Του, του, ου,ου… Έφθασε στις 10 παρά το πρωί της Κυριακής 14-10-2012 το τρένο στη Φλώρινα. Επιτέλους! Μετά από σχεδόν ενάμισυ χρόνο και κάτι παραπάνω.

Περιέργως, εκείνο τον Γενάρη, βγήκαμε οι Φλωρινιώτες από τη χειμερία νάρκη και διαδηλώσαμε, διαμαρτυρηθήκαμε, θελήσαμε ίσως να διαμαρτυρηθούμε για την απομόνωσή μας που μας τη κάνανε ακόμα μεγαλύτερη με τη διακοπή των δρομολογίων.

Χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας μαζεύτηκαν, το τρένο έγινε η καραμέλα στα χείλη των φορέων, αλλά τρένο δεν έρχονταν.

Αναδείχτηκε το θέμα, όσο τίποτα άλλο. Σηκώθηκαν πανώ και μάλιστα δια χειρός καλλιτεχνών, έγιναν συζητήσεις στα καφενεία, σε δημόσιες αίθουσες, τσακωθήκαμε, ξαναδιαμαρτυρηθήκαμε και στο τέλος απογοητευθήκαμε. Το τρένο είχε …καθυστέρηση ετών!

Το τρένο ήρθε επιτέλους! Η έλευσή του δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν έχουμε απλά ένα ακόμα μέσον για τα πήγαινε – έλα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με φθηνό εισιτήριο.                                                                                                                      Αυτό το τρένο, μας αφύπνισε και το πρώτο του δρομολόγιο είναι αποτέλεσμα μίας δυναμικής διεκδίκησης που ακόμα και άθελά μας – δεν το συνηθίζουμε βλέπετε εδώ στη Φλώρινα- τα καταφέραμε.  Μας παρέσυραν μάλλον ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ σε δυναμικές κινητοποιήσεις,  που πολλές φορές τους αμφισβητήσαμε για πολιτικά παιχνίδια, αλλά τώρα είναι η στιγμή να τους συγχαρούμε και την επιμονή τους και το αποτέλεσμα.

Τίποτα δεν μας χαρίζεται φίλοι μου. Ακόμα και για μια θέση στον Παράδεισο, χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και αγώνας. 

Το τρένο εχθές, μας έφερε και κάτι άλλο. Την ελπίδα! Κάτι μπορεί να αλλάξει εδώ στη ξεχασμένη Φλώρινα, αρκεί να το θέλουμε, να το φωνάξουμε και να το διεκδικήσουμε!

Ας γίνει λοιπόν ο σταθμός του τρένου της Φλώρινας, μία νέα αφετηρία  για νέους δρόμους και νέες διαδρομές. Να μην αφήσουμε άλλο τα προβλήματα να πηγαινοέρχονται , αλλά να δώσουμε προορισμό στους προβληματισμούς και τις ανάγκες μας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Να φωνάξουμε και να διεκδικήσουμε. Έστω και καθυστερημένα ΜΠΟΡΟΥΜΕ να χαράξουμε νέους δρόμους ΤΩΡΑ, για την ακριβή ανάπτυξη του τόπου μας!

Όποιος διαφωνεί, να κατέβει από το τρένο ή να θυμηθεί πως…
 
Μπορείς να κοιτάξεις έξω από τη ζωή σου, όπως σ' ένα τρένο, και να δεις προς τα πού πας, αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις το τρένο. Philip Larkin, 1922-, Βρετανός ποιητής ...

 
Ντόρη Κουτουράτσα

Φλώρινα 15-10-2012

 

8 comments :

Λάζος ο βουνίσιος είπε...

..ναι αλληλοφαγωθήκαμε...άλλοι τρέχαν για του κτελ τα πούλμαν άλλοι για το τραίνο...άλλοι για το καλό του τόπου άλλοι για την αυτοπροβολή και εκλογή τους σάν εκείνη την σπίρτου και τον γερμανίδη ...ναι αλληλοφαγωθήκαμε.... αλλά εκείνο που μετράει είναι ότι ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΒΑΤΙΣ ήταν η ΜΗΤΕΡΑ σου Ντόρις και ότι το κάθε παιδί της φωτογραφίας αυτής χωρίς υπονοούμενα κρυπτοσυμβολισμού και λογοπαίγνια με κόκκινα λουλουδάκια κάθε παιδί νέος ή γέρος σε αυτή την πόλη θα έχει άλλο ένα μεταφορικό τραίνο που του το στερήσαν ΚΑΠΟΙΟΙ και ΚΑΠΟΙΕΣ σε αυτούς του κάποιους ήταν και ο τέως μεταφορών βουγιας που κάποιες αγκυλωμένες τον ασπαζόντουσαν άραγε γιατί? γιατί μας έκοψε το τραίνο επι υπουργείας του .γιατί είναι κολλητός του? γιατί πήγαν στην έκθεση με λεωφορείο του κτελ και όχι με μισθωμένο τραίνο απο το πολιτικό κώμμα τους....Ντόρις να δώσεις ( απο εμένα )συγχαρητήρια στην μαχητική μητέρα σου . Η αυλαία της κίνησης τραίνου που κάποιοι την σατυρίζαν στα μπλόγκς με παιδικά παιχνιδάκια έλαβε τέλος όπως κι εγώ απο την κίνηση αυτή η οποία δέν έχει λόγο ύπαρξης παρά για την αυτοπροβολή της κάθε σπίρτου και γερμανίδη..Το τραίνο ήρθε στην Φλώρινα για την Φλώρινα και δέν σφύριξε για κανέναν άλλον παρα για το απλό Φλωρινιώτη που δέν νιώθει πλέον ιθαγενής τουλάχιστον στο θέμα του τραίνου...για το πετρέλαιο θα γράψω ευθαρσώς την άποψη μου όπως κάνω πάντα και στα .... νεοκλασσικά ελληνικά @ρχαί@ μου τι θα πεί η κάθε μία και ο καθένας..αυτό έκανα πάντα και αυτό θα κάνω με τους βουνίσιους εις τον εξής ..καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

Ντόρις δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα. Ετσι ακριβώς είναι.

Ο παππούς μου έλεγε, "δεν ειναι που θα παει μια φορά το ποντίκι στ'αμπάρι.. ειναι που θα μάθει τον δρόμο!". Και τον δρόμο μάλλον τον μάθαμε.

Μένει να δούμε αν θα πάρουμε και δίπλωμα οδήγησης!

Μιχάλης Πετράκος είπε...

Ντόρις από τη γραφίδα σου είναι πιο γλυκά τα καλά λόγια!

Να υπογραμίσω από το κείμενό σου ότι ένα βασικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας είναι ότι για να έχουμε αποτέλεσμα χρειάζεται η επιμονή και η συνεχής προσπάθεια. Για όσο καιρό χρειαστεί...

Μιχάλης
(και ενότητα, φαντάσου να είχε αφοπλίσει ο Λάζος πριν έρθει το τρένο!)

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...


Λάζο, στους διεκδικητές του τρένου συμπεριλαμβάνω κι εσένα που έδωσες τη δική σου μάχη, με τον δικό σου τρόπο, τη φυσική και τη διαδυκτιακή σου παρουσία. Η κ. Σπύρτου, ο κ. Γερμανίδης και ο Μιχάλης Πετράκος - όλοι τους πολιτικά πρόσωπα- τώρα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Δεν μπορούμε να μη δεν αναγνωρίσουμε και σε αυτούς τους αγώνες που έδωσαν. Έφεραν αποτέλεσμα τη στιγμή που πολλοί άλλοι κάθονταν στ αυγά τους.Όλοι εσείς είσασταν μπροστάρηδες και μπράβο σας. Πρέπει να τολμάμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όταν χρειάζεται να επιβραβεύουμε να το κάνουμε χωρίς φόβο και πάθος. Το μεγάλο μπράβο όμως ανήκει στους Φλωρινιώτες που ξεβολεύτηκαν έστω και προς στιγμή

Λάζος ο βουνίσιος είπε...

Ντόρις σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...δέν θέλω να δώσω συνέχεια, μία άλλη και πολλοί άλλοι έχουν βαρειά την συνείδηση τους και ούτε μία συγνώμη δέν ζητήσαν.ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ...χαιρετισμούς στην μητέρα σου.

Ανώνυμος είπε...

Λάζαρε, μακάρι όλα τα πολιτικά πρόσωπα να πρόσφεραν στον τόπο κάτι κι ας αυτοπροβάλλονται ταυτόχρονα. Κάποιος που δεν είναι μάχιμος δεν αξίζει την ψήφο κανενός, γιατί από λόγια χορτάσαμε όλοι μας.

Μπράβο πάντως στους φίλους του τρένου που πραγματικά προέρχονταν από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ο στόχος όμως σας έκανε να γίνετε μια γροθιά που χτύπησε δυναμικά την αδικία. Παράδειγμα προς μίμηση το λέω εγώ.

Ανώνυμος είπε...


Οι κηφήνες της ΝΔ και τα χαιδεμένα παιδιά του ΠΑΣΟΚ, έβλεπαν με τα κυάλια με τη δικαιολογία να μη πολιτικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις. Τελικά τι είναι η πολιτική; Εκτός κι αν ήθελαν να μας πουν να μη τις κομματικοποιήσουν. Γι αυτούς η πολιτική είναι το κόμμα και αλλοίμονο αν δεν πειθαρχήσουν στις εντολές. Τώρα ας κάτσουν στ αυγά τους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΤΖΑΜΠΑ,ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΔΕΗ ΗΡΘΕ.
ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ;

Δημοσίευση σχολίου