Δεν έχω προλάβει ακόμα να συναντηθώ με τη νεφρολόγο κ. Ρένα Βασιλείου και να τη γνωρίσω καλύτερα.                                                                                                                                                   Η ιστορία των καταγγελιών - συκοφαντιών για τη λειτουργία του τμήματος νεφρού στο νοσοκομείο Φλώρινας, έχει ξεκαθαρίσει κατά κάποιον τρόπο μετά το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Νεφροπαθών Φλώρινας  και ο Ιατρικός Σύλλογος Φλώρινας, υπερασπιζόμενοι αμφότεροι την ιατρό  κ.Ρένα  Βασιλείου η οποία καλό πήγε  να κάνει και κακό την βρήκε!

Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος, πως η κ. Βασιλείου "έχει μπεί στο μάτι"! Και επειδή αυτό το μάτι είναι το καταστροφικό μάτι της Φλώρινας, σκέφτηκε - το μάτι-  πως η αποτελεσματικότερη λύση είναι "να βγάλει τα μάτια" της γιατρού!

Η Φλώρινα, είναι αιχμάλωτη ενός νοσηρού κατεστημένου σε όλα τα επίπεδα ζωής και λειτουργίας αυτής της πόλης. Ενός κατεστημένου που έχει ορίσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για να μπορεί να ελέγχει και να εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα. Όταν το κατεστημένο αισθανθεί πως αυτή  "η τάξη" κινδυνεύει από πρόσωπα δημιουργικά με καινοτόμες ιδέες, διάθεση δημιουργίας και προσφοράς, εκδηλώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Λασπολογίες, συκοφαντίες, ύβρεις, ψέμματα , με στόχο πάντα να πλήξει τη προσωπικότητα όποιου αισθάνεται πως θα του " χαλάσει τη σούπα".

Βρέθηκα πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα. Γνωρίζω και άλλους που το κατεστημένο τους μισεί επειδή δεν μπορεί να τους αγγίξει.  Το έργο αυτό το έχω ξαναδεί και λυπάμαι ιδιαίτερα. Θεωρώ τυχερή την κ. Βασιλείου που δίνει αυτή τη μάχη, που δεν αποτελεί μέρος αυτού του καταεστημένου. . Να είναι βεβαία πως θα νικήσει.                                                                                Η ευχή της εφημερίδας μας και η προσωπική  ευχή μου είναι να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα και να ξεσκεπάσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Σας παραθέτω, το σημείωμα της κ. Βασιλείου, που αυθόρμητα μου το έστειλε στο face book  σε ένα σχόλιό μου  σε ανάρτησή της,

Ντόρη Κουτουράτσα



                                                                    Ρένα Βσιλείου

ΝΤΟΡΗ τα πράγματα είναι ΠΑΝΤΑ πάρα πολύ απλά : 
                                                                             
 Ξεκίνησα μια προσπάθεια αναβάθμισης του τμήματος που παρέλαβα.                                                     Η επιστήμη προχώραγε , το ίδιο και η έρευνα : έπρεπε αν προσαρμοστούμε στα νέα επιστημονικά δεδομένα. 
Η προσπάθεια αυτή της μεταρρύθμισης δημιουργεί πάντοτε μια ΚΡΙΣΗ, ποικίλου χρονικού διαστήματος.Αυτό προκάλεσε ΠΑΝΙΚΟ στον περίγυρο.
Γιατί;
Διότι δεν μπορούσε να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της αναβάθμισης άρα ούτε και να ανεχτεί το είδος , το βάθος αλλά και την διάρκεια της ΚΡΙΣΗΣ. Αυτό σε μια κλειστή κοινωνία ,σε ένα ακόμη πιο κλειστό σύστημα προκάλεσε φόβο,προκατάληψη,αναταραχή, συσπείρωση των ήδη υπαρχόντων ομάδων και τελικά ΠΑΝΙΚΟ.
Οι αλλαγές απαιτούν χρόνο και συναίνεση .Η συναίνεση απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας μέσω της ΠΑΙΔΕΙΑΣ(εκπαίδευσης) .Συχνά όμως δεν έχεις χρόνο διότι πχ έχεις να κάνεις με ζωές σε κίνδυνο,οπότε οι αλλαγές επέρχονται πιο βίαια 
.Ο παράγοντας που επιδείνωσε εδώ τα πράγματα και τα οδήγησε σε επίταση της κρίσης και επαπειλούμενο αδιέξοδο ήταν ο φόβος ότι θα προκληθεί μεγάλη αναταραχή στα ήδη κεκτημένα των ομάδων , η απροθυμία να απορροφηθούν οι κραδασμοί της κρίσης διότι δεν κατέστη σαφής η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της αλλαγής και κύρια ο ΠΑΝΙΚΟΣ . 
Ο φόβος πυροδότησε σενάρια στις πιο γόνιμες φαντασίες, που άρχισαν να αναδύουν οσμές καχυποψίας έως άφατης δυσωδίας κακοήθειας . Το χάσμα έπρεπε να γεφυρωθεί με εκπαίδευση αλλά δεν υπήρχε χρόνος
.Υπάρχουν όμως και κάποιες συνειδήσεις οι οποίες στρεβλώνουν πάντοτε την πραγματικότητα , αδυνατώντας να προορήσουν τα οφέλη της αλλαγής από αρχέγονα ένστικτα όπως η ζήλεια , ο φθόνος, ο εγωισμός και ο φόβος . 
Γι αυτό και το πλέον ιδεατό πολιτικό σύστημα αδυνατεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα διότι πρέπει εκ βαθέων να αλλάξει η νοοτροπία μας και να αντιληφθούμε πως όταν υπηρετείται το ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ συμφέρον αυτομάτως υπηρετείται και το ΑΤΟΜΙΚΟ . Το αντίθετο όμως δεν επιφέρει κατ ανάγκης και οφέλη στην ομάδα και στην κοινωνία .Τόσο απλά.
Και φυσικά επειδή τα πάντα είναι πολιτική , υπήρξαν και κάποιοι που λειτούργησαν ως καταλύτες επιβλαβών χημικών αντιδράσεων : επιτάχυναν αντιδράσεις που έπρεπε να κατευναστούν.
Διόγκωσαν προβλήματα που έπρεπε να ελαχιστοποιηθούν.Προσβλέποντας σε μικρονοικά πρόσκαιρα ολιγόζωα οφέλη .Διότι η αλήθεια πάντα σαν το φως του ήλιου διαπερνά τα σκοτάδια διαλύοντας τα και εξοστρακίζοντας τις σκιές εκεί που πάντα ανήκαν : στην χώρα της λήθης . Και φυσικά η ΑΛΗΘΕΙΑ αενάως επιβάλλει την παρουσία της....!!!!

5 comments :

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία γράφει η κα γιατρός.Καλύτερα να τους γράψει και να αρχίσει να γράφει.Το χει.Και μετά που θα πληρώνουν να την διαβάζουν θα την εκτιμάν κιόλας.

Ανώνυμος είπε...

Η γιατρίνα είναι βράχος.Ψυχούλα.Μακάρι να αντέξει,να μείνει.Και σαν τον κούκο να φέρει την άνοιξη.

Ανώνυμος είπε...

Ένας άνθρωπος με επίπεδο.Φαίνεται που δεν είναι Φλωρινιώτισα.

Ανώνυμος είπε...

Η γιατρός,οι γιατροί,οι νοσηλευτές όλοι δίνουν αγώνα.Ας μην τους υποτιμάμε γιατί μόνο αυτούς έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως στον άρχοντα των δαχτυλιδιών " το μάτι " εξοντώνεται.Κάποτε θα έρθει η ώρα και του φλωρινιώτικου ματιού.

Δημοσίευση σχολίου