11:31 π.μ.

Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |



Πάντα με ρωτάτε γιατί δεν γράφεις όπως τότε; 
Επειδή, θα επαναλάβω αυτά που έγραφα τότε, σας απαντώ.
ΤΙΠΟΤΑ, δεν έχει αλλάξει.
Γι αυτό φίλοι μου αποφάσισα να κάνω αναδημοσιεύσεις της έντυπης κρουά.
Θα σας γυρίσω σήμερα 9 χρόνια πίσω. 
Θα το διαπιστώσετε κι εσείς. Τίποτα δεν έχει αλλάξει . 
Το παρακάτω άρθρο, έχει γραφτεί τον Φεβρουάριο 2010. 




Είναι βέβαιο πως η αλλαγή είναι διαφορετική έννοια για  πολιτικούς και πολίτες.
Υπόσχεση για τους μεν ανάγκη για τους δε. 
Δικαιολογία ύπαρξης για τους πολιτικούς ευχή και προσδοκία για τους πολίτες.
 Αυτό το παιχνίδι φαίνεται να διαρκεί πολλά- πολλά χρόνια και με τους ίδιους κανόνες,  χωρίς  όμως η κοινωνία να βελτιώνεται. 

Ο  Menken, Henry Louis 1880 – 1956, επιτυχημένος   δημοσιογράφος στις ΗΠΑ  και πραγματικός διανοητής συχνά σκεφτόταν για το θέμα: τι συμβάλλει και τι εμποδίζει στην βελτίωση της κοινωνίας;
         
 Κατά τη γνώμη του η κοινωνία αποτελείται από δυο ομάδες: 
από τη μειοψηφία που προσπαθεί ν' αποκτήσει αληθινές γνώσεις και να κατανοήσει τον προορισμό του ανθρώπου, 
και την πλειοψηφία που λόγω καταστροφικής παιδείας απορροφά τις άχρηστες πληροφορίες και τις ψευδογνώσεις που τελικά κάνουν τους ανθρώπους χαμένα και ανίκανα όντα.

Δυο ήταν οι βασικές σφαίρες δράσεως στη ζωή και στη δημιουργικότητα του δημοσιογράφου: 
ο πολιτισμός 
και η πολιτική
Οι σκέψεις του και οι παρατηρήσεις του για αυτά τα δυο θέματα ξεχωρίζονταν με οξύτητα των κριτικών εκτιμήσεων και με πεποίθηση πως το επίπεδο του πολιτισμού και το περιεχόμενο της πολιτικής είναι οι κύριες ενδείξεις της κατάστασης στην κοινωνία.

Σ' αυτήν την πλειοψηφία ο Μένκεν καταχώρησε και τους πολιτικούς, και τους επιστήμονες, φιλόσοφους, παράγοντες της τέχνης, θεολόγους που τους εξυπηρετούν, δηλαδή όλους εκείνους που είναι δίπλα στο "τιμόνι".


Ο δημοσιογράφος Μένκεν πίστευε ότι την κρατική εξουσία ασκούν οι άνθρωποι που ίσως δεν είναι ανώτεροι και ούτε καλύτεροι από τους κοινούς ανθρώπους, αλλά είναι πολύ χειρότεροι και ο βασικός τους σκοπός είναι το προσωπικό κέρδος.

Με καυστικότητα και σαρκασμό ο Μένκεν γράφει για τον λαϊκισμό που εκδηλώνεται στην πολιτική όπου οι πολιτικοί ακολουθούν τον αμαθή όχλο, ο οποίος στην ουσία τους εκλέγει. Τους ιθύνοντες και τις μάζες ενώνει η αμάθεια και η αφοσίωση στις ίδιες προλήψεις.

Τον στόχο της διανοητικής ελίτ της κοινωνίας, ο Μένκεν τον έβλεπε στην ειλικρινή φωνή, στην αληθινή ερμηνεία όλων των πλευρών του πολιτισμού και της πολιτικής για ν' απαλλάσσονται οι άνθρωποι από τις προλήψεις που διαστρεβλώνουν την πραγματική κατάσταση. Εν τω μεταξύ ο Μένκεν γνώριζε ότι αυτός ο στόχους είναι αδύνατων να επιτευχθεί τελείως, αφού οι προλήψεις αναπαράγονται με κάθε νέα γενιά και έτσι η βελτίωση της κοινωνίας είναι ανέφικτη.


Η έννοια της Δημοκρατίας κατά τον Μέγκελ

Δημοκρατία: κοσμοθεωρία σύμφωνα με την οποία οι δύο κλέφτες θα κλέβουν λιγότερο από έναν, τρεις λιγότερο από δυο, τέσσερις λιγότερο από τρεις και ούτω καθεξής.

Η δημοκρατία είναι μια μορφή θρησκείας. Είναι η λατρεία των τσακαλιών από τα χαϊβάνια.

Δημοκρατία: όλο κι όλο χίμαιρα, και πρέπει να την εξετάσουμε σε μια σειρά εννοιών όπως ο Άγιος Βασίλης και ο παράδεισος.

Αναδημοσίευση εφημερίδα κρουά - κρουά "το κράξιμο", φύλλο 10, σελ.1 , Φεβρουαριος 2010 

2 comments :

Βουνίσιος Ακτιβιστής είπε...

Γλυκιά ομερτα και Βαριεστημενη σιωπη εχει καθυλώσει σάν Αηθαλές ...νέφος ( σινιάκι στα εντοπικα ) την χαραδρα στο πολυχρωμο σουρουπο της Και οι...αιώνες διαδέχοντε τους μεσαίωνες και οι μεσαίωνες τους αιώνες με ελάχιστες αναλαμπές - αχτιδες αισιοδοξίας .

Βουνίσιος Ακτιβιστής είπε...

Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ 1984

Δημοσίευση σχολίου