11:05 π.μ.

Υπαρκτά και ανύπαρκτα -Δρόμοι και πεζοδρόμοι

Posted by Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


 
 
 
Χρονογράφημα Βουνίσιος Ακτιβιστής
 Δρόμοι κατεστραμμένοι, κάκιστα συντηρημένοι με πεζοδρόμια σχεδόν ανύπαρκτα , λειτουργικά άχρηστα, με μόνιμα σταθμευμένα οχήματα δεξιά και αριστερά της ασφάλτου.
Πεζοδρόμια άκρως ακατάλληλα στην πράξη για την διέλευση των πεζών από την ύπαρξη
εμποδίων όπως κολώνες της Δεή , σκουπιδόκαδοι του δήμου, καχεκτικά δένδρα, ανύπαρκτες ράμπες για άτομα με κινητικές αδυναμίες, γέρους ή παιδιά.
 
 Δρόμοι γεμάτοι λακκούβες, μπαλώματα ή αμέτρητες ρωγμές στην ξεθωριασμένη - γερασμένη άσφαλτο. Σταθμευμένα οχήματα εμποδίζουν την διέλευση πεζών ακόμη και σε υποτιθέμενες ράμπες για αναπήρους. Ανύπαρκτα πεζοδρόμια σε παρόδους υποχρεώνουν τους διαβάτες να περπατούν καταμεσής του δρόμου κινδυνεύοντας η σωματική τους αρτιμέλεια από τα διερχόμενα φορτηγά , αυτοκίνητα και μηχανάκια.
 
 Επικίνδυνα πεζοδρόμια από τις κακοτεχνίες που άφησαν συνεργεία που ήρθαν για την επιδιόρθωση βλαβών της δημόσιας αποχέτευσης και ύδρευσης η διέλευσης υπογείως ηλεκτροφόρων η τηλεπικοινωνιακών καλωδίων
.Δρόμοι προς σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια «μέλαθρα» όπου δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη πεζοδρόμια από και προς αυτά.
Δρόμοι όπου καθένας χάραξε στην επιφάνεια του την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά σε όλο μας το «Μεγαλείο».
 Συνοικίες ολόκληρες που στερούντο επι χρόνια πέραν των πεζοδρομίων και άλλα όπως ο επαρκής φωτισμός τις νύχτες,η άσφαλτος, η απουσία δενδροστοιχιών ακόμη και πινακίδες της ονοματοθεσίας των δρόμου η αρίθμησης των σπιτιών σε αυτές .
 
Απέραντα πεζοδρόμια βρώμικα , γεμάτα τσιμέντο , σιδερένιες κατασκευές, χωρίς αισθητική χωρίς συνέχεια και επαφή του παρόντος με το παρελθόν των κτηρίων ή των ανθρώπων που ζούν στοιβαγμένοι μέσα στα κλουβιά των πολυκατοικιών σαν τα άγρια θηρία του ..ζωολογικού κήπου των παιδικών μας αναμνήσεων .
 
Δρόμοι πολυσύχναστοι όπου δεν προβλέφθηκε η τοποθέτηση ενός φωτεινού σηματοδότη για οδηγούς και πεζοπόρους.
Διασταυρώσεις οδών σκέτες καρμανιόλες χωρίς επαρκή σήμανση, χωρίς φωτισμό , χωρίς πινακίδες, χωρίς επιγραφές με ξεθωριασμένα γράμματα ή ανύπαρκτες λευκές διαχωριστικές γραμμές ή δείκτες κυκλοφορίας. Δρόμοι στους οποίους όταν γίνονται τεχνικά έργα η αποκατάσταση τους χάσκει μήνες με χωμάτινα μπαλώματα μέχρι να μπεί λίγο πίσσα ασφάλτου .
 
Και από μπάλωμα σε μπάλωμα ... Δρόμοι επικίνδυνοι για οδηγούς οχημάτων η πεζούς που με την πρώτη χιονόπτωση, παγετό ή νεροποντή μετατρέπονται σε πολλαπλάσιες θανατηφόρες παγίδες.
 Αυθαίρετες παρεμβάσεις περιοίκων ,αυλές σπιτιών που αφήνουν στους περαστικούς ούτε 50 εκατοστά πεζοδρόμιο , προθήκες καταστημάτων , τραπέζια και πολυθρόνες, μέχρι καροτσάκια σούπερ μάρκετ, ξεχασμένα έπιπλα η θερμάστρες υγραερίου και άλλα αντικείμενα αποτελούν εμπόδια στην απρόσκοπτη διέλευση των ανθρώπων.
Γραφικά σοκάκια με νεοκλασικά σπίτια που ευρίσκονται στις παρυφές του δάσους η στο ποτάμι ξεχασμένα , άβαφα , παντελώς παρατημένα , μισοκατεστραμμένα περιμένουν τον οικοδομικό τους θάνατο ..
 
Χωματόδρομοι εν έτος 2013 συνθέτουν μία παράκρουση αισθητικής στον πολεοδομικό χάρτη τούτης της χαραδρούπολης.
Καμία πρόβλεψη για την ανάδειξη των γειτονιών αυτών με πεζοδρόμια, πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους, δρόμους περιπάτου - τουριστικής ανάδειξης, με επαρκή φωτισμό, παγκάκια, κιόσκια, βρύσες,
 ..Δρόμοι αφημένοι στην ραθυμία, στην απροθυμία, στα μικροσυμφέροντα, στην έλλειψη οράματος -αισθητικής ή μακροχρόνιου σχεδιασμού, στην απρονοησία κάποιων, στην σπατάλη κονδυλίων σε ανούσιες εκδηλώσεις πολλών κάποιων σε τουτη την χαραδρούπολη.
 
Λαικές αγορές που παραπέμπουν σε παζάρια τριτοκοσμικών περιοχών.
 Μουσαμάδες , μπερντέδες , κουρελούδες, πάγκοι με απλωμένα εσώρουχα και άλλα είδη λιανεμπορίου , πελάτες στριμωγμένοι σαν σαρδέλες, κραυγές μικροπωλητών, αδέσποτα σκυλιά , ρακένδυτοι άνθρωποι το μεσημέρι να ψάχνουν στους βρόμικους σκουπιδοτενεκέδες, βουητό ,φασαρία, σκόνη, παραεμπόριο, παρανομία, καφάσια με σκουπίδια συνθέτουν την εικόνα των «λαικών αγορών» υποσαχάριου τύπου στην χαραδρούπολη .
 
Τουρίστες που τα βλέπουν αναρωτιούνται εάν ευρίσκονται σε ευρωπαϊκή ή κάποια ασιατική-αφρικανική πόλη. Παραπέρα σε πολυσύχναστους δρόμους σε όλο το μήκος τους τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα , ακατάλληλα για ανθρώπους αλλα ούτε και για τα αδέσποτα σκυλάκια ή γατάκια των γειτονιών.
 
Μόλις πέφτει το σκότος της νύχτας αρουραίοι βγαίνουν από τους υπονόμους κάνουν πάρτι στα στενά παρέα με εμπόρους του θανάτου και της ανθρώπινης σαρκός.
 Σε μερικές περιπτώσεις ούτε μισό μέτρο δεν είναι το πλάτος των πεζοδρομίων αυτών και εάν έχει ομίχλη σκοντάφτεις σε κολώνες ,σε πλακάκια που προεξέχουν του ισουψούς της επιφανείας, σκονταφτεις σε πινακίδες και τραυματίζεσαι από ακάλυπτες τρύπες ή υπονόμους όπου κάποιοι προηγουμένως είχαν κλέψει τις σιδερένιες σχάρες.
Πεζοδρόμια λερωμένα γεμάτα ακαθαρσίες κάποιων δεσποζόμενων ή αδέσποτων σκύλων.
Πεζοδρόμια βρεγμένα από τα ούρα ή τα περιττώματα που άφησαν κάποια δίποδα ανθρωποειδή ή τετράποδα ζωάκια.
Τα χρώματα στα πέριξ κτήρια είναι δυσδιάκριτα από την πληθώρα κουτσουλιών που άφησαν κάποιοι νεαροί γράφιτιζ ακόμη και σε αγάλματα της ιστορίας της πόλης .Ετσι για να αφήσουν κι αυτοί την υπογραφή τους στην γενικευμένη βρομιά που επικρατεί στα στενά σοκάκια. Νεοκλασικά κτήρια όπου μέσα τους γράφθηκε ιστορία κάποιοι νεαροί χούλιγκανς τα μετέτρεψαν σε άντρα παρανομίας η στην «καλύτερη» περίπτωση «κέντρα διάδοσης κοινοβιακού τύπου ιδεών και παραληρηματικών ιδεοληψιών παρακμιακής υποκουλτούρας και ψευτοδιανοουμενισμου αποπλάνησης» κάποιων νεαρών α-συνειδήσεων που πέρασαν με γενικό μέσο όρο κάτω του δέκα στο απολυτήριο Λυκείου .
 
Στις φτωχογειτονιές γέροντες, παιδιά , μητέρες με μωρά στα καροτσάκια, άτομα με κινητικά προβλήματα λόγω μονίμου παρκαρίσματος οχημάτων ( με ή χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας) σε πεζοδρόμια ή εκατέρωθεν των δρόμων περπατούν κινδυνεύοντας να καταλήξουν κι αυτοί στο πρώτων βοηθειών. \Σε παρόχθιους δρόμους η κατάσταση είναι επίσης τραγική όπου σε μερικά σημεία η διάβρωσες δρόμων -πεζοδρομίων -κτηρίων είναι τόσο μεγάλη όπου δεν υπάρχει ίχνος από πλακάκια πεζοδρομίου η σιδερένια προστατευτικά .Το τσιμέντο διαβρωμένο και επικίνδυνο ώστε κάποιο αμέριμνο παιδάκι που σχόλασε από το δημοτικό σχολείο να πέσει μέσα στο ποτάμι και να τραυματιστεί σοβαρά.
Πεζοδρόμια και διαβάσεις μαθητων κοντα σε σχολικά ιδρύματα είναι από ελλειπή μέχρι ανύπαρκτα. Μερικά εκατοστά υποτυπώδους πεζοδρομίου η διαγράμμισης πεζών θυμίζει ότι από εκεί πρέπει να βαδίζουν τα παιδιά για να πάνε η να έρθουν από το σχολείο.
Πεζοδρόμια που ούτε αδέσποτα ή δεσποζόμενα ζωάκια πλέον καταδέχονται να βαδίζουν από εκεί πέρα παρα μονάχα όσοι διαθέτουν ακροβατικές ικανότητες σαν ένα παλιό κώμιξ των 80s τον θρυλικό αστυνόμο Σαΐνι.
 
Πινακίδες κυκλοφορίας του κ.ο.κ. κι αυτές δεν γλύτωσαν από την λαίλαπα των ασυνείδητων που βάφουν με αεροζόλ ότι βρουν καθαρό και ανέπαφο στο ιστορικό κέντρο τούτης της πόλης-χαραδρούπολης . Πινακίδες καταλερωμένες από μπογιές που οδηγούν τους διερχόμενους στο πουθενά ακόμη και στον σοβαρό τραυματισμό τους από την καταστροφική αδιαφορία όλων Όταν μάλιστα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ομίχλη, χιόνι, παγετός ή καταρρακτώδη βροχόπτωση τότε όλοι αυτοί οι δρόμοι , πεζοδρόμια είναι άκρως ακατάλληλοι έως και επικίνδυνοι αστικοί χώροι για τους διαβάτες.
 Δρόμοι χωρίς μέλλον , δρόμοι δίχως όψη, πεζοδρόμια υπαρκτά και ταυτοχρόνως ανύπαρκτα ... .....

υγ
αναλογίζομαι όταν σε λίγο καιρό μετατραπεί η χαραδρούπολη μας σε ένα απέραντο εργοτάξιο όλοι αυτοί οι δρόμοι και πεζοδρόμια που σας περιέγραψα θα αποτελούν μία ¨ρομαντική ανάμνηση σε ότι θα αντιμετωπίσουμε στην ήδη επιβαρυμένη ταλαιπωρία της καθημερινότητας μας





1 comments :

βουνισιος ακτιβιστής είπε...

επίτιμη κρουα ..προς ευχάριστη μου έκπληξη μετά μήνες ανάρτησες κάτι που επι βδομάδες είχα στο νου μου να μοιραστώ με τους αναγνώστες μου...σε ευχαριστώ πολύ .

Δημοσίευση σχολίου