8:53 μ.μ.

ΑΚΡΙΒΟ ΜΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |

Πόσο κοστίζουν σήμερα τα καύσιμα στην Ελλάδα. Ορατή η απειλή ενός πετρελαϊκού εφιάλτη στην Ευρώπη λόγω του εμπάργκο της Ε.Ε στο Ιράν. 

 

 

Ηδη χθες το Ιραν ανακοίνωσε πως σταματά τις εξαγωγές πετρελαίου στην Βρετανία και τη Γαλλία ως αντίποινα στο εμπάργκο που επέβαλλε στη χώρα  η Ευρωπαική Ενωση στις 23 Ιανουαρίου για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα.

Χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν οπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν τη δυνατότητα σύναψης νέων συμβολαίων μέχρι τον Ιούλιο.

Στην ελληνική αγορά η οποία εισάγει το 50% του πετρελαίου από το Ιράν καθώς είναι η μόνη χώρα που μας προμηθευει με πίστωση το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Οπως δήλωσε στο Newsit o Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίας Εταιριών Πετρελαιοειδών Γιώργος Μασσαλής "σχετικά με την αστάθεια που υπάρχει λόγω της απόφασης του Ιράν να κόψει τις εξαγωγές σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, ήδη η ελληνική αγορά είναι πολύ ανάστατη και νευρική και αυτό φαίνεται από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών που γίνονται τις τελευταίες 15 ημέρες από τα διυλιστήρια. Εάν η απειλή του Ιραν για πλήρη διακοπή τον Ιούλιο της προμήθεια πετρελαίου στην Ελλάδα γίνει πραγματικότητα και δε βρεθεί ισοδύναμη λύση αντικατάστασης του 50% των εισαγωγών του αργού πετρελαίου τότε η χώρα μας θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα βρεθεί λύση αφενός όσον αφορά την επάρκεια εφοδιασμού και αφετέρου οτι η όποια λύση θα καθυσηχάσει τις αγορές και θα σταματήσει τον ξέφρενο ανήφορο των τιμών. Πρέπει να μας εξασφαλίσει η Ε.Ε οτι θα μας βρει ενναλακτικές πηγές τροφοδοσίας πετρελαίου και οτι θα μας δώσει τα χρήματα για να πληρώσουμε αυτό το πετρέλαιο διοτι η επιλογή μας προς τον Ιράν οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός πως ειναι η μόνη χώρα που μας πουλάει με πίστωση. Εάν λοιπόν διακόψουμε την εισαγωγή από το Ιραν θα πρέπει οι άλλες πηγές που ζητούν μετρητά δεχτούν μια λύση ώστε να πληρώσουμε τις ποσότητες που θα εισάγουμε για να μπορεί η χώρα μας να έχει καύσιμα".


Αναδημοσίευση list.NEWSIT.gr - Ισμήνη Λέντζου 20-2-2012

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, είναι τόσο ακριβό το πετρέλαιο, που τρομάζει ο κόσμος και σχόλια να κάνει γιαυτό..

Ανώνυμος είπε...

Ποιό πυρηνικό ΙΡΑΝ. Το πετρέλαιο θέλουν οι Αμερικάνοι, πλην τώρα πια, έχουν συνασπιστεί ΑΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ-ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ-ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ και πετρέλαιο και δολλάριο γιοκ.
Βάζουν τους Ευρωπαίους να κάνουν τους κακούς, αν όμως μας την γυρίσουν την πλάκα οι Ασιάτες την βάψαμε, από πετρέλαιο

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σοβαρό θέμα ,με επικίνδυνες προεκτάσεις για τη ζωή μας αν η εξάρτηση μας σε Ιρανικό Πετρέλαιο είναι τόσο μεγάλη όση λένε.Με μεγάλη μου λύπη βλέπω (κρίνοντας απο τη συμμετοχή )πως δεν απασχολεί και πολλούς .
Αναρωτιέμαι για ποιό λόγο.

Δημοσίευση σχολίου