7:07 π.μ.

Σήμα κινδύνου από 5000 επαγγελματίες στα φωτοβολταϊκα

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |Ασύμφορη τείνει να καταστεί η επένδυση στα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των σπιτιών καθώς οι τιμές αποζημίωσης των καταναλωτών για κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα από τα 49 λεπτά του € πέφτει στα 12 λεπτά € με υπουργική απόφαση.

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμου Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών, η συγκεκριμένη αγορά -που έχει δημιουργήσει 5.000 θέσεις εργασίας- θα μπορούσε να σωθεί από τη φούσκα, αν και εφόσον υιοθετηθεί άμεσα από το υπουργείο Ενέργειας το αμερικανικό σύστημα κατά το οποίο ο επενδυτής που έχει βάλει φωτοβολταϊκό στη στέγη του, με το περίσσευμα ενέργειας που του απομένει, να μπορεί να πριμοδοτεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

Σημειώνεται πως ο λογαριασμός που αποζημιώνει τους επενδυτές φωτοβολταϊκών θα καταστεί ελλειμματικός στο τέλος του χρόνου κατά 1 δισ 400 εκ ευρώ, γεγονός που θα αναγκάσει το υπουργείο σε νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό φέτος τον Αύγουστο 2013 η τιμή πώλησης θα έπρεπε να είναι 49,6€/μεγαβατώρα. Με την δεύτερη κοινή υπουργική απόφαση 42,4 λεπτά , με την τρίτη 22,8 €/μεγαβατώρα και με την τελευταία 12,5€/μεγαβατώρα

Ο Σύνδεσμος “ΗΛΙΟΣ” με αφορμή την αιφνίδια μείωση της εγγυημένης τιμής πώλησης για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών που γίνονται στα πλαίσια του Ειδικού Προγράμματος απέστειλε επιστολές στη ΡΑΕ και στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου

Με τις επιστολές αυτές ζητείται η παροχή διευκρινίσεων από τη ΡΑΕ σχετικά με τη γνωμοδότησή της στον Υπουργό ΠΕΚΑ για τη μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Παράλληλα με την επιστολή στον Υφυπουργό ΠΕΚΑ, ζητείται η άμεση θέσπιση του θεσμού της ιδιοκατανάλωσης (Ν
et Μetering) όπως άλλωστε ο ίδιος ο Υφυπουργός δεσμεύθηκε κατά τον γραπτό χαιρετισμό του στην ημερίδα του Συνδέσμου, στις 20/4/2013 στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Ecotec 2013. Κάτι που πρέπει να γίνει στα πλαίσια συγκεκριμένου δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος.

Με την ίδια επιστολή, προτείνεται ένα μέρος του πλεονάσματος της ενέργειας που προκύπτει από τις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγών, να πιστώνεται στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του μέτρου.

Έτσι το Υπουργείο έχει πια στα χέρια του μια πρόταση που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και μπορεί ταυτόχρονα:

Να επανεκκινήσει την αγορά δημιουργώντας θέσεις εργασίας,
Να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις επερχόμενες αυξήσεις που θα προκύψουν από την απελευθέρωση των τιμολογίων ρεύματος,
Να στηρίξει οικονομικά τους οικονομικά αδύνατους πολίτες
Aναδημοσιευση Ε.Ε.Α
 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου