2:12 μ.μ.

ΜΗΠΩΣ Ο ΟΡΟΣ ¨ΦΑΣΙΣΤΑΣ" ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ;

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

 
Γράφει η Ελισσάβετ Παναγιωτίδου
Δικηγόρος
 
Ένα άκρο πολλές σκοπιμότητες

Είναι κοινός τόπος η διαπίστωση ότι, σε ένα κράτος που βιώνει οικονομικές και κοινωνικές διαταραχές, ευδοκιμούν και βρίσκουν πολιτικό έρεισμα οι θεωρίες και οι ιδεολογίες ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αυτό ακριβώς, συνέβη και στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπου η βαθιά οικονομική και αξιακή κρίση, οδήγησε στη ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής και στην κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση, η οποία μάλιστα δε φαίνεται να θίγεται ούτε από τα επεισόδια των τελευταίων μηνών, τα οποία οδήγησαν τους εκπροσώπους και τον αρχηγό του κόμματος στη φυλακή, ως προσωρινά κρατούμενους με βαρύτερη όλων κατηγορία αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης,
Το γεγονός ότι, συνταγματικά πια και μόνο (διότι ουσιαστικά δεν ισχύει) το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η Δημοκρατία, δε σημαίνει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, λειτουργεί με όρους ελεύθερης ανάπτυξης πολιτικών ιδεών. Ήτοι, η Χρυσή Αυγή και αναλόγων πεποιθήσεων πολιτικά μορφώματα, δεν αποτελούν απλά και μόνο ένα αυθόρμητο αποτέλεσμα της αγανάκτησης των πολιτών ή έναν τρόπο διαμαρτυρίας των τελευταίων, αλλά πάνω και πέρα απ' όλα η ύπαρξη τους, αποτελεί αναγκαία βάση πολιτικής προπαγάνδας, κοινωνικού αποπροσανατολισμού και "ψευτο-εκτόνωσης" των εκδικητικών συναισθημάτων του πολίτη- ψηφοφόρου προς το υπάρχον κυβερνητικό σύστημα.
 
Επειδή, λοιπόν, τίποτα δεν είναι τυχαίο και καθώς η σχέση αιτίου - αιτιατού υφίσταται σε κάθε πολιτική επιλογή και εξέλιξη, στη δύσκολη αυτή φάση της πορείας του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ένα κόμμα με φασιστική και ολοκληρωτική ιδεολογία, μπορεί να εξυπηρετήσει τις ακόλουθες πολιτικές σκοπιμότητες του αποδυναμωμένου, αλλά δυστυχώς ακόμα "αρχηγού"  του πολιτικού παιχνιδιού, εν προκειμένω της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου :
 
Λειτουργία Νο 1 : Σε ένα κλίμα απόλυτης έλλειψης αποφασιστικής αρμοδιότητας των κυβερνητικών οργάνων, καθώς κέντρα λήψης αποφάσεων αποτελούν πλέον όργανα ανύπαρκτης ή έστω αμφισβητήσιμης νομιμότητας (ΤΡΟΙΚΑ) και αντίστοιχα σε ένα περιβάλλον αποκλειστικής και μόνο εκτελεστικής αρμοδιότητας των αποφάσεων των οργάνων αυτών από τη συγκυβέρνηση, καθίσταται προφανές ότι, η χώρα απεμπολεί την εθνική της κυριαρχία και την κυριότητά της επί των δημόσιων αγαθών. Μερίδα των πολιτών, ορμώμενη από την αγανάκτησή της για τις παραπάνω εξελίξεις, επιζητεί πολιτική στέγη σε όποιον αναφέρει τις λέξεις  "Ελλάδα", "έθνος", “αυτάρκεια" και "καπηλεύεται" παρόμοιες έννοιες, που ταυτίζονται με την κυριαρχική ανεξαρτησία των πολιτικών αποφάσεων και παρέχουν μια ψευδαίσθηση κρατικής και πολιτικής ασφάλειας. Στη σύγχυση αυτή, ο πολίτης προσπερνάει ή πολλές φορές δε γνωρίζει την ιστορική διαδρομή, τις πραγματικές πεποιθήσεις και αξιώσεις κομμάτων, όπως αυτών της Χρυσής Αυγής και θεωρεί ότι, εκφράζεται και μάχεται σε ένα πολιτικό χώρο, οι κεντρικοί φορείς των ιδεών του οποίου, επικαλούνται περισσότερες φορές, έστω και διαστρεβλωμένα, τα συστατικά στοιχεία της έννοιας του Λαού.
 
Δευτερεύουσας, πλήν όμως, σημαντικής ψυχολογικής σημασίας, είναι και η ταύτιση της συμπεριφοράς των μελών και των εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής με τη συμπεριφορά, την οποία θα επιθυμούσαν να επιδείξουν πολλοί πολίτες σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι βιαιοπραγίες, οι εξυβρίσεις, ο επιθετικός λόγος, ο "τσαμπουκάς", θα ήταν οι τακτικές, που θα χρησιμοποιούσε ένας απλός πολίτης, στην υποθετική περίπτωση, που συναντούσε στο δρόμο του έναν πολιτικό, που ασκεί εξουσία υπό τις σημερινές συνθήκες ή άσκησε κατά το παρελθόν και θεωρείται συνυπαίτιος της ελληνικής κατάντιας. Το μένος, η αγανάκτηση και η δυσφορία του μέσου πολίτη, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια να σκεφτεί ότι, οι βιαιοπραγίες ταυτίζονται με την απουσία διαλόγου και αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ούτε ότι, οι εξυβρίσεις από και προς πολιτικά πρόσωπα εντός του Κοινοβουλίου, αποτελούν εκφυλισμό του Κοινοβουλευτισμού και των αρχών του. Αρκεί που εκείνη τη στιγμή, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, κάνει αυτό που θα ήθελε ο ίδιος να κάνει. Η συναισθηματική φόρτιση του υποστηρικτή κομμάτων, που προωθούν ανάλογες συμπεριφορές, δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί την επικινδυνότητα αυτών των ιδεολογιών και αυτών των τακτικών. Οι εξωφρενικές περιπτώσεις άσκησης βίας, δημόσια, σε βουλευτές κομμάτων και δε γυναίκες, που βρίσκονται στον αντίποδα της ιδεολογικής ταυτότητας των Χρυσαυγιτών, είναι η πιο καθαρή απόδειξη ότι, η διαφορετικότητα αντιμετωπίζεται με τρομοκρατία.
Ακολούθως, όταν σε ένα διαταραγμένο πολιτικό σύστημα, υπάρχει ένα κόμμα που προωθεί τη βία προς πάσα κατεύθυνση και ταυτόχρονα αυτό-παρουσιάζεται σαν "Σωτήρας" του έθνους, η κυβέρνηση κερδίζει χώρο και χρόνο : Η άγνοια και η αγανάκτηση οδηγεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών στην υποστήριξη ακόμα και στηn οργάνωση τους στη Χρυσή Αυγή. Η ανέχεια καλλιεργεί τη βία και η βία έχει και την οπτική της εκτόνωσης : Ο πολίτης εκτονώνεται στις εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος, όταν βλέπει τον εκπρόσωπό του να βρίζει και να χτυπάει αυτούς που "μας έφεραν εως εδώ" ή τους αντίθετους, αριστερών πεποιθήσεων πολιτικούς και έτσι καταστέλλει εύκολα τη δική του αγανάκτηση. Ακολούθως, δεν απεργεί, δε συμμετέχει σε πορείες, αδρανεί και δεν εκφράζει με δημοκρατικούς όρους πάλης την αντίθεσή του.
 
Αποτέλεσμα; Αυτοί που διεκδικούν, αριθμητικά μειώνονται σημαντικά… όσο λιγότεροι αυτοί, τόσο λιγότερη φασαρία για τον κ. Σαμαρά, τον κ.Βενιζέλο κ.ο.κ.
 
Λειτουργία Νο 2 : Η Χρυσή Αυγή αποτελεί τη βάση θεμελίωσης και προβολής της ανεκδιήγητης και ανιστόρητης θεωρίας των δυο άκρων.
Αποτελεί μέσο χειραγώγησης της κοινωνίας αλλά και μονόπλευρης ερμηνείας της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Τα δύο υποτιθέμενα άκρα παρουσιάζονται σαν ένα κοινό αλληλοεξαρτώμενο σύστημα κατά της Δημοκρατίας. Η θεωρία αυτή, επιστρατεύεται από τη συγκυβέρνηση στην ανάγκη της για χυδαία προπαγάνδα με διττό στόχο : Αφενός να αποφευχθεί η προς τα αριστερά εκτροπή του εκλογικού σώματος και αφετέρου να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από κρίσιμης σημασίας πολιτικές επιλογές. Τα κατάπτυστα νομοσχέδια ψηφίζονται ανώδυνα, τα μνημόνια επίσης, οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (κραυγαλέα απόδειξη κατάχρησης των συνταγματικών και αυστηρών εξαιρέσεων παράκαμψης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας), γίνονται γνωστές κατά την εφαρμογή τους. Καθώς, σε τέτοιες πολιτικές συγκυρίες, η κοινωνική αποδοχή της αριστερής ιδεολογίας αυξάνεται, η επίκληση των δύο άκρων, προσπαθεί ταυτίζοντας τη βία και την τρομοκρατία του φασισμού με τους κοινωνικούς αγώνες της αριστεράς, να διαβάλλει την ιδεολογική ταυτότητα της τελευταίας γενικότερα.
To παραπάνω συμπέρασμα δεν απαιτεί ιδιαιτέρως περίπλοκο συλλογισμό, αν σκεφτούμε ότι, πίσω από την απολίτικη αυτή θεωρία, κρύβεται ένα άκρο με δύο σκέλη : Φασιστική ιδεολογία αυτή της Χρυσής Αυγής αναμφίβολα, φασιστική πρακτική εκείνη της συγκυβέρνησης : Πραξικοπηματικές τακτικές, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ξεπούλημα της χώρας χωρίς την προηγούμενη προσφυγή στη κρίση του ελληνικού λαού, αναστολή της εφαρμογής του Συντάγματος, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό του ολοκληρωτισμού. Συνεργάτες και ομοϊδεάτες.
 
Λειτουργία Νο 3: Κοινωνικός αποπροσανατολισμός και μετατόπιση του ενδιαφέροντος, αποτελούν άλλους δύο στόχους της ύπαρξης της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαίο το χρονικό σημείο, που επιλέχθηκε να αποκαλυφθεί ο τρόπος λειτουργίας της, τα λεγόμενα τάγματα εφόδου, η διαπλοκή της με τα εξουσιοδοτημένα όργανα διαφύλαξης της νομιμότητας του κράτους κτλ. Ως εκ θαύματος και με αφορμή τη δολοφονία - θυσία του αριστερού Π.Φύσσα, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι, η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. 'Εως τότε δε γνώριζαν τίποτα. Στις τηλεοπτικές εικόνες, που απεικόνιζαν τους βουλευτές της με χειροπέδες να οδηγούνται στις φυλακές, η συγκυβέρνηση, επικοινωνιακά λειτουργώντας θέλησε να μας πει ότι, "έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη" και ότι, "οδηγεί τους παραβάτες ενώπιον της για απόδοση των ευθυνών και την κατά το νόμο τιμωρία τους.". Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησε αφενός να "τελειώνει" με τη Χρυσή Αυγή, προσωρινά έστω, διότι η ύπαρξή της δεν την εξυπηρετούσε άλλο, αφετέρου, να δείξει ότι, η Δικαιοσύνη λειτουργεί ανενόχλητη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Και αυτό αποτελεί, επίσης ψυχολογικής υφής επιδίωξη, διότι, τώρα η ανάγκη του κόσμου να έχει εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Βέβαια, σκοπίμως, προσπέρασε την επιθυμία του λαού να δει τους ίδιους, όπως ακριβώς τους Χρυσαυγίτες. Με χειροπέδες.
Ο πανικός της διατήρησης της καρέκλας, ξεπερνάει το δισταγμό να επιδίδεσαι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία παιχνίδια. Όταν χρησιμοποιείς το φασισμό, και τον σεκοντάρεις, με την ελπίδα ότι, με τον τρόπο αυτό θα εξουδετερώσεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, είτε αυτό είναι κόμμα, είτε πρόσωπο και θα κατευνάσεις την κοινωνική οργή, μπορείς να χαρακτηριστείς διαφορετικά, πέρα από "επικίνδυνος"; Άλλωστε, ακόμα και αυτή να ήταν η αρχική επιδίωξη, απέτυχε. Ο φανατισμός υπέρ των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής μεγάλωσε και σε κάποιες περιπτώσεις, η υποστηρικτική της βάση διευρύνθηκε.
 
Και για να είμαστε απολύτως σαφείς, ανεξαρτήτως των παραπάνω περί Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, μέσα σε αυτό το κλίμα παραφροσύνης, όποιος καυτηριάσει την επικοινωνιακή πολιτική τους είναι φασίστας… Όποιος θα σταθεί εμπόδιο απέναντι στην πολιτική ξεπουλήματος είναι φασίστας… Όποιος αντιστέκεται, γιατί πονάει για τη χώρα του είναι φασίστας. Ομολογουμένως, για ένα Δημοκράτη ο φόβος ταύτισης του με τον ολοκληρωτισμό, αποτελεί έξυπνο εργαλείο λογοκρισίας και κατάργησης της ελευθερίας του λόγου. Αλήθεια, μήπως ο χαρακτηρισμός "φασίστας" είναι τελικά υπέρ του δέοντος δημοκρατικός για να χαρακτηρίσει την "κοινοπραξία" Σαμαρά- Βενιζέλου;
 

33 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ποιά η άποψή μας κ. δικηγόρος για τους συναδέλφους σας που φωνάζανε μέσα σε δικαστικό μέγαρο ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΣ προπηλακίζοντας φραστικά τους σιδηροδέσμιους φασίστες.
Φτάνει που ήταν μήπως φασίστες;

Ανώνυμος είπε...

Η Φλώρινα είναι γεμάτη από φασίστες και ψάχνει δημοκράτες να την συνεφέρουν.
Τόσα χρόνια δεν είχε δημοκράτες.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εύκολος ο φανατισμός και δύσκολη η μετριοπάθεια.

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε παρατηρήσει ότι στις προσωπικές συζητήσεις ο Μίμης Στεφανίδης , ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας έχει πολύ αξιόλογες απόψεις.
Κι όσες φορές αρθρογραφεί είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και εξαιρετικά μετριοπαθής.
Τόσα χρόνια προσφοράς κουβαλάει κρασί και πίνει νερό..
Ενας δε βρέθηκε ρε παιδιά να βγεί και να τον προτείνει;

Ανώνυμος είπε...

Μη,μη ...

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Σας θυμίζω, πως γίνονται δεκτά σχόλια τα οποία έχουν σχέση με το δημοσίευμα. Τα υπόλοιπα πηγαίνουν στον κάδο ανακύκλωσης. Ορισμένοι επιμένουν βλακωδώς.

Ανώνυμος είπε...

1ο. Υπερφίαλο άρθρο, γι' αυτό και δικαίως επικρίθηκε με διάφορους χαρακτηρισμούς. Οι δημοσιολογούντες είναι πάντα υπό την κρίση των αναγνωστών και ειδικότερα όσοι παρουσιάζονται ως φορείς συγκεκριμένης ιδεολογίας. Η παράθεση του επαγγέλματος δεν προσδίδει εγκυρότητα, αλλά αντιθέτως θέτει υψηλότερα όρια κριτικής. Διότι, ένας διακεκριμένος δικηγόρος δεν θα έγραφε ποτέ "υπέρ του δέοντος". (Πέραν του δέοντος είναι σωστό, αλλά αυτό είναι άλλη περίπτωση). Βέβαια στην εποχή της βαθειάς κρίσης πολλοί τα έχουν ξεγράψει όλα αυτά και τα θεωρούν ως θέσεις εκτός τόπου και χρόνου, με τον ισχυρισμό πως ...άλλη είναι η ουσία των πραγμάτων σήμερα. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη που επιτείνει την κρίση και δεν επιτρέπεται να την ενστερνίζονται άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζονται ως προοδευτικοί και θιασώτες αριστερής ιδεολογίας. Η πολιτική ιστορία της πατρίδας μας έχει αποδείξει ότι οι αριστεροί υπηρέτησαν την τέχνη, τα γράμματα και τον πολιτισμο, γενικότερα και καλλιέργησαν με πάθος το αίσθημα της υψηλής αισθητικής. Η κ, Ελισσάβετ Παναγιωτίδου, με έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό, περιττούς πλεονασμούς και κεκτημένη ταχύτητα, ενδεχομένως ικανοποιημένη από τις προσωπικές της εκτιμήσεις για την πορεία της παράταξής της, δείχνει ασέβεια προς την ελληνική γλώσσα. Σίγουρα οι μπαρουτοκαπνισμένοι αριστεροί άλλα αναμένουν από αυτούς που σήμερα έχουν βρει θύρες ανοιχτές.
2ο. Όση προσπάθεια κιαν κάνει κανείς, όσες επινοήσεις και τεχνάσματα κιαν επιστρατεύσει, τα δύο άκρα δεν μπορεί να τα κάνει ένα. Και είναι κρίμα που δεν πήρε τα εφόδια από αυτό που είναι μεταξύ των άκρων, για να μας πείσει για την άλλη λύση. Δυστυχώς οι διαχειριστές αυτού του χώρου, συνολικά, είναι ανεπαρκείς, με ακατέργαστες - το ελάχιστον - προτάσεις, κάτι που αποδεικνύεται και από την αρνητική μονάχα κριτική , ενώ απουσιάζει μια θετική αντιπαράθεση με τα αναρίθμητα καλά του χώρου. Σπύρος Παπουτσής
Υ.Γ. Η γραμματική παρατήρηση είναι μια απαραίτητη ένδειξη για τις πολλές γλωσσικές αδυναμίες του άρθρου,

Ανώνυμος είπε...

Εχει δικιο η ελισαβετ τι φασισμος ειναι αυτος που η διακιοσυνη εβαλε ισοβια σε ενα κακομοιρος μεταναστη οπως τον Αχμέτ Βακάς τον αδικα κατηγορουμενο για το γεγονος της παρου με την μυρτω, η διακιοσυνη φερθηκε ρατσιστικα με τα ισοβια
συμφωνεις οντως ζουμε σε μια φασιστικη χωρα
και μονο ο συριζα θα μασ σωσει φερνωντας βακαδες................

Ανώνυμος είπε...

K Σπύρο,
Εκτιμώ που το σχόλιο σας είναι επώνυμο. Δεν συνηθίζω να απαντάω σε οποία κριτική γίνεται όταν δημοσιεύω κάποιο άρθρο, αλλά θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής :Δεν συστήθηκα ποτε σαν διακεκριμένη Δικηγορος, ουτε θεωρώ τον ευατο μου σωτήρα της αριστερής ιδεολογίας. Αν φλυαρώ ή οχι, αυτος ειναι ο τρόπος γραφής μου, καλώς ή κακώς, αυτος ειναι! Αναφέρω την επαγγελματική μου ιδιότητα, διότι πιστευω οτι η πλήρης εξατομίκευση στην υπογραφη ενός άρθρου ειναι σημαντική, δεν με ενδιαφερει ουτε να διαφημίσω ουτε να αποτέλεσω πηγή έγκυρης πληροφόρησης, σας διαβεβαιώνω. Πασχιζω να καταλάβω γιατι αναφέρεστε σε αρνητική κριτική και δίκαιη επίκριση. Η σειρά αναγνωσιμότητας και τα σχόλια δεν επιβεβαιώνουν κατι τέτοιο. Με ολο το σεβασμό, τη κριτική περί γραμματικής αδυναμίας δεν τη λαμβάνω υπόψη μου, διότι δεν ισχύει κατα την ταπεινή μου άποψη. Θα ήταν πολυ χρήσιμο εκ μέρους σας, να ενθαρρύνεται τους νέους ανθρωπους να γράφουν, ακομα και αν ειναι αντίθετης ιδεολογίας απο εσας. Με εκτίμηση,
Ελισσαβετ παναγιωτιδου

Ανώνυμος είπε...

Πες του μέντορα σου Τάσου να στα λέει καλύτερα και φεύγοντας ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.....

Ανώνυμος είπε...


ANADHMOΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ F/B της Ελισάβετ Παναγιωτίδου
Χαίρομαι ειλικρινά όταν μια δημόσια τοποθέτηση γινεται αφορμή για σχολιασμό και ανταλλαγή απόψεων. Μάλιστα, δεν ενοχλούμαι καθόλου όταν εισπράττω κριτική για καθετί που γραφω δημόσια, είτε ειναι καλή είτε κακή. Θα πρότεινα ομως, τα αυθαίρετα συμπεράσματα και η επιμονή μερικών για το πως θα πρέπει να γραφω σαν αριστερή ή αν πρέπει να προτείνω λύσεις ή αν φλυαρώ να αντικατασταθούν από πραγματική κριτική. Δεν θεωρώ τον ευατο μου ουτε σωτήρα ουτε καθοδηγητή, γραφω απλα οτι πιστευω και αν θεωρούν καποιοι σκόπιμο να ασχολούνται με το αν το κόμμα ειναι στη σωστή θεση, τιμή μου! Τελος, υπογράφω αναφέροντας την επαγγελματική μου ιδιότητα, διότι η πλήρης εξατομίκευση στην υπογραφη ενός άρθρου, θεωρώ οτι ειναι πολυ σημαντική. Κατανοώ ότι οι θεσεις μου δεν ειναι αρεστές απο διαφορετικές ιδεολογίες αλλά εκτιμώ να διαβάζω στα ισα " είμαι δεξιός ή χρυσαγιτης" παρά φλυαρίες και αναφορές στο επάγγελμα ή στο χρωμα ματιών αυτού που γραφει. Ευχαριστω!

Ανώνυμος είπε...

Εχεις επιλεκτικα αντανακλαστικα κα Παναγιωτιδου. Μαθαμε οτι οτν εγινε βιαιη λεκτικη επιθεση κατα 'συντροφου' σου τα δημοκρατικα σου κ αριστερα σου αντανακλαστικα πηγαν περιπατο. Τελικα εχεις παρει χαμπαρι οτι κρινομαστε ολοι μας απο τις πραξεις?

Ανώνυμος είπε...

Οι δικηγόροι έχουσιν ανάγκην από συνηγορούντας;

Χρυσοβαλάντης Αυγερινός είπε...

Χρυσοβαλάντης Αυγερινός13 Φεβρουαρίου 2014 - 5:30 μ.μ.

Ένα ακόμα γλαφυρό στη γενική του μορφή κείμενο, ενταγμένο όμως πληρέστατα στη μορφή χιλιάδων κειμένων από το 1974 έτος-ορόσημο στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Χώρας, έως και σήμερα. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της φιλολογίας η παραφιλολογίας είναι η ταλάντευση ανάμεσα σε δύο, ενίοτε και περισσότερους πόλους, καταλήγοντας συνήθως, όχι όμως πάντα, σε τελική ετυμηγορία επί των κρινομένων, αφήνοντας έντεχνα στη πορεία εντυπώσεις που αν και ατεκμηρίωτες σφραγίζονται στο υποσυνείδητο του αναγνώστη.
Το κείμενό σας προς τιμήν του, καταλήγει σε σαφή ετυμηγορία που δεν είναι άλλη από την ακροτελεύτια παράγραφό του που με βρίσκει παντελώς σύμφωνο και με άνεση τη δέχομαι και προσαυξάνω. Όντως ο χαρακτηρισμός "φασίστας" είναι υπέρ του δέοντος δημοκρατικός για να χαρακτηρίσει την "κοινοπραξία" Σαμαρά-Βενιζέλου. Επομένως δεν διαφωνούμε στο διά ταύτα. Είναι οι ενδιάμεσες ταλαντεύσεις στις οποίες αναφέρθηκα που χρίζουν σχολιασμού.
Ταλάντευση Νο. 1, γενική μη φθίνουσα: Δρυός πιπτούσης (έστω κατά φαντασίαν), πας ανήρ (και γυνή) ξυλεύεται. Το λεκτικό αυτό σχήμα αναφέρεται βέβαια στον Λαϊκό Σύνδεσμο-Χρυσή Αυγή που είναι ο κορμός της επιχειρηματολογίας σας για το ορθό τελικό συμπέρασμα. Δυστυχώς δηλαδή που υπάρχει η Χρυσή Αυγή, γιατί βρίσκει "πάτημα" το συνδικάτο του Σαμαροβενιζέλου. Ο Λαϊκός Σύνδεσμος ευτυχώς υπάρχει εδώ και πάνω από 25 χρόνια όταν το 30 (ας πούμε σημερινό) μείον το 3% του τότε ΣΥΡΙΖΑ έπλεε στα ΠΑΣΟΚΙΚΑ πελάγη ευτυχίας του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. Αν από τότε προέβλεψαν οι προκάτοχοι των Σαμαροβενιζέλων την Χρυσή Αυγή σαν μελλοντική σανίδα σωτηρίας τους, τότε ήταν και πολύ "μάγκες" έναντι υμών των καθαρών(!) αριστερών!
Ταλάντευση Νο.2: Από τον χαρακτηρισμένο (κατ' εμέ αυθαίρετα) φασισμό της Χρυσής Αυγής στον "σκληρό" φασισμό της "κοινοπραξίας" Σαμαρά-Βενιζέλου. Ψάξατε και ψέξατε π.χ. τους χαρακτηρισμούς των ανδρών του "συνταγματικού τόξου" κατά των γυναικών του ιδίου "τόξου"; Δεν είναι φασισμός ο επί 40 χρόνια εμπαιγμός του Λαού με δημαγωγία, άκρατο νεποτισμό, κλοπή του κρατικού πλούτου, εκμετάλλευση της φορολογίας των συνεπών πολιτών προς όφελος της πλουτοκρατίας;
Ταλάντευση Νο.3: "Δολοφονία-θυσία του αριστερού Φύσσα" από ποιόν; Κατά δήλωση του ιδίου του δολοφόνου από αριστερό από τα γεννοφάσκια του, που για επιβίωση του προσκολήθηκε στις διανομές τροφίμων του Λαϊκού Συνδέσμου. Ο Φύσσας ήταν σχετικά επώνυμος. Τα δύο μη επώνυμα παιδιά και το τρίτο που χαροπαλεύει δέχθηκαν προφανώς σφαίρες ιλαρές, αριστερές και πεφωτισμένες. Ο Τεμπονέρας από ποια εγκληματική οργάνωση δολοφονήθηκε;
Ταλάντευση Νο. 4: "Καθώς σε τέτοιες πολιτικές συγκυρίες, η κοινωνική αποδοχή της αριστερής ιδεολογίας αυξάνεται"...........
Αυξάνεται όμως και η κοινωνική αποδοχή της (καθαρότητας λόγου) της Χρυσής Αυγής. Κατά τα λοιπά τσουβαλιαζόμαστε αμφότεροι στα "δύο άκρα". Με γεια μας και χαρά μας!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως η Ελισάβετ προκαλεί... την νοημοσύνη

Ανώνυμος είπε...

Οποίος εχει το μετρό δημοκρατικού φρονήματος και αποτελεί την κριτική επιτροπή στη διάθεση του! Αρκεί βεβαίως να σχολιάζει επώνυμα, διότι αγαπητέ η λέξη " μάθαμε" δεν μου δίνει το δικαίωμα απάντησης. Απάντησης οχι απολογίας, διότι κατι τέτοιο ζητάτε απο οτι αντιλαμβάνομαι, γενικώς και αορίστως...

Ανώνυμος είπε...

κρουα ομολογώ το επίπεδο κάποιων σχολιασμών ειδικά σε αυτή την ανάρτηση ανεβάζει τον ,,,,πήχη ενός ποιοτικού πολιτικού σχολιασμού που εκλείπει από την Φλώρινα... Είδες τι έκανες; ξύπνησες με το που εμφανίσθηκες στα δρώμενα της Φλώρινας τους αιώνιους υπνοβάτες....Εάν παραέμενες τον φετινό χειμώνα στην Φλώρινα θα έμπαινες στον πειρασμό της ..9ης υποψηφιότητας για τον Δήμο Φλώρινας...
Επι του θέματος με τα "λίγα που διαθέτω"

...όσο φασίστας ήταν ο δολοφόνος του Φύσα -ο δολοφόνος είναι εξακριβωμένα προερχόμενος από το κκε πριν εισηπηδήσει στην χρυσή αυγή με συγκεκριμένη "αποστολή"- άλλο τόσο φασίστας ήταν ο Καρυπίδης και οργανωμένη συμμορία ναζί και καραφασισταριών είναι οι πέντε δολοφόνοι των 3 παιδιών της Χρυσής Αυγής και 1 που χαροπαλεύει ακόμη... και άλλες τόσες φορές εκτελεστής φασίστας είναι εκείνος ο πακιστανός που άφησε φυτό την μικρή Μυρτώ...ναι ο πακιστανός που ηγήτω συνιστώσας ευπαθών οικονομικών μεταναστών του Τσίπρα....αυτά για σήμερα

όνειρα σας γλυκά..΄ γυρίστε πλευρό και ονειρευτήτε ότι θέλετε...

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Είδατε φίλοι μου πως όταν θέλετε μπορείτε να κάνετε σχόλια επιπέδου για έναν χρήσιμο και ωφέλιμο κοινονικο -πολιτικό διάλογο; Αυτά εσείς να τα βλέπετε ...

Ανώνυμος είπε...

Αφού υπάρχει τόσο όμορφη προσέγγιση εις το μέσον τί το θέλουν κι ασχολούνται με τα άκρα;

Ανώνυμος είπε...

Κρουά μετά τη μέρα των ερωτευμένων χθές, που ασχολούμασταν με τα άκρα έρχεται η σημερινή μέρα 15-2-14 του Αγίου Ονήσιμου , προστάτη των φυλακισμένων, ευλογία Κυρίου και έλεος.
Υπάρχει άποψη ότι ΌΛΟΙ οι ψιλο έως χονδροφανατίλες ομοίως και ακραίοι πρέπει να εισέλθουν έστω και μια μέρα έστω και ως επισκέπτες στη στενή για να γίνουν πιο μετριοπαθείς.
Δεν είναι σίγουρο αν είναι έστω καλή η παραπάνω άποψη, ούτε η πιο διδακτική, ούτε η πιο λογική.
Ούτε η ενδεδειγμένη ίσως για όλους αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά, ως εξουσία.
Πάντως επώνυμος χειρούργος όταν για πρώτη φορά στη ζωή του χειρουργήθηκε για κήλη, διαπίστωσε με έκπληξη πόσο πονάει μια τόσο μικρή εγχείρηση ρουτίνας....

Φίλος κρουά είπε...

Κρουά, υπάρχει ακόμα χρόνος για σένα και για την υποψηφιότητά σου στον δήμο Φλώρινας. Ξαφνικά όλοι οι υποψήφιοι, θυμήθηκαν τα έργα και τις ημέρες του Βοσκόπουλου. Που ήταν όλοι αυτοί όταν εσύ γυναίκα ούσα έδινες τους αγώνες σου κατά της διαφθοράς και στάθηκες γενναία απέναντι στον Βοσκόπουλο και στο κατεστημένο της Φλώρινας; Που ήταν όταν εσύ καθόσουν στο σκαμνί; Θα λυπηθώ εάν τυχόν σε δω σε κανένα συνδυασμό των μετρίων. Εσύ έχεις άλλη θέση. Αυτό να το θυμάσαι.

Ανώνυμος είπε...

Είναι σημαντικό πράγμα η μαχητικότητα και στην περίπτωση της νεαράς δικηγόρου και στην περίπτωση της εμπείρου δημοσιογράφου.
Δια το αξίωμα του Δημάρχου όμως απαιτούνται και άλλες θετικότερες προδιαγραφές και αποδοχές θέλει και χρόνο.
Αλλη μια υποψηφιότητα( η 9η )μέσα Φλεβάρη ειδικά αν δε συγκεντρώνει τάσεις και αποδοχές;

Ανώνυμος είπε...

Έχει η Φλώρινα τόσο απαιτητικούς ψηφοφόρους; Η πραγματικότητα άλλα δείχνει... Οι άξιοι βουλευτές στη διάρκεια των χρόνων, ο νυν δήμαρχος και άλλα πολλά παραδείγματα, διακρίνονται από προδιαγραφές, αποδοχή ή τάσεις;

Ντόρη Κουτουράτσα είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι, με την ησυχία σας...Εγώ "καθεύδω"..

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΡΟΥΑ έχει όνομα και τη λένε Ντόρη. Προδιαγραφές έχει, αλλά είναι από άλλη στόφα. Όλοι τη παραδέχονται αλλά φοβούνται να το ομολογήσουν για να μην εκτεθούν πρώτα στον εαυτό τους και χάσουν τη βολή τους. Από εδώ ξεκινάει το έλλειμμα της επίσημης αποδοχής. Ποια τάση να εκπροσωπήσει η Ντόρη; Οι επαναστάτες έχουν πεθάνει στη Φλώρινα. Η ίδια έχει επίγνωση του εαυτού της και του περιβάλλοντος της Φλώρινας όπως και όποιου περιβάλλοντος στο οποίο επιλέγει να κινηθεί. Νομίζω πως διαθέτει τον εαυτό της επιλεκτικά και καλά κάνει. Είναι και θα παραμείνει σύμβολο για τη Φλώρινα και εξακολουθώ να πιστεύω πως δεν θα παρασυρθεί με υποψηφιότητες , ούτε καν με συνδυασμούς. Δεν είναι αυτά γι αυτήν. Ένας φίλος.

Ανώνυμος είπε...

Καθεύω τί ακριβώς θα πεί; κατεβαίνω;

Ανώνυμος είπε...

" Εγώ καθεύδω και η καρδιά μου αγρυπνεί" ρώτα καλύτερα έναν παπά να σου πει .

Ανώνυμος είπε...

Nα μη τρώμε το δίκιο στη γυναίκα, έχει πολλές ικανότητες πιο πολλές και από πολλούς άνδρες.
Επίσης είναι αλήθεια ότι οι φλωρινιώτες είναι πολύ σαβουροψήφιδες ψηφίζουν κατά καιρούς δέκα φορές όχι πιο κάτω από τη Ντόρις αλλά μερικές φορές και κάτω του μέσου όρου.
Αυτό σίγουρα δίνει στη Ντόρις το δικαίωμα να είναι κι αυτή υποψήφια σε όποιο πραγματικά πόστο θέλει σε σχέση με τα πιο πολλά από αυτά που υπήρχαν ή που υπάρχουν.
Αυτό είναι το κακό, ο ένας υποψήφιος συγκρίνεται με το μέσο άλλο και λέει από αυτόν νομίζω είμαι καλύτερος.
Κανείς δε λέει αυτά χρειάζονται οι νέοι και ο τόπος εγώ πως και τί μπορώ να τους προσφέρω;
Πως μπορώ εγώ να προσφέρω και τί μπορώ να προσφέρω περισσότερο από τον ήδη άλλο;
Για παράδειγμα ο Μποντζίδης είπε έχω γνώσεις και εμπειρία και γνωριμίες και μπορώ να υλοποιήσω όλα τα προγράμματα των άλλων μαζί, πιο πολύ κι από όλους μαζί.
Η Ντόρις για παράδειγμα τί θα έκανε περισσότερο από τον Μποντζίδη, για να μη πούμε από το Βοσκόπουλο;
Εντάξει ακόμα και θεούσα πραγματικά να ήταν, αν της δίναν έτοιμη και την τηλεθέρμανση και την πλήρη ακόμα χρηματοδότησή της θα ήταν σε θέση να την τελειώσει και να τη λειτουργήσει;
Μεταξύ μας όχι μόνο η Ντόρις.

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΠΑΣΟΚΟΤΣΟΒΟΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ 17Ν.
ΣΥΡΙΖΑ, ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΟΠΩΣ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.
Ή ΟΠΩΣ ΒΑΛΙΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια Ελισσαβετ.. που ήταν οι Δημοκρατικές σου αρχές όταν έγινε λεκτική επίθεση βίας σε συναδερφο σου; Βούιξε η Φλώρινα!! Όταν ακουστηκε όμως κάτι για τον Θ. Καρυπίδη και για τα οικονομικά του αμέσως έτρεξες να τον ενημερώσεις και να τον υπερασπιστείς με την ιδιότητα του δικηγόρου.. Επιλεκτικά τις θυμάσαι τις αρχές σου; Ο καθένας κρίνεται από τις πραξεις του και όχι από την υπερφλύαρη άποψή του..Που ήσουν όταν απειλήθηκε ο συνάδερφός σου απο τον μεντορα σου; Τι έκανες; Συνεχίζεις να υπερασπίζεσαι τον συγκεκριμένο ακραίο;

Ελισάβετ Παναγιωτίδου είπε...

"βούιξε η φλώρινα", που η Παναγιωτίδου δεν επαίξε ξύλο σε μια εσωκομματική διαδικασία;; φαίνεται να γνωρίζετε πολυ καλά τι συμβαίνει στις οργανώσεις μελών, λες και ήσασταν παρών/ούσα... !τι σύμπτωση! όταν όμως δημοσίως γραφετε συμπεράσματα, να είστε βέβαιος/η για την ορθότητα τους. π.χ "ετρεξες να τον ενημερώσεις".Θεωρω εξαιρετικά άστοχη την επικληση της ιδιοτητας μου για άλλη μια φορά, μια και αυτό το πεδίο προσπαθείτε σκόπιμα να το συνδέσετε με όλα τα παραπάνω. Επίσης, μιας και γενικότερα η πληροφορηση σας είναι ελλιπής, καθώς ούτε την προσωπική μου άποψη γνωρίζετε επί του θέματος, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν χρήζω κανενός μέντορα. Να επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες καλύτερα την επόμενη φορά και μιας και με θεωρείτε υπερφλύαρη, να προσπαθήσετε να μην μου μοιάσετε στις τοποθετήσεις σας.

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Φίλε δεν θα δημοσιεύσω το σχόλιό σου περί γραμματέα κτλ.διότι το έχεις παρατραβήξει και γίνεσαι βλακωδώς προκλητικός. Αν θέλεις απαντήσεις από την κ. Παναγιωτίδου να τη βρείς προσωπικά και να τις τα πεις. Δεν θα λύσουμε εδώ κοματικές διαφορές.

Εφημερίδα Κρουά - Κρουά είπε...

Αγαπητοί Τριαντάφυλλε, Κώστα και Χρήστο Παναγιωτίδη. Έλαβα το σχόλιό σας το οποίο θεωρώ πως είναι άκρως οικογενειακή υπόθεση και το βρίσκω άκομψο να το δημοσιεύσω παρ όλο που είναι ε επώνυμο και δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα η δημοσίευσή του. Θα ήθελα τη κατανόησή σας, και ειλικρινά λυπάμαι γι αυτά που μαθαίνω.

Δημοσίευση σχολίου