12:58 μ.μ.

12 η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ - ΦΛΩΡΙΝΑ

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ Η 12η Φεβρουαρίου για τη Φλώρινα.
Ευχαριστούμε τον φίλο κρουά Λ.Λ.για το φωτογραφικό αρχείο.

Αυτό που επιδιώκουν τώρα οι Σκοπιανοί,                                       το επιδίωκαν τότε οι Έλληνες Κομμουνιστές

Η επίθεση των ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» την 12 Φεβρουαρίου 1949 για την κατάληψη της πόλης Φλώρινας δείχνει ανάγλυφα την παθογένεια του κυρίως Εμφυλίου Πολέμου, στόχος του οποίου ήταν από το φθινόπωρο του 1946 η ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της Ελλάδας.
Η σύλληψη της ιδέας ανήκε στον Νίκο Ζαχαριάδη, πρώτο ηγέτη των Ελλήνων κομμουνιστών και Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., ο οποίος, μετά την 5η ολομέλεια του κόμματός του και την απόφασή της για την «πλήρη εθνική αποκατάσταση» των Σλαβομακεδόνων, επεδίωκε τη δημιουργία κρατικής οντότητας που θα αναγνωριζόταν από τα κράτη του σοβιετικού μπλοκ στον Ο.Η.Ε..
Ως μελλοντική πρωτεύουσα της ανεξάρτητης «Μακεδονίας» επιλέχτηκε η Φλώρινα, πόλη οικοδομημένη λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την οροθετική γραμμή του ‘’κράτους’’ των ανταρτών. Η κατάληψή της θα έλυνε και το φλέγον πρόβλημα του Δ.Σ.Ε., την λειψανδρία.
Το ηθικό των ανταρτών ήταν ακμαιότατο, έπειτα από τις πρόσφατες επιτυχημένες καταλήψεις της Νάουσας, της Καρδίτσας και του Καρπενησίου. Οι μαχητές τους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν έφηβοι επιστρατευμένοι δια της βίας (μεταξύ των οποίων και πολλά κορίτσια) από περιοχές που ελέγχονταν σταθερά από το Δ.Σ.Ε. είτε είχαν περιέλθει στον έλεγχο του πρόσφατα.
Στη Φλώρινα είχε την έδρα της η 2η Μεραρχία του ελληνικού Στρατού που ήλεγχε μία εκτεταμένη περιοχή από το Αμύνταιο μέχρι τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα.
Η μάχη άρχισε στις 3:30 το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου. Ο Δ.Σ.Ε. επετέθη ταυτόχρονα σε όλο το μέτωπο της Μεραρχίας, για να μη δοθεί η ευκαιρία στις μονάδες των γύρω περιοχών να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης. Το κύριο βάρος της επίθεσης δόθηκε στους ορεινούς όγκους γύρω από την πόλη. Οι αντάρτες στη διάρκεια της ολονύχτιας μάχης κατέλαβαν δύο από τα δεσπόζοντα υψώματα, όχι όμως το απαραίτητο ‘1033’, το οποίο είναι και το κλειδί της πόλης και το υπερασπίζονταν μόλις δύο διμοιρίες.
Στο αποκορύφωμα της μάχης, περί τις 9:30 το πρωί, οι αντάρτες καταλαμβάνουν το ‘1033’. Αμέσως, η μοναδική διαθέσιμη εφεδρεία της 2ας Μεραρχίας, ο 14ος ΛΟΚ με λοχαγό τον Κωνσταντίνο Κόρκα, με λυσσώδη αντεπίθεση ανακαταλαμβάνει και διατηρεί σταθερά το ύψωμα. Ο αγώνας είχε ήδη κριθεί, όταν το πρωί επενέβη η αεροπορία.
Επιβαρυμένοι με 1500 τραυματίες και έχοντας εγκαταλείψει στην πόλη και τα υψώματα 600 νεκρούς και άλλους τόσους αιχμαλώτους στα χέρια του Στρατού, οι αντάρτες υποχώρησαν. Η ήττα τους ήταν συντριπτική και σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Εμφυλίου και της «ανθελληνικής ιδέας». Οι επιθυμίες των ηγετών τους για τη δημιουργία «τακτικού λαϊκοεπαναστατικού στρατού» και σλαβομακεδονικής εθνικής εστίας είχαν καταρρεύσει στις παρυφές της Φλώρινας.

Πηγές:
  • Αθανάσιος Καλλανιώτης, Η αποτυχημένη επίθεση του ΔΣΕ στη Φλώρινα: 11.02.1949 Περιοδικό Παρέμβαση 153 (Καλοκαίρι 2010)
  • Δημήτρης Βλαντάς, Ημερολόγιο 1947 -1949, επιμ: Ν. Μαραντζίδης –Γ. Αντωνίου, Εστία, Αθήνα 2007
  • ΓΕΣ/ΔΙΣ, Ιστορικά Έργα: Αρχεία Εμφυλίου Πολέμου, Αθήνα 1996 (CD Rom)
  • Δημήτριος Ζαφειρόπουλος, Ο αντισυμμοριακός αγών 1945 –1940, Αθήναι 1956
  • Το ΚΚΕ, Επίσημα κείμενα 1945 –1949, τ.6ος, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1987
  • Ιωάννης Κολιόπουλος, Λεηλασία φρονημάτων: το μακεδονικό ζήτημα στην περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου (1945 -1949) στη Δυτική Μακεδονία, τ. Β΄, Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1995
 Αναδημοσίευση Χριστιανική Φοιτητική δράση www.xfd.gr/...

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Πόσο αντιφατικές όμως είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε.
Στην πρώτη χίτες επιδεικνύουν, με τρόπο βάρβαρο, τα κομμένα κεφάλια ανταρτών του ΔΣΕ ως τρόπαια.
Στην δεύτερη είναι από τον περίφημο "τάφο" ή "λάκο" της Φλώρινας όπου εκατοντάδες αντάρτες του ΔΣΕ, νεκροί και ψυχοραγούντες τραυματίες, παραχώθηκαν σε έναν κοινό λάκο. Όσο για τα περί ανεξαρτητοποίησης της Μακεδονίας και πρωτεύουσας της Φλώρινας αυτά δεν τα υποστηρίζει πλέον ούτε ο πιο συντηρητικός ιστορικός. Πόσο μάλλον "χριστιανοί" (της αγάπης γαρ)

Ανώνυμος είπε...

Διαβάσστε στη θέση ΑΡΘΡΑ , στις παλιότερες αναρτήσεις ,στο blog του ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ την Ερευνα με θέμα : ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ.(εννοείται δυτικής,ναι δυτικής)

Καλό είναι, πριν από κάθε επέτειο, αριστεροί και δεξιοί να ρίχνουν μια ματιά στο κείμενο αυτό.
Ολο, αναλυτικά και με προβληματισμό....

Ανώνυμος είπε...

Το δούλεμα του κκε έχει τελειώσει. Διάβασε ρε ΑΣΧΕΤΕ ή ΑΣΧΕΤΗ την 5η ολομέλεια του ΚΚΕ και μετά έλα να σου εξηγήσω το..."παραμύθι" που σας ταιζουν στο ΚΚΕ.Διάβασε τι κύρητε ο πράκτορας των βρεττανών "κομουνιστής σας καπετάνιος" Ζαχαριάδης που αιματοκύλησε την Φλώρινα και την Νάουσσα στα σχέδια των βρεττανών και του ΣΛΑΥΟΥ ΤΙΤΟ για τον γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής ! Αλήθεια εσύ ήσουν στον λάκκο και είδες ζωντανούς? Μήπως αυτός που στα είπε έριχνε το ΄χώμα? Προς τι τόση σιγουρια και το λές αυτό? Δέν φτάνει που ο δεξιός Σαμαράς στην Πύλη Πρεσπών σας έκανε μουσείο μισού εκατομύριου ευρώ!! και έχεις το θράσος να μιλάς ?Αμετανόητοι αχάριστοι είστε στο Ελληνικό Έθνος ... Και κάτι τελευταίο...εάν χρειαστεί πάλι θα γίνει η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ και τότε ψάξτε τρύπες και σπηλαιές να κρυφθήτε..Το ΣΝΟΦ και ΝΟΦ των βουλγάρουν εδώ στην Φλώρινα δέν θα αφήσουμε να ξαναέρθει παρέα με τις αριστερόδεξιες γραφικές καβάντζες σας...Απολιθώματα της αριστεράς ούτε μία ταφόπλακα για σταυρό δέν το συζητάμε άθεοι αυτοπροσδιορίζετε ούτε μία ταφόπλακα στους νεκρούς στον λάκο εκείνο δέν κάνατε για να τιμήσετε τους συντρόφους σας για τους οποίους σήμερα χύνετε "κόκκινο δάκρυ" Και έχετε το θράσος ακόμη...ντροπή σας.

Ανώνυμος είπε...

Το πόσο αμόρφωτος είσαι φαίνεται και από την ορθογραφία και το συντακτικό σου. Η 5η Ολομέλεια έθετε θέμα εθνικής αποκατάστασης μέσα στα πλαίσια του Ελληνικού Κράτους (βέβαια και αυτή η θέση ήταν λανθασμένη)και γι αυτό ο Τίτο εξεμάνη κατά ΔΣΕ και αμέσως έκλεισε τα σύνορα. Για τους εκτλεσθέντες τραυματίες του ΔΣΕ ρώτα κανέναν παλιό Φλωρινιώτη, τα ξέρουν όλοι, ρώτα για τον τάφο στο Νοσοκομείο από όπου τους έβγαζαν και τους εκτελούσαν. Απόδειξη γι αυτό είναι ότι από την μάχη της Φλώρινας από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού στρατού ΔΕΝ αναφέρονται τραυματίες αντάρτες (διάβασε σχετικά και το βιβλίο του ορκισμένου αντικομμουνιστή Μαραντζίδη με σχετικές μαρτυρίες). Για ψάξε ποιοι είχαν για στρατηγό τους τους "Έλληνες" Σκόμπυ και Βαν Φλιτ και ποιοι στηρίχθηκαν σε 100.000 Βρετανούς και τις ναπάλμ των ΗΠΑ. Ο εμφύλιος ήταν μια τραγική στιγμή της ελληνικής ιστορίας και δεν θα κάτσω να το συζητήσω άλλο με έναν αγράμματο γερμανοτσολιά ή χίτη σαν τα ζώα στην πρώτη φωτογραφία.

Πυγμαλίων είπε...

Αδέρφια, καταλάβετέ το και μην σφάζεστε πιά μεταξύ σας. Ο εμφύλιος ήταν ξενοκίνητος. Σοβιετικοί και Αγγλο-αμερικάνοι πολέμησαν μεταξύ τους, βάζοντας εμάς να σφαζόμαστε μεταξύ μας. Θα συνεχίσουμε να τους κάνουμε το χατήρι;
Πυγμαλίων

Δημοσίευση σχολίου