12:40 π.μ.

ΜΕΡΤΖΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ «ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»,

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |






1-6-2018

Γράφει ο Π. Χ Αλτίνης
ΜΕΡΤΖΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ «ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»,
Το να δοθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια σημαίνει πρώτα αφελληνισμό της Μακεδονίας και μετά πολυεθνικοποίησή της. Αυτή είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων απέναντι στην Μακεδονία. Ήταν επί κομμουνισμού της ΕΣΣΔ και μετά έγινε και η πολιτική  του καπιταλισμού των ΗΠΑ!!!!
Πριν πέσει ο κομμουνισμός, οι ΗΠΑ υποστήριζαν την Ελληνικότητα της  Μακεδονίας. Και ο Μέρτζος τότε υποστήριζε το ίδιο. Αφού έπεσε ο κομμουνισμός οι ΗΠΑ άρχισαν να υποστηρίζουν τα αντίθετα. Και ο Μέρτζος άλλαξε τροπάριο. Ο Μέρτζος σήμερα προτείνει «έντιμο συμβιβασμό» στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Δηλαδή, προτείνει το όνομα «Μακεδονία» να δοθεί στα Σκόπια.
Αφού ο Μέρτζος ξεκίνησε αγώνα για να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) εξέδωσε ένα βιβλίο-λεύκωμα του Μέρτζου με τίτλο «Άνω Μακεδονία». Να συμπεράνουμε ότι η ΠΔΜ συμφωνεί να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια; Αν ναι, γιατί δεν βγαίνουν να το δηλώσουν δημοσίως;


Υπήρξαν και αυτοί που χειροκρότησαν την έκδοση του βιβλίου του Μέρτζου από τη ΠΔΜ.
Ειπώθηκε από φίλο του Μέρτζου ότι: «….. ο τίτλος του το «ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» που επέλεξε ο κύριος Μέρτζος έχει ειδικότατον συμβολισμό….», χωρίς να μας πεί ο εν λόγω φίλος του Μέρτζου ποιο, κατά την γνώμη του, είναι το μήνυμα που θέλει να «περάσει» ο Μέρτζος με αυτόν τον «ειδικότατο συμβολισμό».
Συμφωνώ ότι η επιλογή του τίτλου από τον Μέρτζο έχει ειδικότατο συμβολισμό. Εγώ όμως θα πω ξεκάθαρα ποια είναι η γνώμη μου, σχετικά με το μήνυμα που δίνει την εντύπωση ότι θέλει να «περάσει» ο Μέρτζος με αυτόν τον ειδικότατο συμβολισμό.
Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ένα από τα ονόματα που φημολογείται ότι θα πάρουν τα Σκόπια είναι «Άνω Μακεδονία», όπως και ο τίτλος του βιβλίου του Μέρτζου. Το μήνυμα που θέλει να «περάσει» ο Μέρτζος με τον τίτλο «Άνω Μακεδονία», δεν μπορεί παρά να εναρμονίζεται με το ότι ο Μέρτζος θέλει να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια.
Σημειωτέον πως το βιβλίο του Μέρτζου αναφέρει ότι το όνομα «Άνω Μακεδονία» είναι Ελληνικό (πράγμα που το ξέρουν και οι πέτρες, δεν περίμενε κανείς το βιβλίο του Μέρτζου για να το μάθει!!! άρα γιατί μας το λέει ο Μέρτζος;;;;;). Αφού είναι Ελληνικό το όνομα, πως συμφωνεί ο Μέρτζος να δοθεί σε μη-Έλληνες; Εκτός και εάν ο Μέρτζος θεωρεί τους Σκοπιανούς Έλληνες; Αν ναι, γιατί δεν βγαίνει να το πει ευθέως; Όμως, ο Μέρτζος μάλλον δεν εννοεί κάτι τέτοιο, διότι ο ίδιος λέει ότι: «Από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ. εγκαταστάθηκαν διαδοχικά στον χώρο Σλάβοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Εβραίοι, Οθωμανοί κ.ά. που όλοι τους ονομάζονταν Μακεδόνες αλλά αυτοπροσδιορίζονταν φυλετικά: Έλληνες Μακεδόνες, Τούρκοι Μακεδόνες κ.ο.κ.» (http://www.kathimerini.gr/942106/article/epikairothta/politikh/entimos-symvivasmos-me-to-kratos-twn-skopiwn)  Δηλαδή αυτό που μας λέει ο Μέρτζος είναι ότι όλοι αυτοπροσδιορίζονταν (μήπως συνεχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται;;;;) ως Μακεδόνες. Όμως ας μας πει ο Μέρτζος, το ότι αυτοπροσδιορίζονταν ως Μακεδόνες, σημαίνει ότι ήταν Μακεδόνες; Αν ναι, τότε η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνον Ελληνική!!!! Αν αυτά πρεσβεύει ο Μέρτζος σήμερα, γιατί δεν τα πρέσβευε παλιότερα;;;;;
Τι εννοεί, λοιπόν, ο ποιητής;;;;; Με τον αστυφύλαξ ή με τον χωροφύλαξ;;;;;;;
Δεν αποκλείεται ο Μέρτζος, με το παραπάνω βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο που το εξέδωσε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η ΠΔΜ, να προσπαθεί να «θολώσει τα νερά», να δημιουργήσει σύγχυση. Ίσως, αναφέροντας ότι το «Άνω Μακεδονία» είναι Ελληνικό, να θέλει να μετριάσει την αντίδραση στο πρόσωπό του. Διότι πολλοί έχουν στραφεί εναντίον του, από τότε που από «μακεδονομάχος» μας βγήκε «Μπουτάρης».
Ίσως όμως υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό. Μπλέκουν, μπερδεύουν το όνομα «Άνω Μακεδονία» των αρχαίων προγόνων μας, με το όνομα που λέγεται ότι θα δοθεί στα Σκόπια. Τα μπερδεύουν την στιγμή που είναι έτοιμοι να δώσουν το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια. Τα μπερδεύουν αυτήν την στιγμή, για να μπερδέψουν εμάς τους Έλληνες ώστε να μην αντιδράσουμε. Φωνάζουν ότι το όνομα «Άνω Μακεδονία» είναι Ελληνικό, υπονοώντας ότι, δίνοντας ένα Ελληνικό όνομα στα Σκόπια, θα τα Ελληνοποιήσουμε. Άρα, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αντιδράσουμε στο δόσιμο του ονόματος.
Όμως, η αλήθεια είναι άλλη. Δίνοντας το όνομα Μακεδονία το αφελληνίζουμε και δεν Ελληνοποιούμε τα Σκόπια.
Αν βαφτίσεις το κρέας «ψάρι», δεν το κάνεις «ψάρι», παραμένει κρέας. Το μόνο που κάνεις είναι ότι μπερδεύεις την έννοια «κρέας» με την έννοια «ψάρι». Οπότε αυτός που θέλει να παραγγείλει κρέας δεν ξέρει πώς να το πει. Είτε το πει «κρέας», είτε το πει «ψάρι», θα του σερβίρουν ό,τι θέλουν. Και αν θέλει κρέας και του φέρουν ψάρι, και προσπαθήσει να αντιδράσει, η συζήτηση δεν θα είναι «γιατί μου έφερες άλλο από αυτό που παρήγγειλα», αλλά «τι εννοείς και τι εννοώ λέγοντας κρέας ή ψάρι».

Δηλαδή, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Πύργο της Βαβέλ!!!! Θέλουν οι Έλληνες να ψαχνόμαστε και να αναρωτιόμαστε τι εννοεί ο κάθε ποιητής λέγοντας «Άνω» ή «Βόρεια» ή «τρέχα-γύρευε» Μακεδονία ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ!!!!!!! Και όσο οι Έλληνες θα ψαχνόμαστε ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΜΕ,  οι πονηροί θα έχουν κάνει την δουλειά τους…..!!!!! Θα έχει δοθεί το όνομα Μακεδονία, θα έχει αφελληνιστεί το όνομα Μακεδονία, θα έχει πολυεθνικοποηθεί το όνομα Μακεδονία (ίσως και με σφαγές μέσα στα Σκόπια) και ο Ελληνικός λαός θα έχει πιαστεί κορόϊδο για άλλη μια φορά!!!!! Και όταν ξυπνήσει ο Ελληνικός λαός, θα του πουν ότι υπάρχουν πολλά είδη «Μακεδόνων»… Και Ελληνο-μακεδόνες, και σλαβο-μακεδόνες, και μακεδονο-μακεδόνες, και βλαχο-μακεδόνες, και αλβανο-μακεδόνες, και βουλγαρο-μακεδόνες, και σερβο-μακεδόνες, και τουρκο-μακεδόνες, και εβραιο-μακεδόνες……. Και μετά θα του πουν ότι, όπως υπάρχουν τέτοιοι Μακεδόνες στην σημερινή χώρα των Σκοπίων, τέτοιοι Μακεδόνες υπάρχουν και στην Ελλάδα, στην περιοχή που λέγεται «Μακεδονία»…… Και θα ζητάνε και περιουσίες, και μνημεία και σύμβολα…… κλπ, κλπ, κλπ ……
Θα μου πείτε ότι είμαι καχύποπτος. Είμαι πολύ καχύποπτος!!!!! Είμαι διότι βλέπω τέως «μακεδονομάχους» να προτείνουν «έντιμο συμβιβασμό» και να εκχωρούν το όνομα «Μακεδονία»!!!! Διότι βλέπω «σκληρούς δεξιούς» να συμφωνούν και να αλληλο-υποστηρίζονται με «φιλελέδες» και «προοδευτικο-αριστερο-διεθνιστές»!!! Διότι βλέπω «σκληρούς πατριώτες» να εναρμονίζονται με την πολιτική ξένων δυνάμεων και να γίνονται «κοσμοπολίτες». Διότι βλέπω έναν, τον ίδιο, άνθρωπο να έχει αγαστές σχέσεις επί 60 περίπου χρόνια με την κάθε εξουσία κάθε ιδεολογίας και χρώματος. Είμαι καχύποπτος, διότι όπου και να κοιτάξεις ασχολούμενος με το θέμα των Σκοπίων, πάντα βλέπεις έναν και τον αυτόν άνθρωπο, τον Μέρτζο!!! Είμαι καχύποπτος, διότι βλέπω τον Νίκο Μέρτζο να έχει γίνει Γιάννης Μπουτάρης!!!!!! Είμαι καχύποπτος, διότι βλέπω ότι ο Μέρτζος, και ως «μακεδονομάχος» και ως «Μπουτάρης», έχει υποστηρικτές προερχόμενους από αντίπαλες παρατάξεις και μέσα στα όργανα της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας!!!! Είμαι καχύποπτος διότι βλέπω να λιβανίζουν τον Μέρτζο χωρίς να τον ρωτάν: «Γιατί άλλαξες γνώμη; Πότε είχες δίκαιο, τότε ή τώρα;»
1-6-2018
Π. Χ Αλτίνης



14 comments :

Ανώνυμος είπε...

Αυτό , και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα είναι παλιά μου τέχνη κόσκινο. Στην ανωτέρω έκδοση , κοτσάρουν τα ονόματα του Μέρτζου και κάποιου Γιάννη Γιανέλλου ο οποίος είναι φωτογράφος. Και επειδή ο Μέρτζος δεν είναι ιστορικός - εκτός και αν τον χρίσανε ιστορικό - όταν θέλουν το περνάνε σαν ιστορική έκδοση και όταν δεν τους βγαίνει σαν λεύκωμα φωτογραφιών! Είναι αυτό που πολύ εύστοχα επισημαίνει ο κ. Αλτίνης πως βαπτίζουμε το ψάρι κρέας, και τ κρέας ψάρι.

Ανώνυμος είπε...

Η παραπάνω έκδοση την οποία προλογεί και ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης - αναθεμά με αν καταλαβαίνει και ο ίδιος τι θέλει να πει - διατίθεται στην τιμή έκδοσης γύρω στα 35 ευρω και με έκπτωση σε τιμή πολιτείας στα 25 ευρώ περίπου. Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος τι σημα΄νει τιμή πολιτείας και ποιός τσεπώνει αυτά τα χρήματα; Η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας το χρηματότησε ως τι;

Unknown είπε...

Μιαλιασε η γλωσσα μου και κανείς δεν ακούει.
ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΜΕ το όνομα Μακεδονία ως ονομασία κρατικής οντότητας καθην στιγμή ειμαστε οι κληρονόμοι του ιστορικού τμήματος της ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ και οι συνεχιστές της ιστορίας της.

Ανώνυμος είπε...

Η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας μάλλον δεν κατάλαβε το τι έκανε. Μάλλον έχουν πολιτικό IQ, άϊ-κιού, ραδικιού. Καίγονται να δείξουν ότι συμφωνούν με τα κόμματά τους.

Ανώνυμος είπε...

Κάνουν προπαγάνδα για να δοθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Ντροπή στον Καρυπίδη. Κατάντησε ουρά τιυ Μέρτζου. Ξεχνάει ότι ομοϊδεάτες του εμπόδισαν την παρασημοφόρηση του Μέρτζου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανώνυμος είπε...

Λεφτά της Περιφέρειας ξοδεύονται για να φαίνεται ο Μέρτζος και να το παίζει την μια έτσι και την άλλη αλλιως. Μια ζωή ι λαός χρηματοδοτεί τον Μέρτζο. Παλιά για να μιλάει για Ελληνική Μακεδονία και σήμερα για να δοθεί τον όνομα στα Σκόπια. Ο Μέρτζος να λέει ότι θέλει κι εμείς να τον πληρώνουμ.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γέλασα με τον Δακή και αυτά που είπε για ειδικότατοΝ (μ' άρεσε το "Ν" στο τέλος) συμβολισμό. Τι ειδικότατοΝ συμβολισμό είδες ρε Δακή; Για πες μας με δική σου λόγια. Αλλά να καταλαβαίνουμε κι εμείς κι εσύ τι λες.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 4 Ιουνιου 2018 ώρα 2.33 ο Καρυπίδης δεν καταλαβαίνει τι λέει; Ο δικός σου ο Δακής καταλαβαίνει;

Ανώνυμος είπε...

Τον Μέρτζο προβάλεις ρε Καρυπίδη; Τον Μέρτζο! Καλά ρε Καρυπίδη οι δεξιοί να τον θέλουν. Εσείς οι αριστεροί; Ξέρεις ρε τι θα πει Μέρτζος; Ρώτα ρε κανέναν στην Φλώρινα να σου πει. Ρώτα στο Νυμφαίο να σου πουν για τον Μέρτζο.

Ανώνυμος είπε...

Ρωτήστε κανέναν παλιό τι έλεγε ο Μέρτζος τότε, όταν έλεγε ότι η Μακεδονία είναι μόνο Ελληνική για τους ντόπιους; Τους θεωρούσε Έλληνες; Τους θεωρούσε πατριώτες; Τώρα λέει ότι οι ντόπιοι είανι "οι καλύτεροι Έλληνες". Τότε τι έλεγε;

Ανώνυμος είπε...

Για διαβάστε εδώ στα αγγλικά https://en.wikipedia.org/wiki/Alcibiades_Diamandi !!!!! Λέει για κάποιους που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους βλάχους σαν μη-Έλληνες, σαν ρουμανο-λατινική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα, που ήθελαν να αποσπάσουν εδάφη της Ελλάδας για να κάνουν βλάχικο (μη-Ελληνικό) κράτος με όνομα «Πριγκηπάτο της Πίνδου» και που είχαν και βλάχικο (μη-Ελληνικό) στρατό, με το όνομα «Λεγεώνα των Βλάχων». Αναφέρει ότι και ο πατέρας του Νίκου Μέρτζου ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Λέει: «On March 1, 1942, Diamandi issued an ample Manifesto which was published in the local press and republished by Stavros Anthemides in 1997 (in his book on the Vlachs of Greece; see bibliography). The Manifesto was co-signed by leading Aromanians (Vlachs) intellectuals such as: …………….Giovani Mertzios of Neveska (whose son Nik. Merztios, in a twist of history, is a well known pro-Greek Vlach author of Greece)» Αληθεύουν όλα αυτά; Ξέρει κανείς; Είναι δυνατόν; Μου φαίνεται απίστευτο. Ο Νίκος Μέρτζος ήταν στα μέσα και στα έξω με όλους, με την χούντα, με τους Καραμανλήδες, με τους Μητσοτάκηδες, με τον Παπανδρέου (και λόγω φιλίας με Λιάνη). Όλοι τον είχαν στα ώπα-ώπα. Και ο πατέρας του να μιλάει για βλάχικο έθνος; Και τώρα αυτός από σκληρός πατριώτης να λέει να δώσουμε το όνομα Μακεδονία; Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα;

Ανώνυμος είπε...

Θυμαμαι είχε γίνει και έκδοση ενός περίεργου βιβλίου με υποβολιμαίο τίτλο "δύο πόλεις μία ιστορία". Αφορά την Φλώρινα και το Μοναστήρι ( Μπίτολα ) Αυτό που αναφέρεις κ. Αλτίνη ότι έχουν ευθυγραμμισθεί άτομα υπεράνω υποψίας σε πολλούς χώρους επαληθεύει αυτό που σκέφτομαι.

Αναφερόμενος στον κ Μέρτζο μην ξεχνάμε και στον κ Μπουτάρη για αυτούς ισχύει το εξής "ΤΟ ……………ΜΑ ΖΗΛΈΨΑΝ πολλοι τους ……..ΤΕΣ ΚΑΝΕΙΣ"

ΚΑΛΟ …………….. ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΟΥΣ υπέργηροι ΞΕΝ…………ΛΟΙ ΚΑΙ ΞΕΜ…………..ΝΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Πως λένε 11.35 κατά μάνα κατά κόρη , ή αλλιώς σόι πάει το βασίλειο! Ο Μέρτζοσ το κληρονομικό χάρισμα το πήρε από τομ μπαμπά του!

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει εντύπωση ότι η Κρουά δεν δημοσιεύει κανένα σχόλιο που να μιλάει υπέρ του Μέρτζου. Υπάρχουν τέτοια σχόλια και δεν τα δημοσιεύει η Κρουά ή δεν υπάρχουν τέτοια σχόλια; Βέβαια, έχω διαβάσει πολλά άρθρα που τα σέρνουν άγρια στον Μέρτζο αλλά δεν έχω δει κανένα σχόλιο να τον δικαιολογεί. Που είναι αυτοί τρέχουν από πίσω του; Περιμένουν να περάσει η μπόρα για να συνεχίσουν να κάνουν τον φίλο στον Μέρτζο; Τώρα να του δείξουν ότι τον εκτιμούν. Αλλά μάλλον είναι καιροσκόποι, ρουφιάνοι και γλείφτες. Και ο τόπος μας έχει παράδοση στην παραγωγή τέτοιων φρούτων. Μέρτζο να τα βλέπεις για να βλέπεις ποιοί σου κάνουν τον φίλο. Θα σε πουλήσουν χωρίς δεύτερη σκέψη.

Δημοσίευση σχολίου