Το χωριό του Μπουτάρη για Ευρωπαίους συνταξιούχους

Ενα δεύτερο Νυμφαίο, που θα απευθύνεται όμως σε Ευρωπαίους συνταξιούχους, δίπλα στον φημισμένο ομώνυμο οικισμό της Φλώρινας, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ήπιας οικιστικής ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα, σχεδιάζει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Φιλόδοξα τα σχέδια για το χωριό Περικοπή, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.420 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βίτσι. Τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν ερημώσει, όμως με την πρόταση Μπουτάρη μπορεί να αναζωογονηθεί.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που κατάγεται από το Νυμφαίο και συνετέλεσε στην εντυπωσιακή αναζωογόνηση του άλλοτε ερημωμένου χωριού, διατύπωσε μια ιδέα που θα δώσει ζωή και στον διπλανό οικισμό, αυτόν της Περικοπής, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Η πρόταση αφορά στη μετατροπή του σε χωριό συνταξιούχων, όπου απόμαχοι της ζωής θα μπορούν να απολαμβάνουν τη μοναδική φύση και το ιδανικό κλίμα της περιοχής.
Η ιδέα έρχεται να «κουμπώσει» σήμερα σε μια πρωτοβουλία δραστήριων Ευρωπαίων νέων, οι οποίοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν «χωριά συνταξιούχων» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για τη φιλοξενία ηλικιωμένων πολιτών από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με παράλληλη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους ανέργους στις χώρες εγκατάστασης.
Η πρωτοβουλία ProWork προβλέπει σε πρώτη φάση στην αναζωογόνηση τεσσάρων εγκαταλελειμμένων χωριών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τη δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία 100 Ευρωπαίων συνταξιούχων κάθε φορά το καθένα.
Ο Γ. Μπουτάρης «αγκάλιασε» τη συλλογική προσπάθεια και φιλοξενεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη την πρώτη πανευρωπαϊκά εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση του εγχειρήματος στην Ελλάδα, προτείνει να γίνει στην Περικοπή Φλώρινας.
Ο συγκεκριμένος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.420 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βίτσι και τις τελευταίες δεκαετίες μαραζώνει.
Τον χειμώνα δεν κατοικείται, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ανοίγουν μόνο 2-3 από τα όμορφα λιθόκτιστα σπίτια του.
Τα πρώτα βήματα
Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος ProWork για τη δημιουργία «χωριών συνταξιούχων» σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα δημιουργηθούν μικροί οικισμοί δίπλα σε υπάρχοντες ή θα αναζωογονηθούν οικισμοί που έχουν εγκαταλειφθεί, στις τέσσερις χώρες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, αρχικά προβλέπεται η δημιουργία οικισμών των 10 σπιτιών, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 100 Ευρωπαίων συνταξιούχων κάθε φορά, ενώ η μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπει πως μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις απασχόλησης για νέους ανέργους σε υπηρεσίες υποστήριξής τους και δορυφορικές δραστηριότητες (ιατροφαρμακευτική φροντίδα, νομική υποστήριξη, διοργάνωση εκδρομών, χώροι εστίασης και αναψυχής κ.ά.).
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Αναδημόσίευση ΕΘΝΟΣ 14-3-2014

7 comments :

Ioan Pap είπε...

Παρα πολυ καλη προταση. Ο τοπος ειναι ιδεωδης για θερινες διακοπες.

ΠρομΥθεύς Αδέσμευτος είπε...

ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩ!!!!!!! Έρχονται οι ξένοι να εγκατασταθούν στην Ελλάδα!!!!! Και έρχονται σε "ειδικές", προσεκτικά επιλεγμένες περιοχές!!!!! Έτσι θα έλθει η ανάπτυξη ..... και όχι με την ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας και της βιομηχανίας!!!!! Και βέβαια, για τον Μπουτάρη δεν έχει καμία σημασία εάν έλθουν να εγκατασταθούν και πλούσιοι Τούρκοι και διάφοροι μουσουλμάνοι, οι οποίοι θα προσλάβουν στην δούλεψή τους μουσουλμάνους λαθρομετανάστες. Και έτσι μία ωραία ημέρα θα έχουμεΤουρκικά και μουσουλμανικά χωριά σε όλη την Μακεδονία. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ανάχωμα μεταξύ ορθοδόξων λαών, που θα μπορούσαν να συνασπιστούν με επικεφαλής την Ρωσία. Αυτά ..... Για όσους αναγνώστες ενδιαφέρονται .....

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή ιδέα ! Μάλιστα τώρα που δεν θα είναι δήμαρχος Θεσσαλονίκης.να μαζέψει όλους του ομοδιλόφυλος ετεροφυλόφιλους λεσβίες χήρες χοίρους των γκέιζ πράιντζ να πάρει την Ελβετίδα φιλεναδίτσα και τους Τούρκους φίλους του του να μαζέψει καμιά 500αριά κατσίκια και πρόβατα από τα μπίτολα και σκόπια για να βόσκει στα καταπράσινα λιβάδια του Βιτσίου και στις επόμενες εκλογές να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος επισκοπής πάνω απ το Νυμφαίο του Μέρτζου ( εμείς οι βλάχοι όπως κάτσει ... ) Εχει μάλιστα πολλές πιθανότητες να γίνει και βλαχοβοσκός νέας Μ.Κ.Ο. ρουμανοβλαχικη επισκοπή καλά κρασααα Μπουτάρη για να τον ταίζει η Ελλάδα η Ευρώπη το μεγάλο λαμόγιο όλων των εποχών ο Τζ Σώρος και η νεαρά φιλεναδίτσα του στο στόμα σαν πέσει άρρωστος στο κρεββάτι από πέσιμο πυρετο μετό και χσμο ....ΜΠΟΥΤΆΡΗΣ σημαίνει Η ΝΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ...( εσωτερικου και....εξωτερικου) ..Ντόρις ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ....

Ανώνυμος είπε...

Mπουτάρη στην επισκοπή έχει πολλά δένδρα όταν τελειώσεις στην άλλη σου ζωή το μεγαλόπνοο σχέδιο σου ΘΑ ΤΑ ΜΠΟΥΡΛΩΤΙΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΙΤΣΙ...

Ανώνυμος είπε...

Ας προσέξει τώρα το Νυμφαίο που χειμάζεται οικονομικά κι ας αφήσει τα άλλα.

Ανώνυμος είπε...

Άραγε πως θα ονομαστεί το χωριό αυτό; Μήπως "Γκότσε Ντέλτσεφ"; Ή "Κεμάλ Ατατούρκ"; Ή "πρίγκηψ Διαμάντης"; Μάλλον θα του δώσουν ένα "λατινόφωνο" - βλάχικο όνομα, τα Ελληνικά δεν αρέσουν.

ΠρομΥθεύς Αδέσμευτος είπε...

Όμορφα χωριά ανοικοδομούνται-οικοδομούνται σε όλα τα Βαλκάνια. Όλα είναι όμορφα και προσεγμένα και παραδοσιακά, σαν το Νυμφαίο. Πολλά "Νυμφαία" δημιουργούνται και σε άλλες Βαλκανικές χώρες. Όλα αυτά τα όμορφα χωριά καταχωρούνται ως "Βλάχικα". Παντού, λοιπόν, "Βλάχικα" χωριά ..... Επίσης, έχουν αναλάβει και την προστασία της τοπικής παράδοσης, του περιβάλλοντος και των ζώων π.χ. αρκούδες και λύκους. (Από ανθρώπους τους μόνους που προστατεύπουν είναι τα τρωκτικά του δημοσίου και ευρωπαϊκού χρήματος.)

ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!! Αν δεν σας το είπε ο Λιάνης και οι Σταθίκες της ΝΔ, δεν φταίω εγώ.

Το τι ΘΑ συμβεί το προβλέπω και σας το λέω, αν και δεν νομίζω ότι πολυ-ενδιαφέρεστε, αγαπητοί αναγνώστες .... Εσείς ενδιαφέρεστε μόνον για το τι σας λέει ένας Λιάνης, ένας Κορτσάρης, ένας Παπαθανασίου και ένας Σταθίκας. Δυστυχώς ...... (Μιλώ για τον κανόνα μόνον και όχι για την εξαίρεση.)

Σας λέω λοιπόν τι ΘΑ συμβεί, τι ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ με την δημιουργία "Βλάχικων" χωριών παντού στα Βαλκάνια. Σήμερα κάνουν τα "Βλάχικα" χωριά. Αύριο αυτά τα χωριά θα "αδελφοποιηθούν" μεταξύ τους και θα κάνουν μια "συνοποσπονδία" "Βλάχικων" χωριών των Βαλκανίων, εντός μιας "Ευρωπεριοχής" της "Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η "συνοποσπονδία" θα έχει κάποιο συμβούλιο που θα την διοικεί και θα την εκπροσωπεί στους "εκτός συνομοσπονδίας", π.χ. στις Βρυξέλλες, παρακάμπτοντας το κράτος της χώρας στην οποία ανήκουν. Έτσι, θα καταφέρουν, η συνομοσπονδία να έχει ένα σωρό οφέλη (διότι ΕΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ και ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ πολύ μεγάλες ΠΛΑΤΕΣ, που δεν έχουν ούτε θα έχουν οι "εκτός συνομοσπονδίας"). Θα φορτώνει και τα έξοδα ("κόστη"), όπως στρατιωτική άμυνα, στα γειτονικά χωριά (τα "εκτός συνομοσπονδίας") και στην υπόλοιπη χώρα. ΕΤΣΙ Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΑΠΟΚΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ. Κι' εσείς, κορόϊδα ψηφοφόροι, περιμένετε από τους Λιάνηδες και του Σταθίκες να σας οδηγήσουν ......!!!!!

Δημοσίευση σχολίου