Ποιος το περίμενε! Στη Φλώρινα! Αν είναι δυνατόν!

Στη μικρή μας πόλη, που η ανοχή είναι μεγάλη  απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που  γιγαντώθηκε  αυτάρεσκα και κατασπάραξε οτιδήποτε μπορούσε να σταθεί εμπόδιό του,  στη μικρή μας πόλη που τα  αντανακλαστικά της κοινωνίας είναι πεσμένα, η αντίδραση της Χαράς Νικοπούλου – να μη δεχθεί την τιμητική πλακέτα από τον βουλευτή Φλώρινας- έσκασε σαν βεγγαλικό. Εκεί που όλα κυλούσαν ήρεμα και ωραία, ήρεμα και ωραία ξεστόμισε και η Χαρά Νικοπούλου « αρνούμαι να δεχθώ την τιμητική πλακέτα από έναν βουλευτή που έχει υπογράψει το ΦΕΚ 240 που παραχωρεί την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδας».                                                             
Κάγκελο έμεινε στην αρχή το κοινό και μετά ξέσπασε σε ένα θερμό χειροκρότημα.
Τέτοιος κοινωνικός αυθορμητισμός!

Για να σας πως την αλήθεια δεν μπορώ ακόμα να αποκωδικοποιήσω ακόμα το χειροκρότημα. .                                                                                                                          
Να αφυπνίστηκαν οι  Φλωρινιώτες και να αντέδρασαν κατόπιν εορτής στους μνημονιακούς;                                                                                                                                          Να τους άρεσε τόσο να βλέπουν «φτυσμένο» τον βουλευτή και να ξύπνησε μέσα τους το σύνδρομο του εξευτελισμού ;                                                                                                   
Να τρόμαξαν και να χειροκρότησαν για να διώξουν τον φόβο;                                                                                      
Να  είδαν την εκδήλωση  σαν παράσταση;                                                                                                                
Να χειραφετήθηκαν πολιτικά και κοινωνικά;                                                                           

Πολλά τα ερωτηματικά.

Ο βουλευτής μας , δεν το πήρε προσωπικά «το φτύσιμο». Το μοιράστηκε με τους 300 της βουλής. «Κατάπιε»  το μερίδιό του και τόριξε στον καλαματιανό. Μας μίλησε και για φθηνό λαικισμό και  τόκλεισε το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες.                               
Το πολιτικό σύστημα  βλέπετε, προσπαθεί απεγνωσμένα να δείξει ότι αντέχει, ωστόσο φαίνεται πως αρκεί ένα μικρής έκτασης επεισόδιο για να απειλήσει όλο το πολιτικό οικοδόμημα, το οποίο είναι ετοιμόρροπο .

 Τα σχόλια των πολιτών  που διάβασα, συνοψίζονται  σε μία φράση «Στάθη βρήκες την δασκάλα σου»!   Αυτό κατάλαβαν ή τόσο μπόρεσαν να καταλάβουν τελικά.

Η Χαρά Νικοπούλου , η θαραλλέα δασκάλα της Θράκης,  με τους αγώνες της  για την πατρίδα στον  σιωπηλό πόλεμο  της Ελλάδας με τους «φίλους» και γείτονες, έχει δημιουργήσει μια αυτόφωτη ηθική και κοινωνική παρουσία.
Στη Φλώρινα η  επίσκεψή της, τάραξε τα νερά. Η τόλμη της να στέκεται απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, να εκφράζει τα πιστεύω της, να τα διεκδικεί και να τα υπερασπίζεται , ας αποτελέσει για την μικρή μας κοινωνία , την αφορμή τουλάχιστον  για έναν βαθύ προβληματισμό.

Μεταξύ μας, σ αυτόν τον τόπο, «έχουμε φάει πολύ κάρβουνο» και «έχουμε σκύψει «πολύ.                                                                                                                                                  
Η πραγματικότητα μας καλεί να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση .                                         
 Κι αυτή δεν αντιμετωπίζεται πλέον ούτε μόνο με ανώνυμα σχόλια στο διαδίκτυο , ούτε με ανακοινώσεις, ούτε με δημοσκοπήσεις. Αντιμετωπίζεται, δραστικά και δια-δραστικά, λογικά και δια-λογικά, αλληλέγγυα, συμμετοχικά, ρεαλιστικά.

Κάποτε θα έπρεπε επιτέλους, να ξεσηκωθούμε, όχι απλά  για να διαμαρτυρηθούμε , αλλά για να πετάξουμε το χαλινάρι της πολιτικής χειραγώγησης .                                                        
Κάποτε πρέπει να πάψουμε να είμαστε θεατές και να χειροκροτάμε αλλά να αποφασίσουμε να διαμορφώσουμε μια νέα συλλογικότητα ανθρώπων και ιδεών και να δημιουργήσουμε δραστικούς τρόπους παρέμβασης.
Ντόρη Κουτουράτσα

15 comments :

Ανώνυμος είπε...

Κρουά μπράβο σου! Τα λες πολύ σωστά! Λες: "να πετάξουμε το χαλινάρι της πολιτικής χειραγώγησης". Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Να ελευθερωθούμε. Όμως "θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία". Δεν ξέρω εάν οι Φλωρινιώτες έχουμε την απαιτούμενη αρετή και τόλμη για να ελευθερωθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Η Χαρά Νικοπούλου είναι άξια. Έχει ιδανικά και πιστεύω. Γι' αυτό και όρθωσε το ανάστημα της στον εκπρόσωπο της τραγικής ηγεσίας της Ελλάδος, στον βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ.

Ανώνυμος είπε...

Το χειροκρότημα είναι που μας μπερδεύει όλους. Πόσο θα ήθελα να πιστέψω ότι οι Φλωρινιώτες έχουν αρχίσει να "ξυπνάνε"! Όμως, νομίζω ότι μάλλον δεν κατάλαβαν τι έγινε, κι' επειδή μπορεί κάποιος να χειροκρότησε (είτε επειδή έχει "ξύπνήσει" είτε επειδή του ξέφυγε) οι άλλοι ακολούθησαν, διότι σε τέτοιες εκδηλώσεις είθισται να χειροκροτούν γενικώς και αορίστως. Θεέ μου δώσε να κάνω λάθος!

Ανώνυμος είπε...

Ο Σταθίκας είναι ηγεσία! Άρα .......;

Ανώνυμος είπε...

9.43 γνωρίζεις περί ψυχολογίας της μάζας; Κάποιου του ξέφυγε το χειροκρότημα και ακολούθησαν και οι άλλοι.

Να σου πω και κάτι άλλο που σκέφτηκα.. Από μέσα τους είπαν οι παρευρισκόμενοι:
Λέλε Στάθη.. Αμά τι καλά που σου τα είπε η δασκάλα..
Μετά, όταν είδαν τον Στλαθη στον πεζόδρομο μπορεί και να τον παραηγορούσαν.
Και στο τέλος οι ίδιοι, πιάσανε τα μπλόκ και άρχισαν να τον στολίζουν.
Τι να περιμένει κανείς!

Ανώνυμος είπε...

Δειλοί, μοιραιοι κι άβουλοι αντάμα προσμέναν ίσως κάποιο θαμα, κι εκεί να σου η μαντάμααα.
Το πρόβλημα όμως στη Φλώρινα δεν είναι ίδιο με όλη την Ελλάδα.
Εδώ έχουμε την ΒΔ πλευρά της ελληνικής επικράτειας και εκτός από τα μνημονιακά από πριν είχαμε το πρόβλημα νουλα-νούλα.
Ολα φύγαν και συνεχίζουν να φεύγουν από την Φλώρινα και κανείς δεν είχε κ.καλα να τα κρατήσει.
Κι επιπλέον λείπει από την περιοχή και το πλάνο που πάμε και πως παμε ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ ΟΠΩΣ ΝΑΝΑΙ.
Το χειρότερο είναι ότι αυτούς που είχαμε σαν εναλλακτικές επιλογές στα πρώην μεγάλα και υπεύθυνα δεμεκ κομματα δεν κάνουν κι αυτοί διότι στο ίδιο σύστημα είναι.
Αρα θέλουμε τρελλούς πολλούς τρελούς σαν τη δασκάλα να ανατρέψουμε την κατάσταση.
Να βγούν 2 απίστευτα απρόσμενες βουλευτικές έδρες στη Φλώρινα για να βάλουν μυαλό και στις πανελλήνιες και στις επιτόπιες επιλογές τους όλοι εκεί στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...


και εμείς είμαστε σαν τον βουλευτή μας. "Μας φτύνουν" και κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Το επεισόδιο με τη Χαρά Νικοποίλου διασκέδασε απλά την ανία μας. Xαμπάρι δεν έχουμε και δεν θέλουμε να έχουμε για αλλαγές. Και κάτι άλλο. Η εκδήλωση είχε διαφημιστεί πριν, επειδή θα ήταν ομιλητής ο Φράγκος Φραγκούλης - μπορεί να τον ετομάζουν για βουλευτή- . Μετά η Χαρά τον επισκίασε και ανέτρεψε τα πράγματα. Για να καταλήξουμε "καλά να πάθεις Στάθη" και στη συνέχεια να ψηφίσουμε και πάλι τον Στάθη. ΗΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ: Οι Φλωρινιλωτες εκεί που φτύνουν , εκεί γλείφουν.

Ανώνυμος είπε...

φτου σου και σένα ! Τι ωραία τα λές!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δηλαδή πρέπει στην κυριολεξία να γίνει κανείς καρα-γκιοζης (μαυρο-μάτης) από αδέσποτη μπουνιά για να την κάνει με ελαφρά βηματάκια;
Ο Λιάνης πως τη σακουλέυτηκε τη δουλειά;

Ανώνυμος είπε...

Το Νάσο πρώτα βάλανε επάνω σε μια πένα
μα τώρα τον αφήσανε και βάλαν Στάθη εσένα.

Ανώνυμος είπε...

9.00 O Λιάνης την εκανε με ελαφρά πηδηματάκια επειδή είχε κάτι άλλο στο μυαλό του και την πάτησε. Ο Κωνσταντινίδης γιατί να την κάνει; Επειδή του "μάυρισε το μάτι" η δασκάλα; Αν πρεπει να φύγουν ο αλός πρέπει να το αποφασίσει, εγώ κι εσύ.

Κανλενας τους δεν πρόκειται να φύγει. Ειδικά στη Φλώρινα.

Ανώνυμος είπε...

To πλοίο θα σαλπάρει Πάνος Γαβαλάς

Ανώνυμος είπε...

Βρισκει και κανει ο σταθης. Του ΛΕει κανεις οχι??απο φωτογραφιες και στιμενες ερωτησεις χορτασαμε !

Ανώνυμος είπε...

H απαξίωση της πολιτικής και του πολιτικού προσωπικού δεν αμφισβητείται από κανλέναν. Η Φλώρινα είναι η εξαίρεση . Εδώ ακόμα υποκλινόμαστε στους πολιτικούς. επειδή κάτι περιμένουμε και μασάμε υποσχέσεις.
Το "φτυσιμο" στους πολιτικούς τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες. Γιαούρτια, παρελάσεις κλπ. Η Χαρά Νικοπούλου, πολύ πρίν έχει ορθώσει το ανάστημά της. Δεν περίμενε την κρίση για να τους βάλει στην θέση. Αυτό που συνέβη στη Φλώρινα όντως δεν ληταν κάτι συνηθισμένο. Ξάφνιασε και πολίτες αλλά και τον πολιτικό - τον βουλευτή μας. Αλλά ως εκεί. Δεν νομίζω πως μας προβλημάτισε σε βάθος. Έχεις πολύ δίκηο κρουά

Ανώνυμος είπε...

Το κάνατε θέμα ρε παιδια το πηραν χαμπαρι οι φιλοσκοπιανοί http://abecedar.blogspot.gr/2013/05/blog-post_23.html και μας δουλευουν κανονικά έλεος δηλαδη

Δημοσίευση σχολίου