8:19 π.μ.

ΠΑΡΤΕ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Βαθιά ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους του δίνει ο ΟΑΕΕ, με εγκύκλιό του η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν μέχρι και 100 ευρώ το μήνα δίνει, είτε με τη μείωση των δόσεων για τα οφειλόμενα για τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε με την μείωση των μηνιαίων εισφορών.

Όπως προβλέπει η νέα εγκύκλιος, όσοι δεν έχουν καθόλου οφειλές, μπορούν να επιλέξουν για τα προσεχή δύο έτη να πληρώνουν τις εισφορές των δύο αμέσως χαμηλότερων κατηγοριών από την δική τους, με αποτέλεσμα την μείωση του μηνιαίου κόστους ασφάλισης τους.

Σε περίπτωση απώλειας του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος μπορεί να κάνει νέα αίτηση, ενώ όσοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ μέχρι 5.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των χρεών τους έως και σε 100 δόσεις των 50 ευρώ το μήνα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος:

• Σε περίπτωση απώλειας, για οποιοδήποτε λόγο, του δικαιώματος κατάταξης σε κατώτερη κατηγορία, ο ασφαλισμένος δικαιούται να επανέλθει με νεότερη αίτησή του για μία και μόνο ακόμη φορά. Και στις δύο περιπτώσεις αν υπάρχουν οφειλές, αυτές θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν σε ρύθμιση. Το δικαίωμα κατάταξης στην επιλεγείσα κατηγορία και η καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών αρχίζουν από το επόμενο της αίτησης δίμηνο. Ενας ασφαλισμένος δηλαδή που είναι σήμερα στην 3η κατηγορία και πληρώνει 615 ευρώ το δίμηνο, μπορεί σήμερα να επιλέξει την πρώτη κατηγορία και στις 14 Ιουλίου να πληρώσει 420 ευρώ.

• Ασφαλισμένοι που κατετάγησαν σε κατώτερη κατηγορία από 13/6/2012 (ημερομηνία δημοσίευσης προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης) και μέχρι τη δημοσίευση της νέας απώλεσαν το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, δύνανται να επανέλθουν για μια και μόνο φορά. Για την άσκησή του υποβάλλεται νέα αίτηση και δεν αποτελεί συνέχεια ή ενεργοποίηση της πρώτης. Ως εκ τούτου, ως ασφαλιστική κατηγορία για την ενεργοποίηση του δικαιώματος λογίζεται αυτή που έχει διαμορφωθεί κατά τη νέα αίτηση.

• Οι εισφορές του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί από την απώλεια του δικαιώματος (πρώτη φορά) έως την ενεργοποίησή του για δεύτερη φορά καταβάλλονται στην κατηγορία που διαμορφώθηκε μετά την απώλεια της χαμηλότερης κατηγορίας.

• Εκπρόθεσμη καταβολή (έστω και κατά μία ημέρα) ή έκπτωση από δικαίωμα ρύθμισης εισφορών συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος το οποίο δεν μπορεί να ασκηθεί για τρίτη φορά.

• Αιτήσεις για άσκηση του δικαιώματος για δεύτερη φορά, που έχουν υποβληθεί πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης της νέας Υπουργικής Απόφασης (2/5/2013), θα ικανοποιηθούν από το επόμενο δίμηνο.

 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου