Αγαπητοί συντοπίτες, κάτοικοι της Κοζάνης, Νεάπολης, Βοΐου,
άκουσα από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ότι επίκειται η δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στην Νεάπολη Κοζάνης, σε χώρο που παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο. Θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω για τους κινδύνους που κρύβεται πίσω από αυτή την πολιτική απόφαση. Εκτός από δικηγόρος και γνώστης της νομοθεσίας αναφορικά με τους αλλοδαπούς, είμαι και κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, περιοχής που έχει πλέον γκετοποιηθεί.
Θα ακούσετε τις επόμενες εβδομάδες, πολλές φωνές, δήθεν προοδευτικές, ότι το κέντρο των μεταναστών θα έχει και θετικά να προσδώσει στην τοπική κοινωνία, ότι δεν είναι και τόσο άσχημη εξέλιξη όσο θέλουν να την παρουσιάσουν και επιπλέον όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο είναι ακραίοι και περιθωριακοί. Θέλω να δηλώσω ότι δεν είμαι ακροδεξιός, φασίστας, δεν έχω πρόβλημα με κανέναν μετανάστη, με κανέναν άνθρωπο, και το άρθρο μου είναι νομικό και όχι πολιτικό.
Το ερώτημα μου είναι, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο στην Κοζάνη. Έχουμε τόσους πολλούς μετανάστες που υποδεχόμαστε; Τέτοια κέντρα υπάρχουν στα νησιά, στην Ορεστιάδα και στην Αττική. Οι μετανάστες ασιατικής προέλευσης έρχονται σωρηδόν στις ανωτέρω περιοχές. Αλλά στην Κοζάνη; Πως θα έρχονται μετανάστες στην Κοζάνη; Με πτήσεις τσάρτερ;
Κοζανίτη Ξύπνα. Φυσικά και δεν πρόκειται για κέντρο υποδοχής μεταναστών, αλλά για αποθήκη ανθρώπων, που θα τους πετάξουν σε πρώην στρατόπεδο για να μην ενοχλούν. Και δεν είναι κέντρο υποδοχής, αφενός γιατί η Κοζάνη δεν έχει εξωτερικά σύνορα, αφετέρου γιατί έχουμε εμπειρία από τα άλλα “κέντρα υποδοχής”.
Όταν συλλαμβάνουν κάποιον άνθρωπο χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ελλάδα, τον οδηγούν στο Τμήμα Αλλοδαπών για να τον καταγράψουν. Εκεί ο αλλοδαπός δηλώνει ό,τι όνομα θέλει, ό,τι ημερομηνία γέννησης θέλει και ό,τι εθνικότητα ή υπηκοότητα θέλει. (Οι περισσότεροι δηλώνουν Παλαιστίνιοι γιατί γνωρίζουν την συμπάθεια των Ελλήνων προς τον Παλαιστινιακό λαό).
Αφού, λοιπόν, ο αλλοδαπός καταγραφεί, τότε υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Είτε κρίνεται ακίνδυνος, αφήνεται ελεύθερος και του δίνουν ένα υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο τον ειδοποιούν ότι πρέπει να εγκαταλείψει την χώρα εντός τριάντα ημερών. Στην δεύτερη περίπτωση που θα κριθεί επικίνδυνος, όπως πχ σε περίπτωση που έχει ποινικό μητρώο, κρατείται διοικητικά μέχρι να απελαθεί. Η διοικητική κράτηση δεν μπορεί να υπερβεί τους 18 μήνες. Πάντα, μα πάντα, όταν συμπληρωθεί το 18μηνο της διοικητικής κράτησης ο αλλοδαπός αφήνεται και πάλι ελεύθερος αφού η απέλαση του “είναι ανέφικτη”.
Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ένας άνθρωπος χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα κυκλοφορεί ελεύθερος και νόμιμα στην Ελλάδα, μέχρι να τον συλλάβουν εκ νέου. Όσοι αφήνονται ελεύθεροι έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να φύγουν για την πολιτισμένη δυτική Ευρώπη. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα για οποιοδήποτε κράτος της Ευρώπης. Αρκετοί τα καταφέρνουν, οι περισσότεροι, όμως συλλαμβάνονται, κρατούνται ξανά διοικητικά, για να αφεθούν μετά από λίγους μήνες. Ακόμη και εάν καταφέρουν και φτάσουν σε οποιαδήποτε χώρα, όταν συλληφθούν, βάση της Ευρωπαικής Νομοθεσίας, επειδή η πρώτη χώρα υποδοχής είναι η Ελλάδα, τους επιστρέφουν πίσω σε εμάς και όχι στην χώρα καταγωγής τους, και μάλιστα πληρώνουμε και τα μισά λεφτά! Ναι, έχουμε υπογράψει τέτοια σύμβαση, που προστατεύει τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όχι όμως και τις χώρες που συνορεύουν με την Ασία.
Συντοπίτη,
Όταν οι παράνομοι μετανάστες θα αφήνονται ελεύθεροι από το κέντρο υποδοχής που πρόκειται να δημιουργηθεί, που νομίζεις ότι θα καταλήξουν; Μην βιαστείς να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα. Πριν καταλήξεις εάν το κέντρο υποδοχής θα έχει κάτι να προσφέρει στην περιοχή, κάνε μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Στην Ομόνοια, στην Πατησίων και στη Σωκράτους. Εάν νομίζεις ότι δεν θα αυξηθεί η εγκληματικότητα, έλα ένα πρωί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Όσο προοδευτικός και εάν είμαι, δεν μπορώ να ανεχτώ ένα τέτοιο κέντρο στην περιοχή μου, γιατί ούτε την ποιότητα της ζωής θα αναβαθμίσει, ούτε οικονομικά θα προσφέρει. Περαιτέρω, πόσο ανθρωπιστής μπορεί να είσαι όταν δέχεσαι να φυλακίζονται άνθρωποι σε πρώην στρατόπεδα, να εξαθλιώνονται και να μην τηρούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα; Πρόκειται για χωματερή ανθρώπων, που σκοπό έχει να καθαρίσει την Αθήνα από τους λαθρομετανάστες.
Συντοπίτη,
Οφείλω να σε ενημερώσω για όσα θα συμβούν. Ρίξε μια ματιά στο google, πάτα “λαθρομετανάστες στην Αθήνα”. Κάνε το ίδιο στο YouTube. Ενημερώσου να δεις τι πρόκειται να συμβεί. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Επειδή, όμως, οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, προτείνω, τουλάχιστον, να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο ότι μπορεί να μας προσφέρει αυτό το κέντρο.
Ας πιέσουμε όλοι, οι ψυχολόγοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, δεσμοφύλακες, διοικητικό προσωπικό, και όποιος άλλος χρειαστεί να δουλέψει εκεί να είναι ή να κατάγεται από τον τόπο μας. Τέλος, αν και αρθρογραφώ για πάνω από ενάμιση χρόνο σε εφημερίδες, επιλέγω να δημοσιεύσω αυτό το κείμενο σε ηλεκτρονικό μέσο, προκειμένου να επιτρέπονται τα σχόλια. Εξάλλου, scripta manent και ο καθένας κρίνεται. Αρκεί να γράφει με ονοματεπώνυμο.
Ηλίας Σιδέρης
www.siderisilias.gr