11:41 π.μ.

Ο ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΙΟΣ - ΦΛΩΡΙΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του σχετικού νόμου που φέρει το όνομα του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, γεννά άμεσα λογικούς συνειρμούς για την σκοπιμότητα της επιλογής του συγκεκριμένου ονόματος.
Η αρχική επισήμανση που αναφύεται, είναι ότι η χρήση του ονόματος αυτού κατευθύνει πρωταρχικά την προσοχή στην αρτιότητα και τελειότητα της δομικής σύνθεσης των δημιουργούμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επιπλέον η επιλογή αυτού του ονόματος και όχι κάποιου εκ των ονομάτων των συνδημιουργών του Παρθενώνα Ικτίνου και Φειδίου, παραπέμπει και δια του ετύμου του ονόματος στο ΚΑΛΛΟΣ και προς το οποίο θέλει να πείσει ο νομοθέτης, ότι πρέπει να συγκρατηθεί το ενδιαφέρον για την κατανόηση του νομοθετήματος.
Βέβαια θα μπορούσε  κάποιος να αμφισβητήσει την επιλογή και αντιπροτείνει να χρησιμοποιηθεί το όνομα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», για να στραφεί η προσοχή στα στοιχεία της κοινωνικοπολιτικής παρέμβασης του νομοθετήματος. Ο συσχετισμός αυτός θα παρέπεμπε και στην ιδιαίτερη σημασία που είχε για την Αθηναική Δημοκρατία η μεταρρύθμιση  του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ.

Ο αρχαίος αυτός νομοθέτης πραγματοποίησε την μεταρρύθμισή του, εφαρμόζοντας τις τριττύες στους όρους συγκρότησης των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας  αποβλέποντας  στην εμβάθυνση και διαπλάτυνση της δημοκρατικότητας του πολιτεύματος.
Η μεταρρύθμιση εκείνη δεν ακύρωνε βέβαια την ταξικότητα της κοινωνίας και η λειτουργία των θεσμών ευνοούσε – εν τέλει τους κατοίκους του άστεως σε σχέση με τους μεσόγειους και παράλιους που συγκροτούσαν από κοινού τις τριττύες. Το «διάνυσμα» της Αθηναικής Δημοκρατίας έδινε «ροπή» επ ωφελεία του άστεως. Η αποτίμηση αυτή καθιστούσε την χρήση του ονόματος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» - κατά κάποιο τρόπο – αδόκιμη.
Ένα νομοθέτημα, που τεκμηριώνει την Ευρωπαική μας ένταξη – έστω και σαν εκσυγχρονιστικό άλλοθι – προερχόμενο όμως από μία κυβέρνηση κόμματος με ηγέτη μάλιστα τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επιβάλλεται και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς, να μην αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης, ότι στοχεύει να στρέψει το «διάνυσμα» της παρέμβασης στην πλευρά των «Διάκριων». Αυτός είναι λόγος σοβαρός που οδηγεί στη απόρριψη του ονόματος «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»

Ας μετατωπίσουμε όμως τη προσοχή μας από τα ερωτήματα που γεννά το όνομα του νομοθετήματος, στα αποτελέσματα της εφαρμογής του.
Δεν είναι δυνατόν να μην επισημάνουμε λοιπόν ότι :
Η κατάργηση των «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΔΗΜΩΝ» - μεταξύ των άλλων- επέφερε και την κατάργηση του εξωθεσμικού ρόλου του «Υπερδημάρχου» ο οποίος με τις ποικίλες παρεμβάσεις  του επέβαλλε και την απόρριψη του αιτήματος για την τοποθέτηση των προτομών του  Ίωνα Δραγούμη και του Γ. Μόδη στον χώρο της φερόνυμης πλατείας.
Η σημερινή «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ» απεφάνθη θετικά – κατά πλειοψηφίαν – και οι προτομές έχουν ήδη τοποθετηθεί.
Οι γνωστοί – εν προκειμένω μειοψηφίσαντες «ΛΙΑΝΙΚΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ», δεν επέτυχαν -απομονωθέντες εν τέλει- να εμποδίσουν την τοποθέτηση των προτομών.
Επειδή δεν κατανοώ απολύτως το σκεπτικό τους, αλλά έχω πλούσια εμπειρία από την επικοινωνιακή τους  τακτική, εκτιμώ ότι απέβλεπαν στο να παραμείνει ο χώρος της πλατείας ελεύθερος, έως ότου αποφασιστεί να τοποθετηθεί εκεί, σε περίοπτη θέση, περικαλλής ανδριάντας του Γ. Λιάνη, Κοινωνικού Αναμορφωτή και συνεπούς εκπροσώπου των «Διακρίων» της ημετέρας περιφέρειας.

Η τελική κατάληξη της υπόθεσης αυτής μπορεί να χαρακτηρισθεί ως περιφανής επιστροφή των «ΑΛΚΜΑΙΩΝΙΔΩΝ» στα κοινά της πολιτείας.
Το λαμπρό αυτό γένος – εκ Μοναστηρίου και των Πέριξ προερχόμενο- έχει  συμβάλλει τα μάλα – ως γνωστόν- στην ανάδειξη του άστεως ως «Πολιτισμικού και Πολιτικού Φάρου» για την ευρύτερη περιοχή.  Κάποιες ενστάσεις βέβαια μπορεί να εγερθούν, άλλωστε και το αρχαίο γένος των Αλκμαιωνιδών έχει τις ευθύνες του και τις ενοχές του την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου. Επιπλέον το βάραινε και το «ΚΥΛΩΝΕΙΟ ΑΓΟΣ».

Εκείνο όμως που «αισθητικά» και όχι μόνο δεν συνάδει με τις τιμώμενες και προβαλλόμενες προσωπικότητες του Ίωνα Δραγούμη και Γ.Μόδη, είναι αυτά που αναγράφονται στα βάθρα των προτομών.
Προσπαθώντας ο «άγνωστος – γνωστός» επιγραμματοποιός, να καταδείξει σε κάθε αδαή και ανιστόριτο το εύρος της αξίας των τιμωμένων, παρ όλον ότι καταγράφει με άφατο λυρισμόν- κατάλληλον υποτίθεται για την περίσταση- τις δράσεις και τα λειτουργήματα των τιμωμένων προσώπων, αποτυγχάνει τελικά στον σκοπό του.
Αυτό αιτιολογείται και από την τεράστια διαφορά της αξίας και της σημασίας των τιμωμένων σε σχέση με τις υπαρκτές αλλά περιορισμένες και μονοδιάστατες δυνατότητες του επιγραμματοποιού. Η αξία δεν χρειάζεται επεξήγηση. Η προσπάθεια του επιγραμματοποιού ομοιάζει με την προσπάθεια του κισσού να αναρριχηθεί στον πλάτανο.
Ο Σιμωνίδης – του οποίου την δόξα εζήλωσε ο επιγραμματοποιός- παραμένει ακόμα μία φορά ανυπέρβλητος.

Φλώρινα Δεκέμβριος 2011
Ο Διαπλέων

Υ.Γ. Για τον σχεδιαζόμενο αδριάντα του Γ.Λιάνη μία ενδεδειγμένη θέση θα είναι η πλατεία του Δ.Δ. Περάσματος με φόντο το κτίριο του πρώην Δημαρχείου και να δείχνει.

Υ.Γ.- Υ.Γ. Επειδή – επί τέλους – αναγνωρίστηκε ότι Μοναστήρι – Φλώρινα είναι «Δυό πόλεις αλλά μία ιστορία» …είναι καιρός πλέον να αποφασιστεί η τοποθέτηση προτομής – τουλάχιστον- του Αλεξάνδρου Σβώλου πρωθυπουργού της Ελλάδος – κατά κάποιον τρόπο- σε κάποια θέση στη πόλη μας. Θα είναι και μία επιπλέον απάντηση στην πολιτική ηγεσία της FYROM. Δεν συμφωνείτε…;

O ίδιος
  Αναδημοσίευση εφημερίδα κρουά - κρουά "το κράξιμο" φύλλο 40, Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012, σελ 3

31 comments :

Ανώνυμος είπε...

Για τον Μακρή ο Μπαξεβάνης δεν έκανε εκπομπή που έβγαζε ότι ήταν συνεργάτης των Γερμανών; Και εμείς του κάναμε άγαλμα;

Ανώνυμος είπε...

Αν το καλοσκεφτεί κανείς ο Παπαναστασίου -ντόπιος- νομίζω δεν είχε συμφωνήσει για τις προτομές. Ο ντόπιος επίσης Βοσκόπουλος, μήπως ήθελε να είναι κατά βάθος βλάχος και με συνοπτικές διαδικασίες προώθησε το θέμα; Μήπως χρωστάει πολλές χάρες στην οικογένεια των Αλκμαιονειδών; Η οικογένεια των Αλκμαιονειδών τι έχει να μας πει για το "κυλώνειο άλγος";

Ανώνυμος είπε...

Ο Μόδης είναι στο άγαλμα. Στον Μακρή δεν φτάσαμε ακόμα. Θα του κάνουν άγαλμα - του Μακρή- οι 285 δοσίλογοι της Φλώρινας που τους αθώωσε για να στήσει στη συνέχεια τον πολιτικό του μηχανισμό.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί οι 285 δοσίλογοι που αθώωσε ο Μακρής με ποιόν συνεργάζονταν; Τους Γερμανούς; Τους Ιταλούς; Ή τους Βουλγάρους; Ή με όλους; Και μετά που τους αθώωσε ο Μακρής, άρχισαν να το παίζουν "πατριώτες"; Θα μου πεις και ο Μακρής πολύ "πατριώτης" το έπαιζε, αν και στην τηλεόραση είπαν ότι επί Κατοχής ήταν συνεργάτης των Γερμανών.

Ανώνυμος είπε...

Ποιά είναι η οικογένεια των Αλκμαιωνιδών; Η γνωστή βλάχικη οικογένεια που το παίζει "γαλαζοαίματη", "αριστοκρατική" και ζει σε βάρος του Ελληνικού κράτους; Όλα τα μέλη της είτε δουλεύουν για το κράτος, είτε για το κόμμα της ΝΔ, είτε παίρνουν δουλειές από το κράτος και τον Δήμο.

Ντόπιος με κ@κ@λ@ είπε...

Από που κι' ως που "γαλαζοαίματη"; Αυτοί κατάγονται από ένα χωριό της περιοχής του Μοναστηρίου. Χωριάτες είναι, όπως κι' εγώ. Αλλά αυτοί είναι και κομπλεξικοί.

Ανώνυμος είπε...

Ο Μακρής έκανε έργο στη Φλώρινα και λίγα λόγια για τον Τάκο.

Πυγμαλίων είπε...

Αυτή η οικογένεια έχει και την υποστήριξη του Μέρτζου!!! Ένας μάλιστα από αυτούς λέει ο Μέτζος είναι "μέντοράς" του, δηλαδή πνευματικός του πατέρας κια βλέπει τον εαυτό του σαν διάδοχο του Μέρτζου!!!!!

Ντόπιος με κ@κ@λ@ είπε...

Ανώνυμε 12:33, για πες μας τι έργο έκανε στην Φλώρινα; Πές μου ένα, μόνον ένα, έργο του Μακρή.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα είναι που θα τρελλαθούμε. Από που να αρχίσω; Να διαβάσω για τον Κλεισθένη και να μπώ στο θέμα, να μάθω για τις τριττύες; Για το κυλώνειο άγος; Λίγα, λίγα ρε παιδιά. Και μετά με τα σχόλιά σας, φτού και από την αρχή. Σιγά - σιγά.

Ανώνυμος είπε...

Nα σου πω εγώ. Ένα μεγάλο έργο του Μακρή είναι οι Μπουνταλάδες!

Ανώνυμος είπε...

Η οικογένεια των Αλκμαιονειδών δεν έχει σημασία αν είναι γαλαζομαίατη. Το παίζει γαλαζομαίατη. Και γιατί όχι; Βγάζει ιστορικούς, διευθυντές, γραμματείς και φαρισαίους, εκδότες, καλλιτέχνες (σε λίγο), δικηγόρους. Ο τίτλος είναι νομίζω τιμητικός. Έδωσε τα φώτα του πολιτισμού στη Φλώρινα, κοινώς μας άλλαξε τα φώτα.Και έχει και συνέχεια το έργο.

Ανώνυμος είπε...

Έχει πάντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε τι δεν έκανε ο Μακρής.Από καλή αφετηρία το πιάνετε το θέμα νομίζω και μπράβο σας.

Ανώνυμος είπε...

Ελάτε βρε..ότι δεν έκανε ο Μακρής το έκανε ο Λιάνης. Ιστορική συνέχεια..

Ανώνυμος είπε...

Σιγά να μην λέει μόνο ένας πως ο Μέρτζος είναι πνευματικός του πατέρας. Όλη η οικογένεια έχει υιοθετηθεί. Κατέβα μία φορά στη Θεσσαλονίκη, όταν κάνουν αυτές τις εκδηλώσεις και να δεις κάτι αγκαλιές που πέφτουν με τον Θείο Νίκο. Θα μου πεις τη δουλειά τους κάνουν αμφότεροι. Το θέμα είναι τι είδους δουλειά κάνουν πέρα από τη δική τους. Εδώ σε θέλω κρουά. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να βγεί. Αρκετά.

Ντόπιος με κ@κ@λ@ είπε...

Φίλε 12:48 το έργο του Μακρή είναι οι Μπουνταλάδες; Εγώ μιλάω σοβαρά και εσύ κοροϊδεύεις. Αυτοί που κόπτονται για τον "Τάκο" Μακρή, γιατί έστω ένας τους δεν βγαίνει να μας πει τι πρόσφερε ο Μακρής στην Φλώρινα και στην Ελλάδα; Θα σου πω εγώ γιατί δεν βγαίνει κανείς. Γιατί ο Μακρής μόνον ρουσφέτια έκανε σε ορισμένους "δικούς του". Για να δεις τι φάρα είναι αυτοί που μπορεί να το παίζουν φίλοι του Μακρή. Κανείς τους δεν βγαίνει να τον υπερασπιστεί έστω και ανώνυμα. Να πουν τι έργο έκανε για τον τόπο. 12:26 έχεις να μας πεις τίποτε;

Ανώνυμος είπε...

Μόδης, Μακρής, Μέρτζος, Λιάνης: η ηγεσία του τόπου από την απελευθέρωση από τους Τούρκους, δηλαδή εδώ και 100 χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Ενα καλό τριγενές μουλάρι, επίμονο, υπομονετικό και εργατικό, μεθοδικό.Με πλήρη γνώση και σύνεση.
Καλό εκρηκτικό ευεργετικό μίγμα κι από φτωχά αλλά τίμια...βαλάντια....
Κυρίως, με απίστευτα τεράστια δύναμη ψυχής...
Δεν είδαμε κάτι τέτοιο ακόμη...

Ανώνυμος είπε...

1.50 Καθόλου δεν κοροιδεύω. Μάλλον εσύ αγνοείς κάτι ..λεπτομέρειες.

Ανώνυμος είπε...

12.48 Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο οικογένεια Αλκμαιονειδών διότι καταλαβαίνω είναι ειρωνικός. Δεν ανήκω στην οικογένεια αλλά τους γνωρίζω. Θα πρέπει να παραδεχτείς όμως πως τα παιδιά ΄σπούδασαν. Είχαν ή απέκτησαν τις πολιτικές τους διασυνδέσεις. Δεν είναι οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι. Δεν μπορώ να καταλάω που είναι το τόσο μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή όσοι είναι κοντά σε κόμματα, τι να κάνουν να φύγουν, κατά τη γνώμη σου;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 10:55 να μην φύγουν από τα κόμματα, αλλά να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα κόμματα για τα προσωπικά τους συμφέροντα. Και τα κόμματα να σταματήσουν να λειτουργούν για να λύνουν τα προβλήματα των συγκεκριμένων. Παράδειγμα: Σώτος! Πότε δούλεψε και πόσο δούλεψε σαν επαγγελματίας; Συνέχεια είχε να κάνει με την ΝΔ. Η ΝΔ συνέχεια τον έχει τοποθετημένο σε καλοπληρωμένες θέσεις στο δημόσιο. Και σήμερα η ΝΔ πάλι τον έχει βάλει σε πολύ καλοπληρωμένη θέση στο δημόδσιο. Μόνον ο Σώτος είχε τις ικανότητες να περάσει την ζωή του σε καλοπληρωμένες θέσεις στο δημόσιο τοποθετημένος από το το κόμμα; Άλλοι νεο-δημοκράτες δεν υπήρχαν; Και τώρα ο Σώτος θέλει να μας σώσει σαν βουλευτής! Αν δεν είχε πλάτες τον Μέρτζο θα είχε αυτές τις θέσεις; Βλέπετε γιατί δηλώνουν "πνευματικά του τέκνα"; Κι' εσείς κορόϊδα τρέχετε και ψηφίζετε!

Ανώνυμος είπε...

11.49 Μας λές για τον Σώτο και την ΝΔ. Γιατί δεν μας λες κάτι και για τον Μπάμπη τον ΚΥΠατζή και το ΠΑΣΟΚ;

Μπάμπης ο ΚΥΠατζής είπε...

Προσοχή τι λέτε για εμένα! Θα σας φάει το μαύρο σκοτάδι!

ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ Χ είπε...

Σε αυτή τη πόλη - Φλώρινα- πάντα το χάνουμε το τρένο. Και ο Σώτος, και ο Μώτος που λέει ο λόγος, και ο ξάδελφος, και η ξάδελφη του Σώτου εγώ σας λέω ότι απολαμβάνουν χάρη στη Ν.Δ. πολλά πολλά προνόμια. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Και ο Μπάμπης ο ΚΥΠατζής δεν πάει πίσω. Το θέμα είναι μόνο τι προνόμια απολαμβάνουν; Τα προνόμια αυτά έχουν ή έχουν ανταλλάγματα; Ούτε το Παράδεισο δεν τον χαρίζει ο Θεός. Και ο Θεός ζητάει ανταλλάγματα. Είναι θέμα Θείας οικονομίας.
Μήπως, τελικά, για να είσαι " ΕΚΛΕΚΤΟΣ", πρέπει κι εσύ να δώσεις το αντάλλαγμά σου; Και τι θα μπορούσε να είναι αυτό το αντάλλαγμα;
Η ουσία του θέματος νομίζω, είναι αυτή. Αυτή είναι η γνώμη μου κι ας με φάει το μαύρο σκοτάδι. Τα μαύρα σκοτάδια φοβάμαι μόνο και αυτά να φοβάστε κι εσείς.
Νεοδημοκράτης χ

Ανώνυμος είπε...

θα μας κλα..ψεις τα αρχεία μας

Ανώνυμος είπε...

Kρατάτε και..αρχεία; Και δεν σας φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Eμένα μου είπαν πως τα εκχωρήσατε τα...αρχεία σας ένατι ανταλλάγματος. Αληθεύει;

Ο Μπάμπης ο ΚΥΠατζής είπε...

Εσύ 3:56 που θέλεις να σου κλά...ψω τα αρχεία σου, μήπως είσαι κανένας από αυτούς που με χαιρετούν με δουλικότητα έξω; Καταλάβετέ το ....! Εγώ είμαι εξουσία σ' αυτόν τον τόπο!

Ανώνυμος είπε...

Εχεις βάλει κινούμενο στόχο περι..οπής.
Ολοι θα σε χαιρετούν δουλικά έξω, μην αμφιβάλλεις.
Βάρδα όμως και πιαστεί το ζωνάρι σου στο γρανάζι κι ακινητοποιηθείς. Θα παίξεις την ατμομηχανή του τραίνου με 3-4 χιλιάδες εναλλασσόμενα δεύτερα βαγόνια...

Ο Μπάμπης ο ΚΥΠατζής είπε...

Έχω πάρει τα μέτρα μου 8.56. Δεν με πιάνουν οι κατάρες σας. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Θα σας κάτσω στον σβέρκο άλλα τόσα χρόνια. Και με ΠΑΣΟΚ και με ΝΔ και με όλα τα κόμματα, ο Μπάμπης ο ΚΥΠατζής θα ζείκαιθα σας οδηγεί.

Ανώνυμος είπε...

ΚΡΟΥΑ εισαι γάτα. Είσαι 100 χρόνια μπροστά. Τώρα κάνουν τα εγκαίνια των προτομών. Παραμονές εκλογών για να δείξουν ντε. Σε παραδέχομαι.

Δημοσίευση σχολίου