4:15 μ.μ.

OMOΓΕΝΗΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΒΑΚΙΤΣΙΔΟΥ

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Από την ακριτική Φλώρινα έως τη μακρινή Αυστραλία, η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου διδάσκει επί 50 σχεδόν χρόνια τη σημασία της κοινωνικής προσφοράςΌταν η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου, σε ηλικία μόλις 17 ετών, αποφάσισε να μεταναστεύσει από το χωριό Λαιμός Φλώρινας στη μακρινή Αυστραλία, τοποθέτησε σε περίοπτη "θέση" στις αποσκευές της τη συμβουλή του πατέρα της: "Στη ζωή σου θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες. Επειδή πάνω απ' όλα, όμως, είσαι άνθρωπος, θα πρέπει να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου, για να σε βοηθήσουν και αυτοί με τη σειρά τους".

Τη συμβουλή αυτή είχε ως οδηγό της όλα τα  χρόνια θέτοντας ως κύριο μέλημά της την προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο στον τόπο, όπου ζει: την Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

"Ο πλούτος μου είναι η αγάπη που λαμβάνω από τους γύρω μου", λέει η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Σκοπός των δράσεών της είναι κυρίως η διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων από τους Έλληνες της Αυστραλίας. Για το λόγο αυτό δίδαξε επί 15 χρόνια, εθελοντικά, χορούς σε σχολεία της περιοχής της Πορτ Αντελάιντ, σε μαθητές και καθηγητές, διοργάνωσε φεστιβάλ προβολής της ελληνικής μουσικής και των χορών και αναβίωσε ελληνικά ήθη και έθιμα.

Ωστόσο, αποδέκτες της κοινωνικής της προσφοράς δεν ήθελε να είναι μόνο οι Έλληνες της Αδελαΐδας, αλλά και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής. Για το λόγο αυτό, επέκτεινε την κοινωνική της εργασία, όχι μόνο στην ελληνική παροικία, αλλά και σε άλλους χώρους. Μεταξύ άλλων, διοργανώνει εκδηλώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για την ενίσχυση του Ογκολογικού Νοσοκομείου της περιοχής, ενώ συχνά συμμετέχει και σε θεατρικές ομάδες που δίνουν παραστάσεις σε γηροκομεία.

Το 1992, ο τότε Δήμαρχος της περιοχής Πορτ Αντελάιντ αναγνωρίζοντας την κοινωνική προσφορά της, πρότεινε να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων την έχρισαν πρώτη Ελληνίδα δημοτική σύμβουλο στη Νότια Αυστραλία. "Η εμπειρία ήταν φοβερή, αλλά για να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου έπρεπε να μειώσω το χρόνο ενασχόλησής μου με την ελληνική παροικία και δεν το ήθελα. Γι' αυτό και δεν ξαναέθεσα υποψηφιότητα", εξηγεί.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1999, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Οργανισμού Ελληνίδων και Ελληνοκυπρίων Γυναικών της Αυστραλίας. Ο Οργανισμός έχει ως σκοπούς τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη διατήρηση των ελληνικών παραδόσεων στην Αυστραλία και την παροχή ευκαιριών στις γυναίκες για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και της μόρφωσης τους. Ιδιαίτερη στιγμή για την ίδια αποτέλεσε η βράβευσή της από τον Κυβερνήτη της Αυστραλίας, το 1998, για την εθελοντική προσφορά της στην παιδεία και στον πολιτισμό.

Σήμερα, η  Αλεξάνδρα Βακιτσίδου συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την κοινωνική της προσφορά και επιθυμεί το ίδιο για τα τρία της παιδιά και τα τέσσερα εγγόνια της.

"Όταν το 2004 σήκωσα, ως εθελόντρια των Ολυμπιακών Αγώνων, την ελληνική σημαία στην πατρίδα μου, τη Φλώρινα, αισθάνθηκα ότι σηκώνω όλη την Ελλάδα στα χέρια μου. Αυτή η στιγμή με συγκίνησε και μού έδωσε δύναμη να συνεχίσω", θυμάται.

Επόμενος στόχος της είναι η καλλιέργεια πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των Ελλήνων και των ιθαγενών της Αυστραλίας. "Κάποτε οι άνθρωποι αυτοί μας δέχτηκαν φιλόξενα στη χώρα τους. Τώρα ήρθε η σειρά των Ελλήνων να τούς δεχτούμε στη δική μας, έστω και με τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων", καταλήγει.
Η Αλεξάνδρα Βακιτσίδου και φέτος θα  διοργανώσει φιλανθρωπική εκδήλωση  στη Φλώρινα, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 στις 5 το απόγευμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φλώρινας. Από τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχυθεί το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας και ένα μέρος για αναλώσιμα υλικά στο Νοσοκομείο Φλώρινας για τους καρκινοπαθείς.  
Πέρυσι από τη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργάνωσε στη Φλώρινα συγκενρώθηκαν και διετέθησαν τα παρακάτω ποσά.

1.275,00 € Νοσοκομείο Φλώρινας

500,00 € Ουρολογικό Τμήμα ΝοσοκομείουΦλ.(ανώνυμος)

1.275,00 € Γηροκομείο Φλώρινας

800,00 € Γηροκομείο Φλώρινας (από τους Απόδημους Αδελαϊδας Αυστραλίας)

 
 ΠΗΓΗ ΑΠΕ - ΜΠΕ Μαρία Κουζινοπούλου

 


 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου