1:44 μ.μ.

Kανένας δεν έριξε τη χούντα, ούτε «τα παιδιά του Πολυτεχνείου»

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |
Βασίλης Ραφαηλίδης

 Στην πραγματικότητα, κανένας δεν έριξε τη χούντα, ούτε «τα παιδιά του Πολυτεχνείου», που τα κάναμε μπαντιέρα για να απαλύνουμε τις ενοχές μας για τη δειλία μας…
Η άποψη ενός γνήσιου αριστερού…του Βασίλη Ραφαηλίδη, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο του με τον τίτλο «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974», των εκδόσεων του «Εικοστού Πρώτου»:
«Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε σοβαρή αντίσταση κατά της χούντας. Το πράγμα περιορίστηκε σε μια τουριστικού τύπου αντίσταση από το εξωτερικό, όπου πρωταγωνιστούσε, όπως και στο κυρίως ειπείν θέατρο, η πληθωρική Μελίνα Μερκούρη, που το ’παιζε Πασιονάρια…
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ονομάστηκε έπος. Η σημαντικότερη συνέπεια του «έπους» του Πολυτεχνείου, είναι το γεγονός πως η ημέρα της πτώσης του, η 17 του Νοέμβρη, χάρισε το όνομά της στην οργάνωση «17 Νοέμβρη». Επίσης, το «έπος» δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο ηρωισμός συνίσταται στην εκφώνηση από το ραδιόφωνο των φοιτητών των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της Συντονιστικής Επιτροπής. Πάντως, πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη βουλή, την πολιτική σκηνή, το πολιτικό παρασκήνιο και η εν γένει ελληνική πολιτική αθλιότητα ξεκινάει από κει.
Όπως και να’ ναι, το «έπος του Πολυτεχνείου» έγινε ένα ισχυρό αντιστασιακό άλλοθι για κείνους που για εφτά χρόνια λούφαζαν, και ξαφνικά έγιναν αντιστασιακοί εν μία νυκτί, καλά προφυλαγμένοι οι περισσότεροι απ’ την πολυκέφαλη μάζα που τους περιέβαλλε πανταχόθεν. Ευτυχώς που η οίηση και ο κομπασμός για ένα έπος ελάχιστα επικό, άρχισε να ξεφουσκώνει σιγά-σιγά».
Σημ.: Ο Βασίλης Ραφαηλίδης ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1934 στα Σέρβια του νομού Κοζάνης και πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2000 στην Αθήνα.
 
pekp.gr
 
 
 

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Σε εκδήλωση για το πολυτεχνείο στη Φλώρινα είχε γούστο.
Παλιοί δεξιοί υποδέχτηκαν τότε φοιτητές του πολυτεχενίου.
Κι από δίπλα γόνοι αστών να κρατάνε το ίσο.
Και γύρω γύρω σημερινοί φοιτητές με σοκολάτα ρόφημα και ουϊσκυ

Ανώνυμος είπε...

Στη Φλώρινα όλοι οι χουντικοί μετά έγιναν αντιστασιακοί. Είναι παντός καιρού οι Φλωρινιώτες και ειδικά οι της εξουσίας. ΟΦΑ κοινώς!

Ανώνυμος είπε...

Aν και ο Ραφαηλίδης μου θυμήζει ολίγον απο Πάγκαλο...Είπε ΑΛΗΘΕΙΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως όμως ξέρουμε ποιος έφερε τη Χούντα;

Ανώνυμος είπε...

ΩΠΡΙΙΙΙΙ ΝΤΟΡΕ , ΤΣΟΥΟΥΓΚΣΣΣ
ΑΚΟΜΑ ΜΠΡΕΕ ΔΕ ΣΗΜΚΩΘΗΚΕ ΠΟΥ ΠΕΣΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΕΝΙΟ?
ΒΑΛΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ 20 ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΜΗΝΑ

Δημοσίευση σχολίου