Ο Βασίλης γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μία φτωχή λαϊκή οικογένεια ενός τίμιου μεροκαματιάρη οπωροπώλη της δημοτικής αγοράς στην Φλώρινα. Υπηρέτησε την πατρίδα ως οπλίτης στα τεθωρακισμένα. Παρουσιάστηκε στο κέντρο εκπαιδεύσεως πυροβολικού στον Αυλώνα Αττικής και πήρε το απολυτήριο του στρατού ως προστάτης οικογενείας με άριστα χωρίς καμία ημέρα τιμωρίας από τους ανωτέρους αξιωματικούς του. Κατά την πολιτική του
ζωή εθελοντικά «περιπολούσε» τις νύχτες στην Φλώρινα για την σύλληψη παραβατικών ατόμων. Ονομάσθηκε «Αρχηγός» διότι ηγείτο μίας ομάδας παιδιών, της γειτονιάς επι της οδού Πέλλης, στις προετοιμασίες για το παραδοσιακό άναμμα φωτιάς που γίνεται παραμονές Χριστουγέννων κάθε έτος στην Φλώρινα.Η σημαντικότερη επιτυχία του ως ενεργός πολίτης, ήταν ο εντοπισμός σκοπιανών διαρρηκτών οι οποίοι με την μέθοδο του ριφιφί προσπάθησαν να κλέψουν ότι πολύτιμο υπήρχε σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο της πόλης .

Σύμφωνα με δικές του περιγραφές , ήταν μία νύχτα της δεκαετίας του 1980 ,όπου καθώς εθελοντικά περιπολούσε αργά μεταμεσονύχτιες ώρες στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, άκουσε ύποπτους και περίεργους θορύβους μέσα στην σιγαλιά της νύχτας. Χωρίς να γίνει αντιληπτός προχώρησε αθόρυβα στο ακάλυπτο χώρο πίσω από το κοσμηματοπωλείο όπου εντόπισε τους σκοπιανούς κλέφτες με τα διατρητικά εργαλεία ανα χείρας να τρυπάν τον πίσω τοίχο του κοσμηματοπωλείου. Αθόρυβα χωρίς να χάσει καιρό αλλα και την ψυχραιμία του κατευθύνθηκε στις καφετέριες της κεντρικής πλατείας. Η μόνη ανοιχτή καφετέρια την ώρα εκείνη (3 τα ξημερώματα) ήταν το μικρό καφέ του κ.Ηλία Ρασάϊκου από όπου ο Βασίλης πήρε τηλέφωνο την Άμεσο Δράση για να ενημερώσει την δράση των διαρρηκτών. Στην συνέχεια , σε χρόνο μηδέν, περιπολικά τύπου Λάντ Ρόβερ της Αστυνομίας περικύκλωσαν την περιοχή απέναντι από το ξενοδοχείο Λύγκος μέχρι την Μητρόπολη όπου συνέλαβαν τους επίδοξους σκοπιανούς ριφιφίδες,κυριολεκτικά σαν τα «ποντίκια μέσα στην φάκα».

Κατόπιν τούτης της αξιέπαινης καλής πράξης του προς την μικρή μας κοινωνία, ο Βασίλης (ή Μπίλης) ο Αρχηγός χαίρει της συμπάθειας αλλά και της εκτίμησης των Φλωρινιωτών .  Απ όπου περνάει ο Μπίλης, ο κόσμος τον αγαπά και τον χαιρετάει προσφωνώντας τον ως Βασίλης ο Αρχηγός. ΄

Σήμερα , όπως μου είπε ο ίδιος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν ξεχνά την καλή αυτή πράξη που έσωσε στην κυριολεξία τον συνδημότη μας καταστηματάρχη από την διάρρηξη και την οικονομική καταστροφή.                                                                                    Συνεχίζει όπως μου είπε χαρακτηριστικά με καμάρι, να «περιπολεί νύχτα και ημέρα εθελοντικά μαζί με μία.. ομάδα αόρατων σεκιουριτάδων» με σκοπό την διαφύλαξη της περιουσίας συνδημοτών μας, τον εντοπισμό -κυρίως στην σύλληψη διαφόρων παραβατικών τύπων που τριγυρνάν τις νύχτες. Επίσης όμως μου είπε χαρακτηριστικά είναι «ειδικός στην φύλαξη νυχτερινών κέντρων,καταστημάτων, δημόσιων η ιδιωτικών κτηρίων» εκτελώντας- επικουρικά και εθελοντικά υπηρεσίες και νυχτοφύλακα μαζί με τον παιδικό φίλο του τον Μιχάλη.
Ο Βασίλης ο Αρχηγός είναι μία αγαπητή φιγούρα ενός ενεργού δημότη, ενός εθελοντή, φιλότιμου, καλοκάγαθου Φλωρινιώτη που τον συμπαθούμε όλοι στην πόλη της Φλώρινας γιατί με εκείνη την καλή του πράξη έδωσε πολλά μαθήματα εθελοντικού αλτρουισμού σε όλους εμάς που τον ζήσαμε από τα πρώτα εφηβικά μας χρόνια.

Χρονογράφημα: Λάζος ο βουνίσιος- Αναδημοσίευση vounisios aktive

11 comments :

Ανώνυμος είπε...

Η βασικότερη αναλήθεια είναι ότι ο Βασίλης δεν πήρε κανονικό απολυτήριο.Ισχύει;
Απομένει να δημοσιέψει ο κ.Βουνίσιος το πραγματικό απολυτήριο του Βασίλη και να ζητήσει δημόσια συγνώμη.
Θα τον συγχωρέσουμε και ειδικά αν μας πει και για τις δικές του ανδραγαθίες στο στρατό κλπ
Και οι παρουσιαστές των άλλων δεν πρέπει να παρουσιάζονται;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός είναι αυτός που υπογράφει ως Λάζος Βουνίσιος;
Κανείς δεν έχει δημόσια πει εγώ είμαι ο Λάζος ο Βουνίσιος.
Μην ψάχνετε με εικασίες να χαμε να λέγαμε.
Αλλο είναι να λες επώνυμα κάνω τα πορτρέτα των συμπολιτών μου σαν ζωγράφος ή σαν γλύπτης ή και σαν πεζογράφος.
Λείπουν άραγε τα παραδείγματα;
Και άλλο είναι να κάνεις επώνυμα πορτρέτα των άλλων με ψευδώνυμο δικό σου.
Πές ποιός είσαι Λάζε Βουνίσιε και μετά πες ότι θες.
Αν είχες πραγματικό όνομα κι εμείς επώνυμα θα σου γράφαμε

Ανώνυμος είπε...

Nτόρις να σε συγχαρούμε γιατί έχεις επώνυμο μπλοκ και ότι θέλεις να πεις για τους άλλους τα λες επώνυμα η ίδια.

Ανώνυμος είπε...

Aρχηγέ Βασίλη σπλαχνίσου το Λάζο.
Μην το ριχνεις στο λάκκο με τους ευρωπέους.

ΝΤOΡΗ ΚΟΥΤΟΥΡΑΤΣΑ είπε...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα φίλοι μου, Με το που άνοιξα το μπλοκ , ξαφνιάστηκα με την εμμονή σας να σας αποκαλυφθεί ο Λάζος Βουνίσιος. Ειλικρινά δεν σας καταλαβαίνω. Το χρονογράφημά του δεν είναι ουτε υβριστικό και δεν θιγει κανέναν. Εκφράζει συμπάθεια και τρυφερότητα για τον αρχηγό όπως σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα του Λάζου του Βουνλισιου που αναφερονται στη Φλώρινα ξαι στους ανθρώπους της πλην των ανάξιων και των ρουφιάνων.

Ανώνυμος είπε...

Για αυτό το λόγο δεν θα πάτε ποτε μπροστά!!! Αρθρο για τον Αρχηγό και όλοι φαγωθήκανε ποιος ειναι ο Λάζος!!
Έλεος.....

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΖΕ ΕΙΣΑΙ ΛΕΒΕΝΤΙΑ..ΜΠΡΑΒΟ

Ανώνυμος είπε...

Δεν θίγει κανέναν;; Και οι υπερβολές περί περιπολιών και σεκιουριτάδων τι είναι;; Η αλήθεια;;;; Μαζευτείτε μη σας πάρει..

Ντορη Κουτουράτσα είπε...

1.11 Για τον Βασίλη θα ταίριαζε καλύτερα Ο ΑΓΓΕΛΟΣ - ΦΥΛΑΚΑΣ της Φλώρινας. Ένα αθώ παιδί είναι και είναι υπερήφανο που κατάφερε να εντοπίσει κλέφτες για προστατέψει τον τόπο του! Για όνομα του Θεού! Εσύ μπορείς να μας πεις τι σε κανει να νοιωθεις υπερήφανος για τον εαυτό σου; Εκανε έστω και κάτι που να το θεωρήσεις σημαντικό για το κοινό καλό;

V.A. 12 είπε...

.Επιβεβαιώνω την καλή πράξη του Βασίλη του Αρχηγού γιατί ήμουν την νύχτα εκείνη μάρτυρας της καλής του πράξης . Ντόρις άστους κάθε σχόλιο ενάντια στον Λάζο και στο Βασίλη μετράει εις βάρος τους και αποκαλύπτει την αρρωστημένη ψυχοσύνθεση τους.Άλλωστε ισχύει εδώ στην χαραδρούπολη μας το ρητό" Η Φλώρινα είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ της" και όχι "τα ανθρωποειδή δίποδα την Φλώρινα" .....

Ντορη Κουτουράτσα είπε...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΕΧΩ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ή ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΖΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΝΙΣΙΟΥ. Δεν θα δεχθώ εις το εξής κανένα άλλο σχόλιο.

Δημοσίευση σχολίου