Σε κάποια στιγμή παροξυσμού της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της ελληνικής επαρχίας, η πολιτική ηγεσία του τόπου αποφάσισε να διασπείρει σχoλές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.
Η απόφαση αυτή έδωσε τη δυνατότητα και για τακτικούς πολιτικούς σχεδιασμούς τόσο της κεντρικής ηγεσίας όσο και των τοπικών πολιτευομένων. Απέβλεπε στο να προκύψει η μεγιστοποίηση του πολιτικού οφέλους για τους αποφασίζοντες αλλά και για την ομάδα των πολιτικών φίλων.
Η κοινωνία, εθισμένη πλέον και ωθούμενη επιπλέον από τον οπορτουνισμό που αναδείκνυε η περίπτωση, διεκδίκησε και εξασφάλισε την εγκατάσταση-ίδρυση σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποβλέποντας στα στενά και άμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωνε τις προσδοκίες, από την απόφαση αυτή.
Η προοπτική όμως και η συνέχεια δεν εξασφαλίζονταν.
Η συγκυρία της δημιουργίας των Παν/μιακων Σχολών στη πόλη μας είναι και μπορεί να εξελιχτεί παραπέρα σε ιδιαιτέρας σημασίας γεγονός.
Η περίπτωση όμως ανάδειξης και προσέγγισης του θέματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως διαρθρωτικής οικονομικής παρεμβάσεως δεν είναι μόνο λάθος είναι και έγκλημα κοινωνικό.
Κατά τον ίδιο τρόπο είναι έγκλημα κοινωνικό ο σφετερισμός των δυνατοτήτων, που παρέχει ένα τέτοιο ίδρυμα, από τους εντεταλμένους για τη λειτουργία του και την πλοήγηση του στους ωκεανούς της σύγχρονης επιστημοσύνης.
Η πολιτική που είναι αναγκαία να υιοθετηθεί και να εδραιωθεί στην κοινωνική μας αντίληψη και την οποία πρέπει να προβάλλει και να στηρίζει η κοινωνία μας επιβάλλεται να ορίζει ότι :
Η Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργεί και δημιουργεί ως εργαστήριο ιδεών αξιών και πολιτισμού ανοικτή και προσιτή ισότιμα για κάθε ελπιδοφόρο νέο θεράποντα της επιστήμης και αυτή η δυνατότητα πρέπει να είναι απόλυτα εξασφαλισμένη.
Οποιαδήποτε απόκλιση από την αντίληψη αυτή πρέπει να αποκρουστεί και να αποκλειστεί.
Η εφημερίδα μας θα προβάλλει και θα στηρίζει κάθε προσπάθεια η ενέργεια στην κατεύθυνση αναβάθμισης των σχολών όπως θα στέκεται εμπόδιο και φραγμός – αποκαλυπτική και επικριτική- σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης η σφετερισμού των δυνατοτήτων και των προοπτικών είτε προέρχονται από πρόσωπα είτε προέρχονται από πλέγματα συμφερόντων. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια τέτοια πορεία η πόλη μπορεί να είναι ουσιαστικά ωφελημένη.
Αν αυτό το αναληφθούμε γρηγορότερα από άλλες πόλεις έχουμε ηυξημένες πιθανότητες και προοπτικές στην ελπίδα, και οι καιροί είναι και περίεργοι και επικίνδυνοι .
Η ΑΠΟΨΗ της εφημερίδας κρουά - κρουά "το κράξιμο", φύλλο 38, σελ. 3 , Οκτώβριος 2011
Περιμένουμε και τις δικές σας απόψεις , στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει η εφημερίδα μας για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας - Παράρτημα Φλώρινας γενικά και ειδικά για τον χορό των διδακτορικών και μεταπτυχιακών τίτλων που εκδιδονται "γενναιόδωρα".
4 comments :
ΚΡΟΥΑ, ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΗΣ ΑΦΡΗΚΑΝΙΚΑ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΩΜΕ;
Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη, αγαπητέ 1.04. Τα γαιδούρια είναι γαιδούρια. Τώρα αν είναι αφρικάνικα ή φλωρινιώτικα, είναι λεπτομέρεια.
Από το προηγούμενο δημοσίευμα στις 30 Νοεμβρίου της εφημερίδας σας, επίσης με τον ίδιο τίτλο ΑΠΟΨΕΙΣ κλπ, μου έμεινε το παρακάτω: ...Κατά μίαν άλλην δεύτερη άποψη: «Χανσεατική Ένωση» καθηγητών με κύριο εμπόρευμα τα διδακτορικά και μεταπτυχιακά σε συσκευασία «Νεποτισμού» κατά προτίμηση, ή με ιδιωτικήν ετικέτα του πελάτου, αν αυτός διαθέτει πολιτική εξουσία ή πολιτική δύναμη αξιοποιήσιμη..
Αυτό το .."ιδιωτική ετικέτα του πελάτου".. κλπ λέει πολλά. Όχι ότι τα άλλα δεν λένε.
Εσείς κ. κρουά, γιατί δεν μας λέτε περισσότερα;
Δεν ξέρετε ή δεν είναι η κατάλληλα ώρα;
Αγαπητοί φίλοι, λυπάμαι που δεν μπορώ να δημοσιεύσω τις πληροφορίες που μου στέλνετε. Αφού γνωρίζετε για πρόσωπα και πράγματα στείλτε τις πληροφορίες σας στο doriskou@otenet.gr ,για να τις αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει η εφημερίδα μας.Έτσι όπως μου τα γράφετε "θα τις κάψουμε" και .."θα καούμε". Σας διαβεβαιώ πως η έρευνα έχει ενδιαφέρον. Προσεχώς..
Δημοσίευση σχολίου