9:42 μ.μ.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ. ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

Αξιότιμε Κ. Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία διοργανώνεται εν μέσω της κρίσης, τα αποτελέσματα της οποίας αντιλαμβάνεται, βιώνει και υφίσταται ο κάθε πολίτης, ο κάθε επιχειρηματίας αυτής της χώρας.

Το πολιτικό σύστημα, το αναπτυξιακό μοντέλο, η δημόσια διοίκηση, η επιχειρηματική τάξη, βρέθηκαν, με αφορμή την δημοσιονομική κρίση, μπροστά στα αποτελέσματα του τρόπου, με τον οποίον η χώρα διαχειρίστηκε τον εαυτό της εδώ και δεκαετίες. Επενδύσαμε δυστυχώς τεράστιους πόρους -και πολλές φορές μάλιστα με ανερμάτιστο τρόπο-, σε ένα μοντέλο ανάπτυξης θνησιγενές από την ίδια του την φύση, αφού κρίσιμες παράμετροι, όπως η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και κυρίως η εξωστρέφεια αγνοήθηκαν συστηματικά. Στην θέση τους είχαμε μια κοινωνία και μια οικονομία βυθισμένη στην εσωστρέφεια και την ομφαλοσκόπηση, με πλήρη άγνοια και αδιαφορία για το διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις του.


Σήμερα, -και αυτή είναι η συμβολή της κρίσης, η ευκαιρία μας ως κοινωνία- αντιλαμβανόμαστε πλέον όλοι την άμεση και επιτακτική ανάγκη για την διαμόρφωση ενός ορθολογικού, παραγωγικού και κυρίως ΕΞΩΣΤΡΕΦΟΥΣ αναπτυξιακού μοντέλου για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Αντιληφθήκαμε όλοι πλέον πόσο σημαντική είναι για  τη χώρα η παραγωγική δραστηριότητα και η καινοτομία. Η εξωστρέφεια βρίσκεται πια στα χείλη όλων, όχι πια ως κενό περιεχομένου ρητορικό σχήμα, αλλά ως ανάγκη για δράση. Για συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές στρατηγικές. Με άλλα λόγια η κρίση ανέδειξε την ανάγκη συγκρότησης ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου  και υποδεικνύει την παράμετρο της εξωστρέφειας ως κύριο συστατικό του.


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται και γράφονται, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνον όσοι είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται τώρα έξω και γύρω από αυτό,  η Έκθεση, παραμένει ένα κατάλληλο βήμα, ώστε η πολιτική ηγεσία του τόπου να απευθύνεται και να συνομιλεί με την κοινωνία για τα σημαντικά και τα μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν.

Και είναι κατάλληλο αυτό το βήμα, Κύριοε Πρωθυπουργέ, γιατί διαχρονικά η Έκθεση έχει τον τρόπο της να δίνει αισιοδοξία για το μέλλον, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες. Πράγματι, ο θεσμός αυτός στην 76χρονη ιστορία του –σε λαμπρές,  αλλά και δύσκολες, ακόμη και σε σκοτεινές, περιόδους- παρουσιάζει με συνέπεια την Ελλάδα της παραγωγής, την Ελλάδα που καινοτομεί, την Ελλάδα που είναι αποφασισμένη με σκληρή δουλειά να πάει μπροστά. Φέτος για παράδειγμα, παρά την αρνητική συγκυρία ή ακόμα και εξαιτίας της, αλλά και χάρη στην εξαιρετική δουλειά της Helexpo, οι ξένες συμμετοχές είναι αυξημένες. Είναι επίσης αυξημένες και ελληνικές ιδιωτικές συμμετοχές. Στους χώρους μας παρουσιάζονται κάποιες πολύ σημαντικές νεανικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς, παραγωγικές επιχειρηματικές προσπάθειες, από αυτές που έχει ανάγκη ο τόπος και η εθνική οικονομία και μάλιστα από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκκαλιά της οικονομίας ιδίως εδώ στη Β. Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να σπάσει.

Η ΔΕΘ, η Έκθεση, κύριε Πρωθυπουργέ, θέλει να προσφέρει φέτος ένα επιπλέον αισιόδοξο μήνυμα: την οριστική και αμετάκλητη απόφασή της να αλλάξει και αυτή, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην ευθύνη της ως κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας, αλλά και ως εθνικός εκθεσιακός φορέας. Η εταιρία μας έχει το μεγάλο κεφάλαιο της θεσμικής συγκρότηση της νέας της διοίκησης, η οποία -περιλαμβάνει στους κόλπους της εκπροσώπους κάποιων από τους πιο σημαντικούς φορείς της Πόλης μας. Έχει επομένως πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας, της ακτινοβολίας και του ρόλου της Έκθεσης, όχι μόνο για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, αλλά και για τη εθνική οικονομία, αλλά και το ειδικό βάρος, ώστε να μπορεί να λάβει αξιόπιστα στρατηγικές αποφάσεις.

Η Έκθεση αναδιατάσσει την στρατηγική της, οργανώνει το επιχειρησιακό της σχέδιο με τα μάτια της στραμμένα στο εξωτερικό, την μεγάλη διεθνή εκθεσιακή αγορά, στην οποία θα τοποθετηθεί η ΔΕΘ στην θέση που αρμόζει στην 76 χρονη ιστορία της ως Διεθνής Έκθεση, αλλά και την Περιφέρεια γιατί έχουμε την θεσμική αποστολή να συμβάλλουμε ιδίως στις προσπάθειες που ξεκινάνε από την Περιφέρεια.

Κυρίως όμως θέτει ως απόλυτη πρώτη προτεραιότητα, το έργο της δημιουργίας νέων σύγχρονων εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών. Με την συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων που θα προέλθουν από ισχυρούς στρατηγικούς συμμάχους που θα αναζητηθούν στο εξωτερικό. Το νέο εκθεσιακό κέντρο είναι απαραίτητο για να συνεχίσει η έκθεση να γράφει ιστορία ΕΔΩ στην Θεσσαλονίκη και τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και για να εκπληρώσει την αποστολή που έχει στις δύσκολες σημερινές συνθήκες. Πρόθεσή μας να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν σε ρεαλιστική και οικονομικά αποδοτική βάση με τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς και της Πόλης.



Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως με την σκέψη ότι είναι πια ζήτημα επιβίωσης  για την ελληνική κοινωνία να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά την ευκαιρία που μας δίνει η δύσκολη συγκυρία προκειμένου να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας, Σας καλώ στο βήμα να απευθυνθείτε στους παραγωγικούς φορείς του τόπου με την ευκαιρία των εγκαινίων της 76ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.


0 comments :

Δημοσίευση σχολίου