2:11 μ.μ.

"ΕΦΥΓΕ" ΈΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Τάκης Τζώτζης

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


Για πάνω από 40 χρόνια, ο Δημήτρης Τζώτζης προσέφερε στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην ομογένεια. Με καταγωγή από την Ιτιά, έζησε και δραστηριοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Με βάση τη μελέτη και τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών μύησε στο λαϊκό μας πολιτισμό νέους στις Η.Π.Α., στον Καναδά και ιδιαίτερα στην ελληνική παροικία του Μόντρεαλ.
Οι βραβεύσεις για την προσφορά του δεκάδες με πιο πρόσφατη τη φετινή, του Έλληνα της χρονιάς στον Καναδά.
Ξεχωριστή επίσης η βράβευση στα τέλη Ιουλίου του 2017, κατά τη διάρκεια της 4ης Παγκόσμιας συνάντησης της Ομογένειας που πραγματοποιήθηκε στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και στη Μεθώνη, όπου τιμήθηκε για τη συνολική και μακρόχρονη προσφορά του.
Οι «Νέοι Ορίζοντες» τιμούν την προσφορά του
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιτιάς «Νέοι Ορίζοντες» τιμώντας την προσφορά του θα αφιερώσει στη μνήμη του Τάκη Τζώτζη τις φετινές εκδηλώσεις «Ιτιώτικα», που θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιουνίου.
Παράλληλα, σε σύντομο διάστημα θα δώσει το όνομα του εκλιπόντος στο κτίριο του Συλλόγου, ώστε να παραμείνει ζωντανή η μνήμη του στο διάβα των χρόνων.
Να σημειωθεί πως στην αφίσα της φετινής εκδήλωσης, υπάρχει φωτογραφία της Ιτιάς πριν από 106 χρόνια, την οποία είχε παραχωρήσει ο Τάκης Τζώτζης στον σύλλογο.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης (Τάκης) Τζώτζης
Υπεύθυνος του Λαογραφικού Εργαστηρίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ
Ο Δημήτρης, γεννήθηκε στην ακριτική Φλώρινα της Δ. Μακεδονίας. Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο πήγε στον Καναδά (1976) για να συνεχίσει τις σπουδές, φοιτώντας πρώτα στο τμήμα θετικών σπουδών του πανεπιστημίου Bishop’sστο Lennoxville του Quebec και εν συνεχεία στο πανεπιστήμιο Concordia του Montreal.
Από τον πρώτο κιόλας καιρό ασχολήθηκε με το μεγάλο του πάθος, τον λαϊκό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα τον παραδοσιακό χορό, με τον οποίο είχε έρθει σ’ επαφή σε πολύ μικρή ηλικία, στο χοροστάσι του χωριού του και αργότερα συμμετέχοντας σε διάφορα οργανωμένα χορευτικά σχήματα της εποχής εκείνης.
Με τον ερχομό του στο Concordia δημιουργεί την πρώτη χορευτική ομάδα που λειτουργεί στα πλαίσια του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου.
Την ίδια περίοδο κάνει ένα άνοιγμα στην ευρύτερη Ελληνική παροικία της πόλης, δημιουργώντας (μέσα από την πολύ μαζική και δραστήρια τότε Επιτροπή Νεολαίας του Εργατικού Συλλόγου) τμήματα εκμάθησης των παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες, κάτι που ωθεί όλους τους οργανισμούς και συλλόγους της πόλης ν’ ασχοληθούν πιο έντονα και σοβαρά με το θέμα! Πολύ σύντομα οι μαθητές του (πάντα υπό την επίβλεψη του) γίνονται δάσκαλοι, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργούνται, ενώ ο ίδιος διδάσκει σ’ ένα μεγάλο αριθμό εθνικοτοπικών συλλόγων και οργανισμών.
Στα πλαίσια της διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θέλοντας αυτή να γίνει γνωστή στους ξένους συμπολίτες μας, αναδιοργανώνει τον Χορευτικό Όμιλο Συρτάκι και μαζί του το 1983 και 1984 παρουσιάζει με τεράστια επιτυχία Ελληνικούς παραδοσιακούς και λαϊκούς χορούς στην αίθουσα Maisonneuve του φημισμένου θεάτρου της πόλης μας Place Des Arts. Λίγο αργότερα επανέρχεται με την ίδια χορευτική ομάδα τρεις ακόμη φορές.
Παράλληλα διδάσκει χορό σε σεμινάρια που διοργανώνονται σε διάφορες πόλεις τόσο του Καναδά, όσο και της Αμερικής, όπου επί 14 χρόνια ήταν και κριτής στον διαγωνισμό χορού του FDF στην Καλιφόρνια, ακόμη και στην Ελλάδα.
Το 1995 αναλαμβάνει την ευθύνη της ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης του τμήματος χορού του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ε. Κ.Μ.Μ. Δημιουργεί το Λαογραφικό Εργαστήρι (που είναι συνέχεια των παλαιοτέρων χορευτικών ομάδων της Κοινότητας μας μεν, αλλά με διαφορετική δομή) , με στόχο την έρευνα και τη μελέτη του Λαϊκού μας Πολιτισμού, μέσα από τον αστείρευτο πλούτο των παραδοσιακών μας χορών, της μουσικής, των τραγουδιών, των εθίμων και των διαφόρων Λαϊκών Δρώμενων.
Στην ουσία ενός είδους σχολείου που συμβάλει καθοριστικά στην ολοκλήρωση της Πολιτιστικής Ταυτότητας των μαθητών του, το σημαντικότερο ίσως εφόδιο για τις ανάγκες των ημερών μας, ιδιαίτερα για όσους ζουν μακριά από την πατρίδα.
Από τους τετρακόσιους (400) και πλέον μαθητές που πλαισιώνουν τα διάφορα τμήματα, δημιουργήθηκαν οι επίλεκτες χορευτικές ομάδες «Τραντέλληνες» παιδική, «Πήγασος» εφηβική, «Ορφέας» ομάδα παραστάσεων και η «Τερψιχόρη»πρότυπη ομάδα ενηλίκων.
Παράλληλα με τις ομάδες χορού το Λαογραφικό Εργαστήρι διαθέτει:
  • Ιματιοθήκη παραδοσιακών κουστουμιών.
  • Την ομάδα παραδοσιακού τραγουδιού «οι Σειρήνες»
  • Το νεοσύστατο μουσικό σχήμα «Οι Λαλητάδες»
  • Την ομάδα παραδοσιακού θεάτρου «ο Θίασος»,
Για αρκετά χρόνια έκδιδε, σε μηνιαία βάση, το ηλεκτρονικό περιοδικό «Χορογραφήματα» που περιείχε Λαογραφικά και Ιστορικά θέματα.
Οι ομάδες αυτές, συμμετέχουν αντιπροσωπεύοντας τον Ελληνισμό της παροικίας μας και κατ’ επέκταση την Ελλάδα σε κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ που διοργανώνονται από διάφορους φορείς τόσο σε δημοτικό όσο σ’ επαρχιακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια, προβάλλοντας έτσι τον Ελληνισμό και ανεβάζοντας το κύρος της Ελληνικής παροικίας.
Παράλληλα με τις πολλαπλές του δραστηριότητες, αποκορύφωμα της δουλειάς του υπήρξε, η σειρά των ανά διετία θεματολογικών παραστάσεων που πραγματοποίησε (με τη συμμετοχή 200 και πλέον χορευτών, χορωδών, ηθοποιών και αφηγητών καθώς επίσης, επίλεκτων μουσικών από την Ελλάδα και την παροικία), στο φημισμένο θέατρο της πόλης μας Place des Arts με τον γενικότερο τίτλο «Μελετώντας τις ρίζες μας».
  • Ένα Λαογραφικό αφιέρωμα στην Ρούμελη
  • Η Ελλάδα των Θρύλων και των Παραδόσεων
  • Ο Παραδοσιακός Γάμος στην Αρχαιότητα και Σήμερα
  • Στην Μακεδονία του παλιού καιρού
  • Χορεύοντας στα Κύματα
  • «Φέτος μας ήρθε η Πασχαλιά αντάμα με τον Μάη»
Όπως επίσης και οι ιστορικές αναδρομές, μέσα από το τραγούδι και το χορό, που παρουσίασε τιμώντας την επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας το Μάρτιο του 2007, 2009 και το 2015 με αντίστοιχα θέματα«Η Ρωμιοσύνη», «Εάλω η Πόλις» και «Όσα η ιστορία υφαίνει, ο χορός με κύκλους δένει».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ neaflorina 

0 comments :

Δημοσίευση σχολίου