου να το κάνω, διότι ο ίδιος έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα υπέρ της πολιτικής που ο ίδιος ωραιοποιεί με τον όρο «έντιμος συμβιβασμός», δίνοντας συνεντεύξεις και αρθρογραφώντας επανειλημμένως.
Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα!!!
Αυτό που ο Ν. Ι. Μέρτζος ωραιοποιεί ονομάζοντάς το «έντιμο συμβιβασμό» δεν είναι παρά παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας. Και το όνομα της Μακεδονίας παραδίδεται όχι στους Σκοπιανούς, αυτοί είναι περισσότερο θύματα του «μακεδονισμού» από εμάς του Έλληνες. Παραδίδεται σε αυτές τις δυνάμεις οι οποίες πάντα είχαν και έχουν στόχο την απο-Ελληνικοποίηση της Μακεδονίας.
Παραδίδεται στις δυνάμεις που είχαν, και έχουν, θέσει ως στόχο την αποσύνδεση της Μακεδονίας από τον κορμό του Ελληνισμού και της Ελληνικότητας. Παραδίδεται στις εν λόγω δυνάμεις που προσπαθούν να υλοποιήσουν τον στόχο τους διαχρονικά με διάφορους τρόπους και δια διαφόρων «οχημάτων». Στην αρχή προσπάθησαν μέσω του (προωθούμενου δια της Βουλγαρίας) πανσλαβισμού και του βουλγαρο-μακεδονισμού των τσάρων της Ρωσίας. Απέτυχαν!!! Συνέχισαν μέσω του (προωθούμενου δια της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας) σλαβο-μακεδονισμού των κομμουνιστών. Απέτυχαν!!! Σήμερα προσπαθούν μέσω του (προωθούμενου δια των Σκοπίων) «μη-Ελληνικού-αρχαιο-μακεδονισμού» των δυτικο-καπιταλιστών. Θα αποτύχουν!!!!
Σε αυτούς θέλουν να παραδώσουν το όνομα της Μακεδονίας μας!!!
Ο Ν.Ι. Μέρτζος με το εφεύρημα του «εντίμου συμβιβασμού» συνεργεί στο να παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας μας σε αυτούς και όχι στους σκοπιανούς. Και αποτέλεσμα της παράδοσης του ονόματος θα είναι το να απο-Ελληνικοποιηθεί η η Μακεδονία μας!!!
Ο Ν. Ι. Μέρτζος τόσα χρόνια ταύτισε την παρουσία του στην δημόσια ζωή της Ελλάδος με το «Μακεδονικό».
Ο Ν. Ι. Μέρτζος:
1.      Οικοδόμησε το δημόσιο προφίλ του ως σύγχρονος Μακεδονομάχος στον αγώνα προάσπισης της Ελληνικότητας της Μακεδονίας,
2.      Χωρίς να γνωρίζω με βεβαιότητα, διότι δεν έχω δει στοιχεία, αλλά υπάρχει η εντύπωση ότι χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από το Ελληνικό κράτος για να προασπίσει την Ελληνικότητα της Μακεδονίας
3.      Αναρριχήθηκε σε πολύ υψηλά αξιώματα λόγω του προφίλ του ως συγχρόνου Μακεδονομάχου
4.      Υπήρξε μέσα στον πυρήνα του κατεστημένου της Ελλάδος και εκλεκτός του ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ  ασκούσε εξουσία στην Ελλάδα. Οι πρωθυπουργοί έρχονταν και παρέρχονταν, αλλά ο Μέρτζος ήταν και είναι εκεί, σαν τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης!!! Πέραν και υπεράνω όλων!!! Και επί στρατιωτικών κυβερνήσεων, και επί δεξιάς, και επί σοσιαλιστών, και επί συγκυβέρνησης, και επί αριστεράς, ο Μέρτζος παρέμενε ακλόνητος. Και όλα αυτά με προμετωπίδα το προφίλ του ως Μακεδονομάχου που προασπίζεται την Ελληνικότητα της Μακεδονίας!!!
Αφού ο Ν. Ι. Μέρτζος έκανε όλα τα παραπάνω, έφτασε στο σημείο να προτείνει έναν «έντιμο συμβιβασμό» με τα Σκόπια και να συμφωνεί με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας!!!! Και μάλιστα, στο άρθρο του περί «εντίμου συμβιβασμού» να προβάλει έμμεσα και επιχειρήματα υπέρ  της θεωρίας της «πολυεθνικής Μακεδονίας»!!!!!

Όπως ήταν αναμενόμενο οι όψιμες αυτές απόψεις του Μέρτζου δημιούργησαν μεγάλη αντίδραση εναντίον του. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις ο  Ν. Ι. Μέρτζος ρωτάει, αυτούς που αντιδρούν: «Και ας μετρηθούμε, επιτέλους, αφού με προκαλούν όσοι πολλά λαλούν! Τι έπραξαν αυτοί;» (Εφημερίδα «Δημοκρατία» 26-1-2018).
Ας του δώσω μια απάντηση:
Αυτοί που κατακρίνουν τον Ν.Ι. Μέρτζο για τα περί «εντίμου συμβιβασμού», αλλά και περί «πολυεθνικής Μακεδονίας», δηλαδή όσοι κατά τον Μέρτζο «πολλά λαλούν», «έπραξαν» το ότι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας. Αυτό έπραξαν!!!!
Υπάρχουν όμως και πράγματα που ΔΕΝ έπραξαν, αν και αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας:
1.      ΔΕΝ θέλησαν να οικοδομήσουν δημόσιο προφίλ ως σύγχρονοι Μακεδονομάχοι.
2.      ΔΕΝ χρηματοδοτήθηκαν για να προασπίσουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
3.      ΔΕΝ αναρριχήθηκαν σε υψηλά αξιώματα ως σύγχρονοι Μακεδονομάχοι.
4.      ΔΕΝ υπήρξαν εκλεκτοί ΚΑΜΙΑΣ εξουσίας με προμετωπίδα τον αγώνα τους για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.
5.      Αλλά κυρίως ΔΕΝ δέχονται να εκχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας μας και την θεωρούν ΕΛΛΗΝΙΚΗ, αρνούμενοι ότι έχει καταστεί «πολυεθνική».
Αυτά έπραξε ο Ν. Ι. Μέρτζος! Αλλά και αυτά έπραξαν οι «άλλοι», οι όσοι «πολλά λαλούν» κατακρίνοντας τον Ν. Ι. Μέρτζο. Οπότε, καλόν θα είναι ο Ν. Ι. Μέρτζος να μην τους εγκαλεί!
Επίσης, λίαν ατυχής η προσπάθεια του Μέρτζου με το άρθρο του στην «Δημοκρατία» να προβάλει τους προγόνους του, για πείσει για τον πατριωτισμό του. Βγάζει τα μάτια του με τα δάχτυλά του. Δηλαδή, εάν οι πρόγονοι κάποιου έχουν κάνει κάτι, ή δεν έχουν κάνει κάτι, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το πιστώνεται ή να το χρεώνεται και ο απόγονος; Υπάρχει οικογενειακή ευθύνη; Γιατί ο Ν. Ι. Μέρτζος δεν αναφέρεται στον πατέρα του;
Ο Ν. Ι. Μέρτζος με το παραπάνω άρθρο του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» «βγάζει τα μάτια του με τα δάχτυλά του» και με έναν άλλον τρόπο. Δίνει την εντύπωση ότι τόσο πολύ «καίγεται» να πείσει για τον «έντιμο συμβιβασμό» και για την «πολυεθνική Μακεδονία», που δεν διστάζει να επιστρατεύσει τον δικό του πατριωτισμό και τον πατριωτισμό των προγόνων του στον αγώνα για να πείσει!!!! Να πείσει ότι πρέπει να κάνουμε έναν «έντιμο συμβιβασμό», δηλαδή να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας!!!! Δεν αντιλαμβάνεται ότι έτσι ακυρώνει τον πατριωτισμό που επικαλείται; Ή είναι τόσο σημαντικό το να πείσει, που διακινδυνεύει το να ακυρώσει τον πατριωτισμό που επικαλείται;
Αν και η στάση του Ν. Ι. Μέρτζου είχε σαν αποτέλεσμα να ακούσει πολλά και καθόλου κολακευτικά, ο Ν. Ι. Μέρτζος επανήλθε με άρθρο του στην εφημερίδα «Real News» της 28-1-2018, με τίτλο «4 όροι για μια έντιμη συμφωνία», όπου συνεχίζει να υποστηρίζει την πολιτική της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας μας και, συνακόλουθα, της απο-Ελληνικοποίησης της Μακεδονίας μας.
Σε αυτό το άρθρο του ο Ν. Ι. Μέρτζος μας λέει ότι δήθεν «Η σταθερότητα του μικρού κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ελλάδα.» Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: «Σήμερα έχουν κεφαλαιώδη σημασία; Όταν ο Μέρτζος έσειε την σημαία της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, δεν είχαν κεφαλαιώδη σημασία;» Και εάν ο οιοσδήποτε, θέλοντας να υπερασπισθεί τις απόψεις που στηρίζει ο Μέρτζος, ισχυριστεί ότι «τα πράγματα άλλαξαν τώρα σε σχέση με τότε», ας λάβει υπ’ όψιν του ότι το μόνο που πράγματι άλλαξε, είναι ότι τότε η Δύση, με πρώτες τις ΗΠΑ, ήταν υπέρ της Ελληνικότητας της Μακεδονίας, ενώ τώρα είναι κατά! Είναι το μόνο που άλλαξε!!! Όλα τα άλλα παραμένουν ίδια!!!
Τέλος, δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχει μια συσχέτιση. Δίδεται η εντύπωση ότι οι απόψεις Μέρτζου και ΗΠΑ συμβαδίζουν! Είναι έτσι; Αν ναι, είναι τυχαίο; Μπορεί……! Αλλά, μπορεί και όχι………..!



19 comments :

ΣΤΡΑΤΟΣ είπε...

ΜΟΝΟ ντροπή ν' αμφισβητούμε, τόσο εύκολα και όψιμα, τη συμβολή του Ν. Μέρτζου στην εν γένει, καθ' οιονδήποτε τρόπο, διαδρομή του Μακεδονικού ζητήματος!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια, ξεκάθαρα λόγια!!! Δεν μπορούν κάποιοι να μας εμπαίζουν με γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον.

Παύλος Χρ. Αλτίνης, Φλώρινα είπε...

Στράτο (αν αυτό είναι το όνομά σου) είσαι υπέρ των απόψεων του Ν. Ι. Μέρτζου ή όχι; Ποια εξήγηση δίνεις για την αλλαγή της στάσης του Μέρτζου; Φταίει αυτός που λέει τι κάνει ο Μέρτζος ή ο Μέρτζος που τα κάνει; Αν κάποιος σταθεί μπροστά στον καθρέφτη και δει ένα άσχημο πρόσωπο, φταίει ο καθρέφτης; Αν θέλεις να υποστηρίξεις τον Μέρτζο, βγες επώνυμα και με επιχειρήματα. Και πείσε όλους εμάς που διαφωνούμε με τον Μέρτζο. Και, αν με πείσεις ότι αδικώ τον Μέρτζο καθ’ οιονδήποτε τρόπον, εγώ θα του ζητήσω συγγνώμη. Με άλλα λόγια κάνε ΕΠΩΝΥΜΑ διάλογο με επιχειρήματα και όχι πετώντας αφορισμούς!!!! Το να βγαίνεις ΑΝΩΝΥΜΑ και χωρίς επιχειρήματα, με σκοπό μάλλον να κάνεις τον «φίλο» στον Μέρτζο, του κάνεις πολύ κακό. Ο πραγματικός φίλος κάποιου προστατεύει τον «κάποιον» πρώτα από τον κακό εαυτό του «κάποιου». Αυτός που λιβανίζει είναι συνήθως αυλικός, ενδεχομένως και ευνούχος.
Παύλος Χρ. Αλτίνης

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...

Πολύ οξύμωρο να θέλει ένας αναγνώστης να υπερασπιστεί τον μεγάλο άνδρα Μέρτζο και να το κάνει ανώνυμα!!! Στράτο, εδώ μέχρι και οι σοκολάτες έχουν ονοματεπώνυμο...

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκια , ο σοφός λαός λέει "τα στερνά τιμούν τα πρώτα". Η τακτική Μέρτζου αποκαλύφθηκε όπως και η τακτική του συστήματος. Το σύστημα Βρίσκει κάποιον ή κάποια με χαρακτηριστικό να είναι "εύκαμπτοι", τους δίνει δύναμη και εξουσία, τους προικίζει με ένα κραυγαλέο έργο για να τους δώσει κύρος. Η περίπτωση Μέρτζου είναι ενδεικτική. Πως έγινε ο Μέρτζος μάγκας; Και γιατί θάφτηκαν άλλοι με αληθινά προσόντα; Πάντως στο παρόν δημοσίευμα, θα ήθελα να σας προτείνω για τίτλο, "Μέρτζος, ο γυμνός βασιλιάς"!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Μέρτζος μιλάει ρεαλιστικά. Η αδιαλλαξία δεν οδηγεί πουθενά. Θέλουμε τα Σκόπια να είναι φιλική χώρα ή εχθρική; Θέλουμε την Τουρκία να κάνει κουμάντο στα Σκόπια; Όχι. Αυτό λέει ο Μέρτζος. Η θέση του είναι και πατριωτική και ρεαλιστική.

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 12:02, η θέση του Μέρτζου δεν είναι πατριωτική. Είναι εναντίον της Ελλάδας. Και είναι ρεαλιστική μόνον για τον Μέρτζο. Ο Αλτίνης το λέει ξεκάθαρα, ο Μέρτζος ακολουθεί την πολιτική των αμερικάνων. Εσύ γιατί λες να το κάνει; Από ιδεολογία ή από συμφέρον; Δεν εχεις καταλάβει ότι και οι δικοί μας και οι σκοπιανοί κάνουν ότι τους λέει ο αμερικάνος; Αν θέλει ο αμερικάνος τα Σκόπια θα είναι φιλική χώρα. Αν δεν το θέλει θα είναι εχθρός. Ο Μέρτζος λες να μην τα ξέρει αυτά; Ο Μέρτζος λες να μην ξέρει τι συμφέρει τον Μέρτζο;

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ντόπιος και αριστερός. Κάποτε μας αντιμετώπιζαν σαν ύποπτους εθνικά. Τώρα ο Μέρτζος βγαίνει να υποστηρίζει αυτό που θέλουν οι σκοπιανοί. Μας δουλεύουν όλοι. Και οι συριζαίοι που τώρα έχουν σύμμαχο τον Μέρτζο. Και οι σκοπιανοί έχουν σύμμαχο τον Μέρτζο. Τον Μέρτζο που ήταν με τον Παπαδόπουλο. Θα μας τρελάνουν.

Ανώνυμος είπε...

ο Μέρτζος είναι σαν την coco cola! Πάει με ΟΛΑ!

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει. Τα καλά και συμφέροντα ταις τζέπαις ημών. Και για να μην ξεσηκωθούν οι βλάχοι και με βρίζουν είμαι βλάχος. Αλλά από τους άλλους, όχι από αυτούς που κάποτε πουλούσαν εθνικισμό και πατριωτισμό και που σήμερα έχουν γίνει "κοσμοπολίτες". Στην οικογένεια μας ποτέ δεν γεμίσαμε τσέπες από το κράτος. Ούτε σαν πατριώτες, ούτε σαν κοσμοπολίτες, σοσιαληστο-φιλελέ (ναι με "η"). Ούτε έχουμε κανέναν διορισμένο υπάλληλο.

Ανώνυμος είπε...

Στο Νυμφαίο ξέρουμε τι θα πει Μέρτζος. Γιατί νομίζετε τόσοι νυμφαιώτες όχι μονον δεν τον ψήφισαν αλλλά δεν τον θέλουν ούτε ζωγραφιστό.

Ανώνυμος είπε...

Κορόϊδα Μακεδόνες με πρώτους τους Φλωρινιώτες. Ο Μέρτζος επί δεξιάς στα μέσα και στα έξω. Ο Μέρτζος επί αριστεράς στα μέσα και στα έξω. Ξέρετε τα κρασιά "Κτήμα Άλφα"; Ξέρετε αν η κόρη του Μέρτζου έχει καμιά σχέση με τα κρασιά "Κτήμα Άλφα"; Εσείς ρε κορόϊδα αριστεροί και δεξιοί γιατί δεν γίνατε εργοστασιάρχες να βγάζετε κρασιά;

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος ή ο κύριος Αλτίνης να μου πει τι σημαίνει πολυεθνική Μακεδονία;

Ανώνυμος είπε...

Προκαλεί εντύπωση το παραπάνω σχόλιο: ''Θέλουμε την Τουρκία να κάνει κουμάντο στα Σκόπια; Όχι. Αυτό λέει ο Μέρτζος.''. Δηλαδή τώρα που ο Μέρτζος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, η Τουρκία θα σταματησει να παίζει υπόγεια παιχνίδια στα Σκόπια! Και τι θα φοβηθεί για να σταματήσει, εσάς, τον Μέρτζο ή το κουμάντο που θα κάνετε στα Σκόπια; Ω τι ρεαλισμός!!! Τρομερά επιχειρήματα ένδειξης ''πατριωτισμού''!

Παύλος Χρ, Αλτίνης είπε...

Ο ίδιος ο Ν. Ι. Μέρτζος μας λέει τι εννοούν λέγοντας πολυεθνική Μακεδονία . Μας το λέει στο άρθρο του στην Καθημερινή της 7-1-2018. Μας λέει ο Μέρτζος (1η παράγραφος, τελευταίες σειρές): Από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ. εγκαταστάθηκαν διαδοχικά στον χώρο (εννοεί της Μακεδονίας) Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Οθωμανοί κ.ά. που όλοι τους ονομάζονταν Μακεδόνες αλλά αυτοπροσδιορίζονταν φυλετικά: Ελληνες Μακεδόνες, Τούρκοι Μακεδόνες κ.ο.κ.. Δηλαδή, μας λέει ότι η ιδιότητα του μακεδόνα προσδίδεται από τον αυτοπροσδιορισμό σου ως κατοίκου ενός τόπου, ανεξαρτήτως της εθνότητός σου. Έτσι αν είσαι κινέζος κάτοικος Ελλάδος, θεωρείσαι Έλληνας!!! Και αυτό είναι ΛΑΘΟΣ!!!!!Και, επίσης, ΔΕΝ ισχύει παντού αυτό το κριτήριο!!!! http://www.kathimerini.gr/942106/article/epikairothta/politikh/entimos-symvivasmos-me-to-kratos-twn-skopiwn
Το σωστό είναι ότι Μακεδόνας είσαι μόνον αν είσαι Έλληνας το γένος, Έλληνας καταγόμενος από την γή της Μακεδονίας που είναι ένα κομμάτι της Ελλάδος .

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα σωστά Πολυεθνική Μακεδονία σημαίνει, όλοι οι γείτονες και άλλοι τόσοι πρόσφυγες που θα προωθηθούν κατά την Μακεδονία, θα έχουμε όλοι το ίδιο επίθετο αλλά διαφορετικό όνομα!!! Μακεδόνες Τούρκοι, Μακεδόνες Σκοπιανοί, κλπ κλ Με λίγα λόγια, μας λέει ο κ. Μέρτζος να χάσουμε την εθνική μας ομοιογένεια, και από μονάδα που είμαστε να ενταχθούμε σε ένα σύνολο για να μας ελέγχουν ενδεχομένως καλύτερα. Και η ελληνικότητα της Μακεδονίας τι απέγινε ; Προχθές διάβασα , πως ένας πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλούσε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και αυτοί τώρα ντε και καλά , βγάζουν άλλα σενάρια;

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ κύριε Αλτίνη για την απάντηση περί πολυεθνικής Μακεδονίας.

Ανώνυμος είπε...

Ένας νέος Δούρειος Ίππος είναι τα Σκόπια για να βάλουν χέρι στην Μακεδονία , να την ελέγχουν όπως τους βολεύει και να εκμεταλλευτούν γεωπολιτικά κατά το συμφέρον τους οι Αμερικάνοι. Και βγάλανε με τις ντουντούκες τα τσιράκια τους, όρα Μέρτζος για να μας πείσει.

κ12 είπε...

Μέρτζος και Μπουτάρης το ίδιο κάλπικο βλάχικο νόμισμα με διαφορετικές προσωπίδες.
Αρκεί το μπαξίσι να ρέει άφθονο σαν το κρασάκι Αμα λάχει τους κόβω να βγούν και ...γυμνοί στους δρόμους να παριστάνουν τις γέρικες αρκούδες στο αμέρικαν τσίρκο. Ορθά είπε την ατάκα , ένας άλλος σχολιαστής εδώ μέσα ...ΚΟΚΑ κόλα στο βαθύ παρακράτος πανε με όλα. Στην επιχείρηση παρακμή μπροστάρηδες του αγώνα που πούλησαν απ την πρώτη μέρα ,Τότε επι Χούντας αξιολογότατε Μέρτζο ...

Δημοσίευση σχολίου