8:23 π.μ.

Ο ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |







Ο χαμαιλέοντας είναι ένα ερπετό το οποίο έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον περιβάλλον του.                                                                                                                      
Κάποιοι, έχουν την ίδια ικανότητα να «σέρνουν» τις απόψεις τους και να προσαρμόζονται  ανάλογα, είτε στο κοινωνικό είτε  στο πολιτικό περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα των  εσωκομματικών εκλογών  της ΝΔ, επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο χάρισμα της προσαρμοστικότητας των ψηφοφόρων της ΝΔ, χωρίς να αποκλείει βεβαίως και τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων.

Οι «χαρισματικοί» ψηφοφόροι της ΝΔ στη Φλώρινα, περίπου 2000 άτομα - εκ των οποίων οι 1.100 περίπου ψήφισαν Μειμαράκη και οι περίπου 900 ψήφισαν Μητσοτάκη- την επόμενη ημέρα των εκλογών έγιναν όλοι Μητσοτακικοί!!!
Προσαρμόστηκαν  την ίδια στιγμή!  Έβαλαν ιώδιο στη πληγή που τους άνοιξε το εκλογικό αποτέλεσμα, πήραν και το blanco και άρχισαν τις διορθωτικές κινήσεις!                                         
 Εν ονόματι της ενότητας του κόμματος!!!  και για το καλό της πατρίδας!  Λένε.                                     
Ο Μητσοτάκης μας κέρδισε με τον πολιτικό του λόγο και το ευρωπαϊκό του προφίλ! 
Ξαναλένε.

Την ίδια στιγμή ξέχασαν πόσο τους άρεζε  ο λαϊκός  και αυθεντικός  λόγος  του Βαγγέλη Μειμαράκη – θα στα πω νέτα – σκέτα, μάνι – μάνι και παστρικά, και τώρα  έχουνε να λένε για τον πολιτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη!!!  Τόσο απλά!

Δεν αναρωτήθηκα απλώς. Ρώτησα έναν ψηφοφόρο της ΝΔ: Τι σημαίνει πολιτικός λόγος;  Δεν πήρα όμως  απάντηση, και είδα πως «το γύρισε στον καλαματιανό»!

Σκέφτηκα τον  Γιώργο Λιάνη! Η ρητορία του –από την πόλη έρχομαι και στη κορφή κανέλλα- για πολλούς ήταν πολιτικός λόγος και μάλιστα έντονα ανεπτυγμένος!
Όπως και η αναδημοσίευση των δελτίων τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος  της  τοπικής και εκκολαπτόμενης πολιτικού Πέτης  Πέρκα στις συχνές εμφανίσεις της στα τηλεοπτικά παράθυρα!!! και αυτό πολιτικό λόγος θεωρείται! 

Ξαφνικά ξεπήδησε μπροστά μου η Φώφη και ο πύρινος πολιτικός της λόγος!!!  με τσουρούφλισε. Το ευρωπαϊκό προφίλ του Τσίπρα!!!  έθεσε σε αμφισβήτηση τα αγγλικά μου και ο κρίκος που αιωρείται στο στήθος του Θεοδωράκη για τα γυαλιά πρεσβυωπίας έχει αρχίσει να με πείθει πως η μεταρρύθμιση και η καινοτομία μπορεί να εκφράζονται  μέσα από ένα αξεσουάρ!

Μ αρέσει η προσέγγιση του πολιτικού λόγου των Μειμαράκη – Μητσοτάκη από τον  του Αντώνη Πανούτσο.                                                                                                                                        
 Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δίκιο όταν λέει ότι «η ηλικία δεν είναι κριτήριο ανανέωσης». Αμφιβάλλω, όμως, αν το καταλαβαίνει. Γιατί αν ο ανανεωτικός λόγος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι το «κηρύσσω ανένδοτο κατά της λιτότητας» που είπε την περασμένη εβδομάδα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τότε το «εύχομαι να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη» που λένε στις συνεντεύξεις οι μοντέλες είναι πολιτικός σχεδιασμός. Για να ξεφύγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο των κυβερνήσεων των οποίων οι υποσχέσεις σκοτώνουν χρειάζεται πολιτικός λόγος. Οσο πιο σαφής γίνεται. Το «να πληρώσουμε περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά μετά από αξιολόγηση, αξιοκρατικές διαδικασίες και με δοκιμαστική περίοδο για τη μονιμότητα», που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι θέση.

Τελικά τι είδους  πολιτικός λόγος αναπτύσσεται στη χώρα μας; Ποια η ποιότητά του, ποια η συμβολή του στην ενημέρωση των πολιτών και, γενικά, σε ποιον βαθμό αποτελεί πρόοδο ή οπισθοδρόμηση στα πολιτικά πράγματα της χώρας; 
                                                                   
Τι σημαίνει  ευρωπαϊκό προφίλ για έναν πολιτικό και πως το ερμηνεύει ο ψηφοφόρος;
Μήπως είναι ο αντι- Τσίπρας με γραβάτα και καλά αγγλικά,  μήπως είναι οι χαμηλοί τόνοι και η απολύτως τεχνοκρατική προσέγγιση των ζητημάτων του δημόσιου βίου;

Όπως λέει και ο Μπαμπινιώτης, δεν αμφισβητείται  κάποια επίδειξη ρητορικής ικανότητας (που ως ικανότητα είναι και χάρισμα) όπως και κάποια τακτική υπόρρητης διατύπωσης προθέσεων (που είναι και μορφή στρατηγικής), στοιχεία που δεν λείπουν άλλωστε από τη συνήθη- διεθνή μάλιστα- πρακτική τού πολιτικού διαλόγου. Αλλά όταν κατακλυζόμαστε από σωρεία αρνητικών παραδειγμάτων, από άθλιες καταστάσεις και από ό,τι συνεχώς μάς πληγώνει, τότε  αυτά τα στοιχεία πρέπει να επισημαίνονται και να αναγνωρίζονται .

Καταλήγω στο συμπέρασμα πως είμαστε μία πόλη, μία χώρα η οποία δεν παράγει. Και  αναγκαστικά καταναλώνει. Καταναλώνει και αναλώνεται στα της πολιτικής.  Ειδικά, όταν το  πολιτικό  μενού  «σερβίρετε»   σε γκουρμέ πιάτο,, τότε καταπίνετε αμάσητο και διαμορφώνει ανάλογες πολιτικές συμπεριφορές!!!

Ο δήμαρχος Φλώρινας προεκλογικά, «αγκάλιασε» στοργικά τον Μειμαράκη και οργάνωσε και ειδική εκδήλωση. Ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης ασπάσθηκε τον Τζιτζικώστα.   
Δεν αποκλείεται στη συνέχεια να δούμε ένα  νέο πολιτικό  πάρτυ  προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο με παρουσιαστή τον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη!                                                                                                         

 Για να αρχίσει επιτέλους ένας πολιτικός διάλογος ευρωπαικού επιπέδου, αφού έχουμε ήδη εξασφαλίσει τις προυποθέσεις και του πολιτικού λόγου και του πολιτικού προφίλ, απ όλες τις πλευρές!

Ντόρη Κουτουράτσα

5 comments :

Ανώνυμος είπε...

Ο Βόσδου, από ανάγκη ή από φιλότιμο τάχθηκε με τον Μειμαράκη;

Χρήστος Αντώνογλου είπε...

Σωστός λόγος, κυρίως επειδή είναι "πολιτικός" , απο το άρθρο. Μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση του Αντώνη Πανούτσου [είναι ο αθλητικογράφος?]

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Ναι κύριε Αντώνογλου, είναι ο αθλητικογράφος Αντώνης Πανούτσος. Η αναδημοσίευση είναι από άρθρο του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ανώνυμος είπε...

Επειδή κάποιοι έχετε κοντή μνήμη...... Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει πλέον!!! Το επιτελείο Μητσοτάκη το ίδιο που είχε η
Ντόρα στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΔΗ.ΣΥΜ.)!!!!

Ανώνυμος είπε...

XREIAZETAI GERO XEPASTREMA STIN FLORINA AN TO KANEI O KIRAKOS MITSOTAKIS BRAVO TOY AN PARAMINOYN OI IDIOI KAI OI IDIOI XeSTA

Δημοσίευση σχολίου