1:05 π.μ.

Μέρτζος και Φλώρινα

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |









Γράφει ο Παύλος Χρ. Αλτίνης, Δικηγόρος
Φλώρινα 9-5-2018

                                        

 Ο Νομός Φλώρινας είναι ένας νομός στα σύνορα της Ελλάδος με δύο χώρες. Ένας Νομός στον οποίο ΣΥΝΕΧΩΣ τουλάχιστον από τον 19ο αιώνα, ΟΛΕΣ οι ξένες δυνάμεις ακολουθούν την ΙΔΙΑ πολιτική. Την πολιτική της δημιουργίας εθνικών (μη-Ελληνικών) μειονοτήτων. Σκοπός αυτής της πολιτικής είναι ο αφελληνισμός της Μακεδονίας και, στην συνέχεια, η πολυεθνικοποίησή της. (Βλ. άρθρο μου «Η ιστορία του ‘μακεδονισμού’ και περί του ονόματος της ΠΓΔΜ’, https://krouakroua.blogspot.gr/2017/06/blog-post.html ).
Όπως και αλλού στην Ελλάδα, έτσι και στην Φλώρινα γίνονται προσπάθειες αμφισβήτησης της Ελληνικότητος των Ελλήνων. Στην Φλώρινα γίνονται προσπάθεις αμφισβήτησης της Ελληνικότητος όχι μόνον των λεγομένων «ντοπίων» (ή «γηγενών», ή «σλαβοφώνων»), αλλά ΕΠΙΣΗΣ και των Βλάχων, και των Ποντίων (και γενικότερα των προσφύγων του 1922), και των Αρβανιτών. Τους  ντόπιους τους παρουσιάζουν ως δήθεν «σλάβους» ή δήθεν μη-Έλληνες Μακεδόνες. Τους Βλάχους τους παρουσιάζουν ως δήθεν «λατινο-ρουμάνους».  Τους πρόσφυγες του 1922 τους παρουσιάζουν ως εκδιωχθέντες από τις εστίες τους «Ορθοδόξους και «τουρκο-ορθοδόξους», και όχι ως «εκδιωχθέντες Έλληνες». Τους Αρβανίτες τους παρουσιάζουν ως δήθεν Αλβανούς.
Ο Νομός Φλώρινας θεωρείται ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ γι’ αυτούς που επιδιώκουν τον αφελληνισμό της Μακεδονίας και την πολυεθνικοποίηση της!!! Γι’ αυτό και ο Νομός Φλώρινας και οι κάτοικοί του έχουν υποφέρει πάρα πολύ, από κάθε είδους καθάρματα και καιροσκόπους όλων των παρατάξεων!!! (Διότι καμία παράταξη δεν είχε μόνον «καλούς» και καμία δεν είχε μόνον «κακούς».)
Όλες οι «δυνάμεις αμφισβήτησης της Ελληνικότητος» δραστηριοποιούνται και στην Φλώρινα. Δραστηριοποιούνται με κάθε τρόπο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Και χρησιμοποιούν ΚΑΙ Φλωρινιώτες (εντεταγμένους και σε κόμματα «υπεράνω υποψίας»), οι οποίοι έχουν συστρατευθεί στον αγώνα αφελληνισμού του Νομού Φλώρινας και όλης της Μακεδονίας.
Ο Ν. Ι. Μέρτζος είναι τέκνο αυτού του πολύ σημαντικού Νομού. Τέκνο το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται δίπλα σε ΟΛΟΥΣ όσους άσκησαν εξουσία στην Ελλάδα. Από την «21η Απριλίου 1967» έως ΟΛΟΥΣ τους επόμενους (https://commonality.gr/o-k-proedros-ke-chounta-o-symvoulos-nikolaos-mertzos/, https://www.thinkfree.gr/mertzos-apologia-timi-proedria-dimokratias/, (http://media.ems.gr/teos-proedros/t-pr-ems-mertzos_biographical_sketch.pdf). Ο Μέρτζος, λοιπόν, έχει υπάρξει ΠΑΝΙΣΧΥΡΟΣ. Αυτό αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες του Μέρτζου σε ΕΠΙΣΗΜΕΣ αποστολές, όπου έχει φωτογραφηθεί με ισχυρούς Έλληνες και ξένους, συμπεριλαμβανομένων του Γκρομύκο της τότε ΕΣΣΔ, και του Ντεγκ-Χσιάο-Πίνγκ της Κίνας!!!!!!! (https://www.thinkfree.gr/mertzos-apologia-timi-proedria-dimokratias/).
Απ’ ότι γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει άλλος Φλωρινιώτης που να είχε μαζέψει στα χέρια του τόση δύναμη, τόση εξουσία!
Είναι δυνατόν ένας τόσο ισχυρός Φλωρινιώτης, να μην έχει ασκήσει επιρροή στα του Νομού Φλώρινας; Λογικά δεν είναι δυνατόν και λογικά ο Μέρτζος έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή. Λογικά, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Νομός Φλώρινας είναι κυρίως δημιούργημα του Μέρτζου.
Ας δούμε ορισμένα γεγονότα, τα οποία ίσως δείχνουν ότι ο Μέρτζος έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στον Νομό Φλώρινας, αλλά ίσως και να οφείλονται σε συμπτώσεις. Ας βγάλει ο κάθε ένας τα συμπεράσματά του. Αυτά τα γεγονότα είναι τα εξής:
Επί ΝΔ και Κων. Μητσοτάκη, βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ εξεδήλωσε δυσαρέσκεια, διότι ερήμην του ο Μέρτζος έκανε ανακοινώσεις περί διαθέσεως κονδυλίων. Τόλμησε να συγκρουσθεί με τον Μέρτζο. Στις επόμενες εκλογές ο εν λόγω βουλευτής δεν εξελέγη.
Επί ΝΔ και Κων. Μητσοτάκη, άλλος βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κατελόγισε στον Μέρτζο ότι έκανε επίδειξη πολιτικής ισχύος χωρίς να είναι εκλεγμένος και «τόλμησε» να προκαλέσει τον Μέρτζο να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής. Τόλμησε να συγκρουσθεί με τον Μέρτζο. Στις επόμενες εκλογές και ο εν λόγω βουλευτής δεν εξελέγη.
Το Νυμφαίο, όσο ο Μέρτζος ήταν πρόεδρός της Κοινότητός του, έγινε πανέμορφο. Πως τόσα χρήματα βρήκαν τον δρόμο τους για να επενδυθούν στο Νυμφαίο επί Μέρτζου και όχι επί κάποιου άλλου;
Επί παντοδυναμίας ΠΑΣΟΚ και όχι μόνον, ο δεξιός Ν. Ι. Μέρτζος είχε πολύ καλές σχέσεις με τον σοσιαλιστή βουλευτή Φλώρινας και υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Λιάνη (και εξάδελφο της τότε συζύγου και νυν χήρας του Α. Παπανδρέου). Και οι δύο έλεγαν ότι συνεργάζονται «για το καλό» του Νομού Φλώρινας. Τότε, ο τότε μέγας και τρανός (και σήμερα εξαφανισμένος), Σωκράτης Κόκκαλης έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τον Νομό Φλώρινας και τον Γ. Λιάνη.
Όταν ο Μέρτζος ήταν πρόεδρος της Κοινότητας Νυμφαίου, εφημολογείτο ότι συχνά τον επισκεπτόταν διακριτικά (ινκόγκνιτο) ο Κώστας Λαλιώτης (δηλαδή το πολύ «βαθύ» ΠΑΣΟΚ) και μάλιστα συνοδευόμενος.  
Ο Ν. Ι. Μέρτζος έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στενές σχέσεις με τον αδιευκρίνιστου είδους «προοδευτικό» Γιάννη Μπουτάρη (που στηρίχθηκε, τουλάχιστον εμμέσως, από την ΝΔ για να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης!!!). Αυτή η σχέση έχει μεγάλο ενδιαφέρον…. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει οικολογικές ανησυχίες και έχει δημιουργήσει την δραστηριοποιούμενη στην Φλώρινα ΜΚΟ «Αρκτούρος» (η οποία ΜΚΟ έχει γίνει ένα είδος «γκουρού» σε θέματα περιβάλλοντος και έχει αναγάγει την αρκούδα σε «ιερή αγελάδα»). Επίσης, στον νομό Φλώρινας το περιβάλλον προστατεύεται με πάθος και με ευρωπαϊκές πλάτες, και σε περιοχές με ενδιαφέρον υπέδαφος. Ειδικότερα, για το περιβάλλον της Φλώρινας ενδιαφέρονται πολύ, στις μεν  Πρέσπες η WWF και η Αυστρία, στο δε χωριό Λέχοβο η Γερμανία. Με λίγα λόγια, πολύς πόνος πέφτει για το περιβάλλον και στον Νομό Φλώρινας, και ασφαλώς «για το καλό μας»!. Και, βεβαίως, όπου «το καλό μας» εκεί και ο Μέρτζος (εδώ δια της φιλίας με τον Μπουτάρη)….
Ο Μέρτζος και ο Μπουτάρης πέραν των μεταξύ τους φιλικών σχέσεων, έχουν αναπτύξει και επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Νομό Φλώρινας, και οι δύο στον τομέα της παραγωγής κρασιού (ο Μέρτζος δια εξ’ αγχιστείας στενού συγγενούς του, ο οποίος έγινε μεγαλο-εργοστασιάρχης στην Φλώρινα και τίθεται το ερώτημα: «γιατί ο συγγενής του Μέρτζου και όχι κάποιος άλλος;»).
Συγγενής (εξ’ αγχιστείας) του Μέρτζου είχε τοποθετηθεί σε ηγετική θέση της μονάδας της ΕΥΠ Φλώρινας, όπου και παρέμεινε επί πολλά χρόνια (δεκαετία;). Γιατί ο συγγενής του Μέρτζου και όχι κάποιος άλλος;
Ελληνικοί σύλλογοι (δηλαδή ΜΚΟ) διοικούμενοι από φίλους, ή και συγγενείς, του Μέρτζου κάνουν επαφές στο Μοναστήρι της ΠΓΔΜ (και γενικά ασχολούνται με το λεγόμενο «Μακεδονικό»!!!!!!). Όλοι ήταν, και είναι, με τον Μέρτζο μαζί, αν όχι μια οικογένεια, τουλάχιστον μια ωραία παρέα…. Άραγε χρηματοδοτούνται; Από ποιόν;
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα είδος «παράλληλων βίων» μεταξύ Μέρτζου και Νομού Φλώρινας.
Λέγεται (δεν είμαι βέβαιος, δεν έχω στοιχεία) ότι ο Μέρτζος εχρηματοδοτείτο αφειδώς για να κάνει αγώνα υπέρ της Ελληνικότητος της Μακεδονίας, ως σύγχρονος «Μακεδονομάχος». Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Αν ο Μέρτζος (ο πανίσχυρος σύγχρονος «Μακεδονομάχος») είναι υπέρ της πολυεθνικοποιήσεώς της Μακεδονίας, άρα υπέρ του αφελληνισμού της δια του «εντίμου συμβιβασμού» με τα Σκόπια τον οποίον προτείνει, το ίδιο θέλει και για την Φλώρινα; Και εάν το θέλει, το έχει προωθήσει; Και αν ναι, με ποιους τρόπους;
Στον νομό Φλώρινας γίνονται πολλά, πάρα πολλά. Τα περισσότερα από αυτά που γίνονται δεν δημοσιοποιούνται, ούτε «αναλύονται». Δεν γνωρίζω εάν ο Μέρτζος έχει σχέση με αυτά που γίνονται στον νομό Φλώρινας. Όμως, όλα αυτά που γίνονται καλόν είναι να ειδωθούν ΚΑΙ υπό το πρίσμα του, κατά Μέρτζον, «έντιμου συμβιβασμού» με την ΠΓΔΜ. Διότι οι καιροί είναι πονηροί. Πιθανόν τόσο πονηροί όσο και ορισμένοι άνθρωποι……



Διαβάστε περισσότερα ...