Θα μπορούσα να ξεκινήσω την συνέντευξη με τον κ. Μιχάλη Χάτζιο, διασκευάζοντας τον στίχο του τραγουδιού, «κοίτα Μιχάλη μας, το χάλι μας»!

Χαρακτηριστικό της παρουσίας του Μιχάλη Χάτζιου στα κοινά, είναι ο δυναμισμός των προτάσεων και των παρεμβάσεων που καταθέτει δημόσια, με τόλμη και επιχειρήματα. Έτσι έχουμε μία πιθανότητα να αναδειχθούν τα προβλήματα και να αναζητηθούν λύσεις.

Ο Μιχάλης Χάτζιος, είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βασίλη Γιαννάκη «ΦΛΩΡΙΝΑ τόπος ζωής μας».
Είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα με μία αδιάλειπτη παρουσία στα κοινά,  από τα μαθητικά του χρόνια και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, έχει μία σταθερή παρουσία στον δήμο Φλώρινας.

Δεν θα τον χαρακτήριζα «συνήθη ύποπτο», δηλαδή έναν από αυτούς που δεν χάνουν εκλογές για εκλογές και δεν καταφέρνουν να αρθρώσουν μία άποψη. Το αντίθετο.

Ο Μιχάλης Χάτζιος, πρόσφατα, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, έχει καταθέσει 28 προτάσεις για τα προβλήματα του δήμου Φλώρινας, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, με παρατηρήσεις, ιδέες και λύσεις! 
Τολμάει να μιλήσει, μέσα μια σειρά ενυπόγραφων προτάσεων στο θεσμικό όργανο που συμμετείχε με πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων και δημοσιευμάτων  είναι πάντα  δίπλα στους συνδημότες του και στα προβλήματα τους.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη έναρξη λειτουργίας στον Δήμο μας της «Γραμμής Εξυπηρέτησης του Δημότη»,   την οποία πρότεινε με ενυπόγραφη και δημόσια πρόταση του και η δημοτική αρχή, ο κ. Δήμαρχος Γιάννης Βοσκόπουλος, την υιοθέτησε και την  υλοποίησε άμεσα.

Η εμπειρία του είναι μία συμπυκνωμένη δύναμη, για να δώσει ακόμα μία φορά ώθηση στον δήμο Φλώρινας, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος . 

Η αγάπη του για την Φλώρινα τόπος ζωής μας, συνοψίζεται σε 100 λέξεις, στο προεκλογικό του φυλλάδιο με κεντρική ιδέα:
Να φροντίσουμε τον Δήμο μας όπως φροντίζουμε το σπίτι μας και να τον δούμε να μεταμορφώνεται σε έναν Δήμο που πραγματικά μας αξίζει!

ΝτόρηΚουτουράτσα
19-5-2019


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Κύριε Χάτζιε, μέσα από την πολύχρονη παρουσία σας  στον δήμο Φλώρινας 1998 -2019 , ποιος είναι κατά την γνώμη μας ο πλέον ικανός δήμαρχος που αποτελεί πρότυπο δημάρχου;  

Πιστεύω πως ο Χρήστος Αλεμπάκης υπήρξε ίσως ένας από τους καλύτερους δημάρχους της Φλώρινας και ένα  υπόδειγμα εντιμότητας και εργατικότητας. Είχα την τύχη να συμμετέχω σε μια Δημοτική αρχή για την οποία είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά οι συνδημότες μας μιλούν με τα καλύτερα λόγια.  Μια δημοτική αρχή που έδρασε με εντιμότητα αφήνοντας συγκεκριμένο έργο και θετικό αποτύπωμα στη διαχείριση των ζητημάτων του Δήμου. Δεν υποτιμώ καμία Δημοτική αρχή από τις υπόλοιπες, αλλά είναι πιστεύω κοινή πεποίθηση ότι η «δημαρχία Αλεμπάκη» ήταν πραγματικά μια από τις καλύτερες που πέρασαν από τον τόπο μας..

Ο Βασίλης Γιαννάκης, ως υποψήφιος δήμαρχος, έχει τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου δημάρχου;

Πιστεύω πως ο κ. Γιαννάκης συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά που οφείλει να διαθέτει ένας εν δυνάμει δήμαρχος στην εποχή μας.
 Καταρχάς είναι ένας έντιμος και δυναμικός άνθρωπος που εργάζεται με μεθοδικότητα. 
Είναι αποφασιστικός και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι πως «ακούει» και είναι δεκτικός σε εισηγήσεις
Η «φρεσκάδα» του και τα χαρακτηριστικά που προανέφερα είναι σε πλήρη συνάφεια με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης, όπως αυτό διαμορφώνεται με την απλή αναλογική και τις επιβεβλημένες πια συνεργασίες που απαιτούνται για τη διοίκηση ενός Δήμου.
 Έχει πλήρη επίγνωση του συνθετικού ρόλου που θα κληθεί να παίξει από τη θέση του δημάρχου και είναι εύκολα διακριτή η έμφυτη συνεργατική αντίληψη που τον διακρίνει σαν προσωπικότητα.

Τι αλλάζει στους δήμους με το σύστημα απλής αναλογικής;

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία εδρών για κανέναν από τους υποψηφίους δημάρχους.
 Επομένως, φυσική συνέπεια αυτής της νέας πραγματικότητας, είναι η συνεννόηση και η συνεργασία των μεταξύ παρατάξεων στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Οι άνθρωποι που θα εκλεγούν θα πρέπει να είναι οπλισμένοι με πείρα, γνώση και σχέδιο για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Να έχουν έμφυτη τη διάθεση για συνεργασίες και στέρεα την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

Οι συνδημότες μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι λύσεις θα προκύψουν μέσα από συνεννοήσεις και κοινές δράσεις.               
Το επιβάλλει ο νέος νόμος με την απλή αναλογική αλλά κυρίως το επιβάλλουν οι ανάγκες του δήμου μας.
Ο τόπος μας πλήρωσε πολύ ακριβά τις άγονες αντιπαραθέσεις και τους ρεβανσισμούς. 
Δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος για την επανάληψη ίδιων στάσεων και πρακτικών από κανέναν.

Παρακολουθώ εδώ και καιρό πως έχετε μια συνεχή παρουσία και συχνά παρεμβαίνετε με δημοσιεύματα για τα προβλήματα του τόπου.
Εισακούονται αυτές οι παρεμβάσεις ή καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων;

Καταρχάς πιστεύω πως είναι χρέος όλων των αιρετών να υπηρετούν με συνέπεια τη θεσμική θέση που τους αναθέτουν οι συνδημότες μας. 
Ανεξάρτητα από το αν αυτή είναι  στα έδρανα της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας. Ο κόσμος με την ψήφο του πάντα μας κατατάσσει εκεί που αυτός κρίνει και εμείς οφείλουμε να σεβόμαστε απόλυτα αυτήν την επιλογή του.
Πιστεύω πως αυτός είναι ο τρόπος  να είμαι δίπλα στους συνδημότες μου και στα προβλήματα τους. Αυτό το όφειλα στους εκατοντάδες συμπολίτες μας που με εξέλεξαν και κυρίως το όφειλα στον τόπο μου και στους ανθρώπου του. Όλους τους ανθρώπους του.
Η «Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη»,  ήταν μία από τις προτάσεις μου,  την οποία πρότεινα δημόσια και ενυπόγραφα στην δημοτική αρχή.  Ο κ. Δήμαρχος Γιάννης Βοσκόπουλος, την υιοθέτησε και την  υλοποίησε άμεσα και αυτό είναι προς τιμήν του.

Κ. Χάτζιε, μιλάτε για την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης του Δήμου. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι εννοείτε;

Δεν μπορούμε να μιλούμε για έναν σύγχρονο Δήμο με διαχωρισμούς του τύπου «πόλη» και «χωριά». Η ενοποίηση είναι γεγονός και όποιος αρνείται να το κατανοήσει, κινείται στη σφαίρα της γραφικότητας.
Κατά τη γνώμη μου οφείλουμε να καταλάβουμε ότι μιλάμε πια για έναν ενιαίο κοινωνικό ιστό και μάλιστα πιστεύω βαθιά ότι η ύπαιθρος είναι ουσιαστικά ο «πνεύμονας» της πόλης.
Είναι επιτακτική η ανάγκη η σχέση πόλης και υπαίθρου να στηρίζεται, με απλά λόγια, σε μια βάση ισόρροπης ανάπτυξης.

Δικαίωμα στην παιδική χαρά, στο γήπεδο 5Χ5  και σε τόσες άλλες ψυχαγωγικές δομές έχουν και τα παιδιά της πόλης, αλλά και τα παιδιά της Μελίτης, του Παπαγιάννη και της Ιτιάς.                                                                            

Δικαίωμα σε ένα εξωραϊσμένο και περιποιημένο πάρκο έχουν και οι γιαγιάδες της πόλης αλλά και οι γιαγιάδες της Κολχικής, της Υδρούσας και του Πολυποτάμου και όλων των άλλων χωριών.                                                                                                                                     
Δικαίωμα σε ένα αξιοπρεπές οδικό δίκτυο έχουν όλοι οι οδηγοί.                                                                                                 
Δικαίωμα σε μια θεατρική παράσταση έχουν επιτέλους και οι κάτοικοι των χωριών!

Οποιαδήποτε απόπειρα διαχωρισμού της πόλης και των χωριών είναι τουλάχιστον άστοχη και σίγουρα βλάπτει τόσο την ψυχική όσο και την ουσιαστική ενοποίηση του Δήμου.


Είναι κρίσιμες οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;

Όλες οι εκλογικές διαδικασίες κατά καιρούς χαρακτηρίζονται και είναι κρίσιμες. Ο δημότης έχει την ευκαιρία να «μιλήσει» με την ψήφο του κάθε τέσσερα χρόνια και αυτό από μόνο του κάνει κάθε εκλογική διαδικασία ξεχωριστή και σημαντική.                                                                                                                                                                                             
Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πρόσθετη βαρύτητα και κρισιμότητα, αφού οι προκλήσεις θα είναι αυξημένες και τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας είναι ήδη πολλά.                                                                                                             

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για τον Δήμο μας; 

Το όραμα μου είναι να μη θλίβομαι για τον τόπο μου.                                                                Το όραμα μου είναι να μην επιστρέφω από κάποιο ταξίδι ενθουσιασμένος από αυτά που είδα εκεί και να στενοχωριέμαι με την κατάσταση που επικρατεί εδώ. 
Το όραμα μου είναι να μιλούν στα Τρίκαλα για την Φλώρινα και όχι στη Φλώρινα για τα Τρίκαλα. 
Το όραμά μου είναι να μην παραμένει αναξιοποίητο κανένα από τα δυναμικά πλεονεκτήματα του Δήμου.                                
Το όραμα μου είναι να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν τόπο λίγο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε.                           
 Μην ξεχνάμε ποτέ ότι τον τόπο αυτόν τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και πρέπει να τους τον παραδώσουμε καλύτερο.
                                                                                                                                            








0 comments :

Δημοσίευση σχολίου